Orbán berezelt a szivárványtól

2021. június 23. 16:16 2021. jún. 23. 16:16

Kihagyja a szerda esti müncheni, német-magyar labdarúgó mérkőzést Orbán Viktor. Mindez azért is meglepő, mert a futballt különösen kedvelő miniszterelnök a mainál jóval kisebb jelentőségű mérkőzéseken is tiszteletét szokta tenni, volt ahová honvédségi, máskor magángépen repült. A kérdéses időpontban azonban nem a magyar színekért szurkol, hanem sajtóhírek szerint Georgia Melonival, a magát posztfasisztaként defíniáló Olasz Testvériség párt vezetőjével vacsorázik Brüsszelben.

Nem lehet másra gondolni, minthogy Orbán  megfutamodott a szivárvány elől. Az előzmények ismertek – legalábbis azok számára, akik nem a kormányhoz közeli, kizárólag Orbán kedvét kereső sajtóból tájékozódnak. A müncheni mérkőzésen a melegeket megbélyegző magyar pedofi-ltörvény elleni tiltakozásul szivárványszínekre akarták „fényesteni” a mérkőzésnek helyt adó Allianz Arénát, ám ehhez az UEFA nem járult hozzá. Abba viszont nincs beleszólása az Európai Labdarúgó Szövetségnek, hogy a müncheni városháza, valamint egy sor német nagyváros futballstadionja szivárványszínekben pompázzon, a müncheni mérkőzés nézőinek pedig szivárványos zászlókat osztogassanak a bejáratnál. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Orbán ezzel a sokszínű valósággal nem kíván szembesülni, mert ő már régóta csak általa kitalált ellenségekkel szokott harcolni. Pedig, fontos meccs a mai, a Blikk címlapján például egyenesen azzal eteti olvasóit, hogy most majd visszavághatunk az Aranycsapat 1954-es világbajnoki döntőn elszenvedett vereségéért. Amiről persze szó sincs, ez a mérkőzés „csak” a továbbjutás szempontjából fontos a számunkra, ám jelentőségét tekintve, távolról sem annyira lényeges, mint az évtizedekkel ezelőtti mérkőzés. Másfelől pedig, ne legyenek illúzióink: nincs sok esélyünk a szerda esti meccsen. Még egy esetleges, világraszóló győzelemként kommunikált döntetlen is a kiesést jelentené a magyar válogatott számára. Egyedül a győzelemnek volna sportértéke, arra pedig, még a legoptimistábbak szerint is kevés az esély.

Bár, tudjuk, a futballban minden megtörténhet, hiszen z 1954-es berni világbajnoki döntőt sem az esélyesebb magyar válogatott nyerte. Az viszont biztosra vehető, hogy Orbán mint mindig, most is nyerni fog: elkerüli a számára kellemetlen szivárványos zászlókat, hogy helyette egy  szélsőséges párt vezetőjével beszélgethessen arról, hogyan képzelik el ők ketten Európa jövőjét. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Forrás: Hírklikk