Mennyire súlyosak a járványügyi adatok a tavalyiakhoz képest?

2021. szeptember 8. 08:06 2021. szept. 8. 08:06

Elkerülhetetlen volt, hogy a koronavírus delta variánsa által okozott újabb hullám elérje hazánkat is. A kérdés azonban az, hogy mennyire lesz járványügyi szempontból súlyos az elkövetkezendő időszak és mennyit ér a valamivel 60 százalék feletti átoltottság.

Az idei nyáron végig erősebben volt jelen a vírus hazánkban, mint egy évvel ezelőtt. Ezért is volt különösen rémisztő, amikor augusztus második felében lassú emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, hiszen a második hullám csak szeptemberben indult be igazán, igaz, akkor meredekeden emelkedett a grafikon. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

2021 szeptember másodikán 182 új koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, ami az egy héttel azelőtti adathoz képest 40 százalékos emelkedést jelentett. 2020 szeptember másodikán azonban már több fertőzött (192) volt az akkori rendkívül gyors emelkedés miatt. Azóta pedig kitart ez a tendencia és bár hétfőn 648 új fertőzöttet regisztráltak – ami a hétvégi adattorlódás miatt három nap fertőzöttjeinek összege –, ami folyamatos emelkedést mutat, de 2020-ban ekkora már 300 felett volt a napi megbetegedések száma.

A delta variáns sokkal fertőzőbb, mint a koronavírus eddigi mutációi, azonban úgy néz ki a 60 százalék feletti átoltottság, lassítja a vírus terjedését, sajnos azonban nem dőlhetünk hátra, hiszen több millió magyar még mindig nincs beoltva, ráadásul az őszi időszak az előző év tapasztalatai alapján segíti a vírus gyorsabb terjedését, valamint két dolgot fontos tudnunk:

Az oltás nem véd meg 100 százalékban a vírus elkapásától, de nagy valószínűséggel enyhíti annak tüneteit, így feltételezhető, hogy idén több a tünetmentes fertőzött, akik nem szerepelnek a statisztikában, de akár fertőzni is képesek lehetnek.

A 18 éven felüliek körében nem állunk rosszul az oltások terén, de 18 év alatt még csak most indult az első oltási kampány. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vírus új mutációja sokkal inkább támadja a fiatalokat, mint a korábbi variánsok így meglepő, hogy az oktatást az iskolákban minden járványügyi szabályozás nélkül indította útjára a kormány. A tanévkezdéskor adták be az első oltásokat a tanulóknak, az oltás védelmet azonban csak a második dózis beadása után – kivéve természetesen a Janssen egydózisos vakcináját – két héttel tud biztosítani, így nagyjából október közepéig védtelen lesz a diákok nagy része.

Ez is érdekelhet: Merkely Béla: lassú, elhúzódó lehet a negyedik hullám, és az oltatlanokat érinti elsősorban

A hullámok azonban nagyon rövid és kezdeti időszakát tudjuk csak jelenleg összehasonlítani, így a teljes képet nézve a mostani hullám „lemaradása” nem számottevő. Ha megnézzük, hogy tavaly novemberben 4500 napi új fertőzöttről kellett beszámolnunk, akkor jól láttszik, hogy a mostani esetszámkülönbség a két hullám között még nem adhat okot megnyugvásra. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Forrás: Hírklikk