Ismét sikerült megmagyarázni, hogy a szocik tehetnek minden rosszról Pécsen

2019. május 29. 13:37 2019. máj. 29. 13:37

Nagyot gurított a propaganda frontján az önkormányzati lap, egy cikkben ugyanis elmagyarázták, hogy most már minden rendben, a városnak 4,7 milliárdja van tartalékban, de amúgy a szocik tehetnek mindenről. A tízévnyi fideszes városvezetés után ez kissé már szánalmas próbálkozás.

Nagy cikkben mutatta be a pécsi önkormányzat lapja, hogy miképp is sikerült sokak meglepetésére a párnacihából előhúznia a 2017-ben még többmilliárdos hiánnyal küzdő városvezetésnek 4,7 milliárd forintot.

Már a cikk elején sikerül gyorsan eligazítani a gyanútlan olvasót, hogy ugyan Pécs költségvetése már a rendszerváltás óta mínuszos, de amúgy a szocialisták tehetnek mindenről. Hogy anno Páva Zsolt is vezette a várost a 90-es években, tehát a gondolatmenet szerint az ő polgármestersége alatt is keletkezett hiány, arról természetesen egy hangot nem ejtenek.

Az is gyorsan föl lett hánytorgatva a cikkben, hogy bizony a szocialista városvezetés rendre hitelfelvételekkel próbálta orvosolni az évente termelődő állítólagos 4,5 milliárd forintos hiányt, amiből összejött 45 milliárdnyi.

Arról persze nem esik szó, hogy anno a szocialista városvezetés 2009-ben 20 milliárdos hiánnyal adta át a városvezetést a Fidesznek, vagyis a maradék 25 milliárd forintos hiány már a fideszes vezetés alatt jött össze.

A legnagyobb problémának a szocialisták alatt kiszervezett buszok miatt megvett új buszpark lett beállítva. Arra már nem tértek ki a cikkben, hogy olyan jól sikerült a beszerzés, hogy a holland ügyészségtől kezdve a magyar rendőrségig több országban nyomoznak. Mint ahogy arról sem esik szó, hogy a 3,5 milliárd forintért beszerzett buszparkot olcsóbban is meg lehetett volna venni, saccperkábé egymilliárddal. (Ugyancsak problémaként szerepel a cikkben az Expo Center és a reptér is, mint amik után máig fizeti a hiteleket a városvezetés.)

"A jelenlegi városvezetés a 2010-es évek elején leszorította ugyan 2 milliárdra a hiányt, de tovább nem tudtak lépni. Ehhez nyújtott segítséget a kormányzat azzal, hogy egyrészt pénzbeli támogatást nyújtott, másrészt a Magyar Államkincstár szakembereit is biztosította Pécs számára. Ezzel a kettős segítséggel jutott el mára oda Pécs, hogy 2018-ban már nem hiányt mutat a büdzsé, hanem jelentős pozitív eredménye keletkezett"

- olvasható a cikkben, csak kár, hogy nem teljesen fedi a történteket a dolog. Az például kimaradt, hogy gyakorlatilag az Államkincstár felügyeli a város pénzügyi helyzetét, nélkülük nem lehet dönteni, így tehát a melldöngetés is eléggé furcsán hat.

Ugyanis a városvezetés próbálta titokban tartani, hogy hiány alakult ki alig 3 évvel az állami adósságátvállalás után, de mikor kiderült a turpisság, akkor sem sikerült bevallani, hogy mégis mennyi az annyi. A Hoppál-féle vizsgálóbizottság is leginkább arra derített fényt, hogy a rezsicsökkentés, az állami alulfinanszírozás is vastagon benne volt Pécs újbóli eladósodásában.

Az is kiderül a cikkből, hogy most már minden szép, minden jó, bár szigorú gazdálkodással kell dolgoznia a városvezetésnek, de például adót nem emeltek. Azért nem szabad elfelejteni a 2010-es évek elejét, mikor a cégek sorra bontották le az üzemcsarnokokat, mert hogy hirtelen azok után is adózni kellett a városban. Arról is lehet olvasni, hogy nem zártak be intézményeket, de arról már nincs szó a cikkben, hogy számtalan kirúgást vezényeltek le az utóbbi években.

Érthető a buzgalom, hogy úgy állítsák be az olvasók előtt, hogy minden negatív dologról a szocik tehetnek, ami Pécsen a 2000-es évektől történt, csak ez 10 évnyi fideszes városvezetés után már inkább szánalmas, mintsem vicces próbálkozás.