Parragh László inkább a lemondó levelét írja meg!

2021. szeptember 4. 09:59 2021. szept. 4. 09:59

A Portfolio 2021 szeptember 3.-i interjújában Parragh László újabb szösszenetét mutatja be, miszerint az érdekegyeztetési rendszer elavult, még mindig alacsony a törvényes legalacsonyabb jövedelem és a mostani helyzetben „még kevés is lesz a 200 ezres minimálbér”.

Az utóbbi megállapítással nem is vitatkoznék, mert ezt már régen mondjuk, mint szakszervezet, de az az érzésem, hogy Parragh „úr” nem ezzel a célzattal fordul szembe az eddig istenített kormányzati gazdaságpolitikával és saját, alacsony bérpolitikát támogató korábbi eszmefuttatásaival.

A munkáltatói szövetségek védelme nem feladatom. Megvédik magukat, de azért azzal az állítással vitatkoznék, hogy gyenge tudományos hátterük van.

Az utóbbi napok „megmondó embere” abban nagyot téved, hogy az érdekegyeztetés rendszere ma már elavult. Csak emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy a Magyar Kereskedelmi. és Iparkamara nem volt, és ma sem munkáltatói szövetség, hanem egy köztestület, amelynek nincs helye a munka világát képviselő szervezetek között. Ez egyébként az MKIK elnökének folyamatos szereptévesztése, hiszen a semmire sem jó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban is ott képviseli a kamarát. Az érdekegyeztetés ma nem elavult, hanem nincs! És ez, nagy különbség. Diktátumok vannak, amelyek eszköze, szócsöve sok esetben eddig is pont a kamara, és annak jelenlegi elnöke volt.

A 2010 előtti időszak érdekegyeztetése korábban törvényi keretek között működött, amelyet egy tollvonással szüntettek meg. Kritizálni lehet, de egy biztos: működött.

A szakszervezetek ezt a mai napig sérelmezik, amely akkor igencsak kormányzati politikai döntés volt. Így kizárni a politikát a minimálbérről folyó tárgyalásokban – csacskaság.

A Portfolion meghasonult nyilatkozat olvasható, hiszen a szakképzés átalakítása és a 16 évre csökkentett tankötelezettségi korhatár is okozatként róható fel a jogalkotóknak, és nemkülönben Parragh Lászlónak, aki inasokat vizionált a magyar gazdaság fellendülésének zálogaként. Most pedig a minimálbért látja az információtechnológia szélesebb körben történő alkalmazásának kulcsaként. Nevetséges.

Nem tudni, hogy Parragh Lászlót – miután lejött a tanévnyitó színpadáról – milyen sokk érte, de az biztos, hogy sokkot okozott. Ezzel a cikkel szeretné elfogadhatatlan megnyilvánulását kompenzálni, és a kormányzati reakcióra riposztozni? Ezt csak ő tudja.

Egy biztos: az igazi megoldás kamarai elnöki megbízatásáról történő lemondólevelének megírása lenne, az érdekegyeztetést pedig bízza a szakszervezetekre és a munkáltatókra.

Székely Tamás

a VDSZ elnöke