Orbán kedvenc sugárfizikusa dönti meg Pécsett a Fideszt

2019. szeptember 3. 09:55 2019. szept. 3. 09:55

Kóbor József a legeslegfüggetlenebb pécsi polgármesterjelölt, talán csak a robottelefonból jobbra-balra tüzelő Komáromi István érhet a nyomába. A képet valamelyest árnyalja, hogy a Fidesz-zúzó LMP pécsi jelöltje Orbán Viktor és a kormány jóváhagyásával lett az egyik uniós bizottság tagja. Bár megkeresésünkre nem válaszolt, úgy tudjuk: ülésszakban ez a kegy egy havi magyar átlagbért ér Kóbornak. Nem a te átlagod, hanem a statisztikait.

A napokban kezdett egy 21-es körzetszámú robottelefon végighívni pécsi telefonszámokat – a Szabad Pécs információi szerint egy meglehetősen elavult adatbázisból - Komáromi István hangján. A volt MSZP-s jelölt kaszál jobbra is, balra is, korrupt itt neki mindenki, de meg a migránsok is a nyakunkon vannak, azt mondja. Ám hogy az indulása vajon az MSZP-t is a soraiban tudó ellenzéki összefogást és ernyőszervezetét, a Mindenki Pécsért Egyesületet és jelöltjeit érinti-e jobban, vagy a Fideszt, azt döntse el az olvasó. Mindenesetre indulása szóról szóra megegyező cikkekben kapott hátszelet a pécsi fideszes propagandagépezet minden netes felületén.

Valószínű, hogy az évekig a befőttespolcon pihenő Patacsi Pató Pál nem fogja megrengetni a szavazófülkéket a Fidesz lakájmédiájának igyekezete ellenére sem. Ám jóval nagyobb a felhajtás az LMP jelöltje, Kóbor József körül.

Arról, hogy az LMP-nek a 2018-as tavasz választások után az őszi önkormányzatin is sikerült kimaradnia az ellenzéki összefogásból, már írtunk. Azóta az is kiderült, hogy a párt, amivel mindig mindenki szembe száguld a politika posztapokaliptikus sztrádáján, nem csak a polgármesteri székbe jelöl embert, de minden körzetben is indítanak valakit, ha mást nem, hát Besence független polgármesterét.

Azt a kérdést is kapargattuk már, hogy a feltörekvő magyar viccpárt népszerűségét éppen alulról szagoló LMP nagy jóindulattal – mert Pécs erős bástya - 3 százalékos támogatottsága elég lesz-e a biztos választók kb. felét magáénak tudó Fidesz lezúzására, vagy esetleg nem több (megint) zavarórepülésnél, és (megint) nem lesz elég többre, mint megszorítani az ellenzéki összefogást, mint Mellár Tamás esetében.

Ezt a képet árnyalja tovább, hogy a Facebook-bejegyzések szerint a függetlennél is függetlenebb polgármesterjelölt az Európai Unió Régiók Bizottsága Nemzeti Delegáció teljes jogú tagja. Mindez egy Orbán Viktor ellenjegyzésével ellátott kormányhatározatban szerepel, amely arról is rendelkezik, hogy Kóbor József a Nemzeti Delegáció többi magyar tagjával egyetemben a kormány nevében „helyi és regionális érdekek Európai Unióban történő képviselete biztosítására” hivatott a bizottságban. Ne legyünk igazságtalanok: Kóbor ezt a munkát végezte már az előző ciklusban is – feltehetően ugyanennek az Orbán Viktornak és ugyanennek a fideszes kormánynak a jóváhagyásával.

Úgy tudjuk, hogy egy ilyen bizottsági munka állandó fizetséggel nem jár. Napidíjjal azonban igen, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyári szünet kivételével havonta nettó 200-300 ezer forintot is jelenthet Kóbornak az, hogy Orbán Viktor ennyire megbízik a szakértelmében. Erről kollégánk őt is szerette volna megkérdezni pár hete, ám a többszöri telefonhívásra azóta sem reagált.

Kóbor és az LMP szinte teljes országos vezetése a nagy zászlóbontás óta hetente tart valamilyen performanszot az atommentes Pécsért, ám a város most sokkal inkább egy LMP-mentes állapot felé száguld. Ami a párt pécsi sejtjének tavaly tavasszal és most ősszel játszott dicstelen szerepét elnézve, legyünk higgadtak és őszinték, nem tűnik már kétségbeejtő veszteségnek.

Sokkal szomorúbb, hogy ez egyben egy Kóbor-mentes állapota is lesz a városnak. A választó nem hülye, gyorsan kiszámolja, hogy az ellenzéki összefogás, vagy a napon szárított és ottfelejtett LMP jelölte-e az esélyesebb az adott választókerületben vagy a polgármesteri poszton. (Vagy Komáromi, de ezt nehéz volt komolyan leírni.)

A pécsi ember viszonylag hamar ráébred, hogy hiába a látványos atomtagadó performanszok sora: ha az összezsugorodott, magányosan rohamozó LMP-re szavaz, azzal legfeljebb a pécsi Fidesz atompolitikáját támogatja. Bánk Erik következő bábjait segíti hatalomra, kár is néven nevezni őket vagy az elődeiket, akik ugyanúgy fülüket-farkukat behúzva kussolnak majd a várost többfelől fenyegető nukleáris veszélyekről és csattogtatják bokájukat az állítólagos nemzetérdek előtt, ugyanúgy a szőnyeg alá söprik a problémát a pécsiek elől. A magyar politika nem a görög hőskorszak, ahol a 300 megállítja Xerxész hadát, az urnák előtt nincs jól védhető szoros. Meg hát az LMP sem egy spártai falanx, na, ez is kiderült az évek során.

Így viszont a pécsi LMP és polgármesterjelöltje le nem mossa magáról, hogy csak az ellenzéki összefogás vitorlájából próbálja meg kifogni a szelet, és jó eséllyel a közgyűlés közelébe sem jut. Ahol pedig, ahogy a dolgok most állnak, tényleg elkelt volna egy ilyen jó szakpolitikus, főleg, ha valóban független.

Ehelyett maradt ez a szomorú, talán utolsó mélyrepülés, amiben ezt a borzasztóan hálátlan szerepet valamiért magára vállaló Kóbor József csak centikre húz el budakeszi kollégája, Komáromi Gabriella fölött, aki a település honlapján még LMP-s politikus, de az őszi választásokra már a Fidesz színeiben készül, és épp hogy elzúg az angyalföldi Tempfli József válla mellett, aki augusztus közepén kiszállt az LMP-ből, és hopp, máris a Fidesz színeiben indul.

 

Forrás: Barabás Béla