Kimondatott, az újságíró is politikai ellenfél

2019. május 3. 13:45 2019. máj. 3. 13:45

Kocsis Máté kiadta az ukázt, innentől kezdve a Fidesznek nem tetsző újságírókat is politikai ellenfélnek tekintik kormányoldalon. Nagy újdonságot nem mondott ezzel, inkább csak azért fontos erről így megemlékezni, mert ennyire nyíltan még nem sokszor hangoztatták ezt a Fidesz részéről.

Csütörtökön tartott Budapesten a VIII. kerületben migránsoktól riadozó fórumot Deutsch Tamás fideszes EP-képviselővel Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A szeánszról az Index számolt be egy cikkben, Deutsch Tamásra sok figyelmet nem is fordítanánk az EP-képviselőre, viszont volt egy gondolata, amelyet aztán Kocsis Máté fűzött tovább.

Deutsch ugyanis ezt mondta az Index cikke szerint (arra utalva, hogy ugyan sokak értenek egyet a Fidesszel bevándorlásügyben, de ha ezt kifejeznék, akkor a nyilvánosság szétszedné őket):

A politika ne akarjon lapot szerkeszteni, a szerkesztőség pedig ne akarjon politizálni.

A frakcióvezető ehhez kapcsolódóan a cikk szerint arról magyarázott, hogy az elmúlt 10 év sikertelensége miatt a "baloldali és liberális politikusok újságírósat, az újságírók pedig politikusosat" játszanak. Szerinte ezt mutatja, hogy ellenzéki politikusok készítenek élő Facebook-videókat a Parlamentben, míg a "HVG, az Index és a 444 politikát igyekszik csinálni." Azt is hozzátette Kocsis, hogy

ma őket tekinthetjük politikai ellenfeleknek, nem Kunhalmi Ágnest.

Azt már előre kijelenthetjük, hogy Kocsis Máté nem árult el újdonságokat, mivel azok a szerkesztőségek, akiket nem sodort be a szél a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), vagy más kormányzati védernyő alá, azok nap mint nap tapasztalják a kormányoldal ellenséges és sokszor pökhendi hozzáállását. Mi is tapasztaljuk ezt itt Pécsen.

Azt sem mondjuk, hogy akkor innentől kezdve már csak egy lépés választ el minket egy következő Somogyi-Bacsó kettős gyilkosságtól, mert ez így hülyeség lenne - noha az utóbbi években újságírók ellen itthon elharapódzó erőszakos jelenetek baljóslatú sormintát kezdenek kiadni.

Igazából a nagy meglepetés annyi Kocsis Máté kijelentésében, hogy ennyire nyíltan ilyet még nem mondott ki magas pozícióban lévő fideszes.

Eddig. Most már ezen is túl vagyunk, a hazai közélet pedig megint egy fokkal sötétebb lett.