Karácsony a korona idején – Itt vannak a pszichológus tanácsai az idei ünnephez

2020. december 2. 17:28 2020. dec. 2. 17:28

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az idei karácsony más lesz, mint az eddigiek. Azt sem tudni, hogy milyen járványügyi szabályozások lesznek érvényben az ünnepek alatt, de az biztos, hogy sok mindenre oda kell majd figyelnünk. Mind a korlátozások, mind a szeretteink megóvása érdekében. de mi van akkor, ha idén mégsem lehetünk egy helyen? Hogyan lehet ezt feldolgozni, és egyáltalán, lesz így karácsony? Dienes Angéla pszichológus most megosztott velünk néhány praktikus tanácsot, ami segíthet ebben a rendkívüli helyzetben.

A Telenor készített egy felmérést, ami arra mutatott rá, hogy a magyarok számára a karácsony a családdal töltött fontos ünnep, és minden 5. válaszadó kifejezetten amiatt is várja idén, mert ekkor találkozhat végre újra a szeretteivel. A probléma viszont ott gyökeredzik, ha ez a korlátozások és a vírushelyzet miatt biztonságosan nem valósulhat meg, a megkérdezettek 44%-a gondolta, hogy kevesebb találkozást tervez karácsonykor, aminek fő oka a járvány miatti óvatosság.

Dienes Angéla pszichológus szerint az, ha nem ünnepelhetünk a szeretteinkkel a megszokottak szerint, veszteségérzettel járhat, ami a helyzet tagadásához vezethet és megnyilvánulhat a düh érzésében is. Segít, ha elfogadjuk, hogy a jelenlegi helyzetet nem tudjuk teljes mértékben irányítani, és a hagyományos módon megélni. A szakember azt tanácsolja, hogy próbáljunk alternatív megoldásokat keresni: a karácsony nem marad el, legfeljebb idén kicsit máshogyan ünnepeljük. Erre jó példa, ha digitális úton szervezünk közös programokat: a vállalat kutatása szerint a magyarok 75 százaléka tervezi, hogy online lép kapcsolatba azon szeretteivel, akikkel idén valószínűleg nem fog tudni találkozni a járványhelyzet miatt. Ilyen lehet egy közös ünnepi videochates koccintás vagy online társasjátékozás, de emellett érdemes lehet most még inkább személyre szabott ajándékokat és adventi dekorációkat készíteni, amik lehetőséget adnak a szeretet kifejezésére és feltölthetik a magányosabb pillanatokat.

Az is kiderült, hogy minden harmadik megkérdezett tart attól, hogy szerettei közül valaki egyedül fogja magát érezni karácsonykor, 17 százalék pedig fél, hogy ő maga lesz magányos.

Fontos ilyenkor, hogy megtaláljuk és erősítsük azokat a kapcsolatokat, amelyek biztonságot adhatnak, és ne hagyjuk magukra a szeretteinket. Befordulás és elutasítás helyett próbáljunk minden lehetséges kommunikációs eszközt megragadni és aktívan használni, keressük rendszeresen az egyedül élő rokonainkat, barátainkat, tartsunk – akár rendszeresen – videóhívásokat is, és szánjunk időt a hosszabb beszélgetésekre. hangsúlyozza a pszichológus

 

Bár sokan azt érezhetik, hogy nem a korábbi elvárásaik szerint alakulnak az ünnepek, ne gondoljunk rá úgy, mint egy „elveszett” alkalomra.  A pszichológus szerint érdemes megbeszélni a családtagjainkkal, ki hogyan éli meg ezt a helyzetet, és miként lehetne megoldást találni rá. Például, ha valakinek van olyan hagyománya, amely egyik évben sem maradhat ki, próbáljuk meg online térbe áthelyezni. Attól még, hogy nem vagyunk egy helyen, más módon is.

 

Meglephetjük egymást a családi süteményrecept alapján készített finomsággal, vagy készíthetünk a kedvenc közös emlékünkről videómontázst. Ne feledjük, egymás megóvása szintén egy fontos módja a törődésnek. A lényeg, hogy sem az igazi szeretet kifejezéséhez, sem a közös karácsonyozáshoz nem kell fizikai közelség: ez egy nagyon új helyzet, de vigyáznunk kell egymásra. - mondta Dienes Angéla

Szerkesztőségünk nevében, mindenkinek előre is biztonságos, örömteli ünnepeket kívánunk! 

Forrás: Pécsi STOP