Mélydél: Szeged lelépte Pécset

2019. május 2. 12:43 2019. máj. 2. 12:43

Szegeden 10 ezer forintot ígért be az általános iskolásoknak és nyugdíjasoknak Botka László szocialista polgármester, mert hogy jól megy a városnak. Pécsen a nyilvánvaló okok miatt ilyen ígéret a fasorban sem lehet.

A szegedi majálison jelentette be Botka László szocialista polgármester, hogy mivel Szegednek 2019-ben a vártnál egymilliárd forinttal több iparűzési adóbevétele lesz, így abból

  • minden szegedi nyugdíjas kap 10 ezer forintot fejenként;
  • minden általános iskolás gyermek kap 10 ezer forintot tanévkezdési támogatást.
  • Ez a szeged.hu cikke szerint 11 ezer kisgyermekes családot és 34 ezer nyugdíjast érint a csongrádi megyeszékhelyen. A pluszban befolyó összeg másik részét fejlesztésekre és beruházásokra fordítják majd.

    A kormányszócső szegedma.hu cikke szerint (amelyet a Pécsről ismert Kapitány Gergely főszerkeszt) az ígéretek közel 500 millió forintos kiadást jelentenek.

    A szegedi Fidesz ki is adott egy közleményt (lásd a fentebb linkelt cikkben), amelyből muszáj idézni egy részt, annyira gyönyörű:

    "(...) a szegediek egyre inkább látják, hogy a város mélyponton van, az utolsók között kullogunk a magyar nagyvárosok sorában; Szegeden nincs és Botka László miatt nem is lesz komoly ipar és nagyfoglalkoztató cég; Botka László korrupt kabinetje büntetőperek és büntetőügyek között vergődik; a polgármester körül pedig egyre több embert fenyeget a börtön.

    Eközben a városi adóterhek miatt vállalkozások kerülnek a csőd szélére, és mennek tönkre az elhibázott várospolitika miatt: Botka László ugyanis százezrekkel rövidíti meg a szegedi vállalkozókat. Azokat, akik működtetik a helyi gazdaságot és munkát adnak a szegedi családoknak.

    Szeged mára lemaradt, de már a felszín sem csillog annyira, mert a fejlesztésekre adott kormányzati milliárdokat sem tudja a város időben és megfelelő módon felhasználni: csúszás és kontármunka jellemzi szinte az összes önkormányzati beruházást."

    A szegedi Fidesz szerint Botka berúgta a kampánymotort, de mondjuk egyszer sem hallottam a földijeimet sopánkodni, mikor a magasságos miniszterelnök ígérte be egy ország nyugdíjasainak a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt.

    És akkor most játsszunk egy játékot: Szeged helyett tegyük be mindenhová Pécs nevét a Fidesz közleményében.

    Ugye?

    Ha Szeged a Fidesz szerint az utolsók közt kullog a magyar nagyvárosok sorában, akkor Pécs vajon hol lehet? A kővágószőlősi uránbányászbéka feneke alatt?

    Mert itt ugye minden szép és jó, csilli és villi, nem véletlenül emelték meg a parkolási díjakat, a buszjegyek és bérletek árát. Nincs több milliárdos hiánya a városnak (elvileg már összespóroltak két milliárdot a 2020-ban a kormánynak visszaadandó 9,7 milliárdos kölcsönre), és a befektetőkből is annyi van, hogy már nem férnek be a Déli Ipari Parkba.

    A Fidesznek állandó és visszatérő kampányprograndája 2010 óta, hogy ha egy településen ellenzéki lesz a polgármester, akkor ott visszaesnek majd a fejlesztési pénzek - ellenben, ha a kormányoldalra szavaznak a lakosok, akkor a tejjel-mézzel folyó Kánaán fog beköszönteni a választás után.

    Szegedet és Pécset összehasonlítva azért jól látszik, hogy kinek sikerült ellenszélben is jól dolgoznia, és ki az, akit a hátszél sem vitt annyira előre.