Jakab Péter nem helyesli, hogy összefogtak Dobrev Klára ellen

2021. október 2. 14:10 2021. okt. 2. 14:10

A DK propagandagépezete maximumra kapcsolt, mióta kiderült, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter összefogtak Dobrev Klára ellen a második fordulóban.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának végeztével pénteken Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely a lehetséges együttműködésről tárgyalt, miután a legtöbb szavazat a DK-s Dobrev Klárára érkezett, a második és a harmadik helyen pedig a főpolgármester és a hódmezővásárhelyi polgármester végzett.

Számos DK-s politikus, illetve véleményvezér fejtette ki véleményét az elmúlt időkben, hogy szerintük két jelölt összefogása nem demokratikus (?), illetve nem annak kellene lennie a fő céljuknak, hogy legyőzzék Dobrev Klárát, hanem az Orbán-rendszert. Megjegyeznénk, hogy a Jobbik számos helyen lépett vissza a DK javára az előválasztás során. Akkor ez se demokratikus?

Több bejegyzést is olvasni lehetett a Facebookon, hogy a két jelölt azért fogott össze Dobrev ellen, mert nem akarják, hogy egy nő legyen a miniszterelnök. Dobrev Klárával nem az a baj, hogy nő, hanem, hogy ő nem tudja legyőzni a Fideszt, és ezt a kormánypárt tudja is, ezért minden erejüket bevetik, hogy Dobrev Klára legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, ezzel is megkönnyítve saját dolgukat. Dobrevre nagyon sok bizonytalan, illetve jobboldali ember nem fog szavazni tavasszal a férje, Gyurcsány Ferenc miatt. Ezt az állítást számos kutatás is alátámasztja. Ezért is fogott össze Karácsony és Márki-Zay, mivel pontosan tudják, hogy Dobrev Klára egy újabb Fidesz 2/3-ot eredményezne.

Kapcsolódó: Többség szerint Karácsony tudja legyőzni Orbánt

Jakab Péter mai Facebook-bejegyzése újabb löketet adott az ellenzéken belüli feszültségnek. Jakab szerint Karácsonyék nem azért fognak össze, hogy növeljék az ellenzéki szavazók számát, hanem azért, hogy legyőzzék a harmadik félt. Jakab szerint ezzel csak egy újabb árkot ásnak az ellenzéki szavazók közé. A Jobbik elnöke szerint nem legyőzni, hanem kiegészíteni kellene egymást, Orbán és nem egymás ellen kellene összefogni, nem árkot ásni kell a szavazótáborok közé, hanem egyesíteni őket. Az ellenzék és a nemzet szerinte csak így győzhet.

„Ne játsszátok el az esélyt”

 

– fejezte be facebook-posztját. Mivel a visszalépésekről szóló tárgyalásokon egyedül az előválasztást megnyerő Dobrev Klára nem vesz részt, így Jakab posztja az ő védelmében született. A Jobbik elnöke ezzel nyíltan kiállt a DK miniszterelnök-jelöltje mellett.

Molnár szerint a szakértői kormány nem demokratikus

Molnár Csaba, a DK kampányfőnöke is megszólalt a pénteki Karácsony–Márki-Zay egyeztetés után. A facebookon a szakértői kormány ötletét bírálja, szerinte ez „a legalapvetőbb parlamenti demokratikus alapszabályt rúgja fel”. Egy koalíciós kormányban ugyanis szerinte a pártoknak kell dönteni, hogy egy-egy tárca élére szakértőt, szakpolitikust vagy vezető pártpolitikust delegálnak.

Szerző: PécsiSTOP