Páva Zsolt: "Ezért kár volt nyerni"

2012. október 3. 19:22 2012. okt. 3. 19:22

Valószerű, ám sajnos mégis csak képzelt interjúnkban arról faggattuk Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét, hogy miként értékeli a zelmúltkétévet. Katasztrófakormányzás, csődközel, hűmileszebből, és még csak a felénél járunk a ciklusnak.



Hogy a kép teljes legyen: a pécsi polgármesteri hivatalnál két hete jeleztük, hogy az önkormányzati ciklus felénél interjút szeretnénk készíteni Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével, szakítsanak nekünk egy fél órát. Az elöljáró azonban sem igenre, sem nemre nem méltatott minket, de még egy talánnal sem büntetett meg. Jobb híján álljon itt egy képzelt interjú a város első emberével.
- Amikor először ön, majd később a Fidesz fölényes győzelmet aratott, gondolta volna, hogy ez lesz belőle?
- Álmomban sem. Ha csak sejtem, hagytam volna a Szili Katit nyerni, bár az lett volna csak az igazán nagy bravúr.

- No de kezdjük az elején. A győzelem estéjén még a furcsa pólóiról hírhedt Bánki Erikkel ölelgették egymást a Murphy's-ben.
- Kapásból két rossz előjel. Eriknek azóta már a családja is Brüsszelbe költözött, a kocsma meg 14 milliós tartozásnál tart. Hiába vittünk oda enni-inni boldog-boldogtalant, még a közétkeztetésbe is bevontuk az üzemeltetőt, semmi sem segít. Erikről meg inkább ne is beszéljünk.

- A közétkeztetésre még biztosan visszatérünk, de először vissza a gyökerekhez.
- A mindig ugráló pedagógusokra gondol? Nem bírunk velük, hiába sanyargatjuk meg rugdossuk ki őket. Vagy a folyton tüntetőkre? Az ellenzéki képviselőkre? A komcsi bértollnokokra?

- A problémák gyökerére gondoltam. Milyen kondíciókkal vették át a várost?
- Emlékszik már erre a rosseb. Este még vadul ünnepeltük a győzelmet, másnap elkezdtek ömleni a gondok. Még hogy elzárjuk a csapokat! Ezt a hülyeséget ki találta ki...

- Valamelyik jól fizetett médiatanácsadó, esetleg?
- Annyit érnek, mint C-vitamin a vérhas ellen. Nyelik a pénzt, de ha még véletlenül sem történik semmi jó, ugyan mit lehetne kommunikálni? És minek ehhez tanács? A Csizi, a Kővári meg a Hoppál nélkülük is tud elmúltnyolcévezni, bár azt sem hiszi már el senki.

- A jól fizetett ügyvédekkel biztosan többre mennek majd...
- Főleg, ha betalál a Suez. Na, azt a katasztrófát egy ügyvédhorda sem állítja meg. Az lesz a nap, hogy ejtőernyővel leugrom Madagaszkárra, megszakítva az éppen aktuális külföldi utamat.

- Legalább a pénzügyi tanácsok célt értek?
- Persze, látszik, nem? Legalább százmilliót kifizettünk eddig Szebellédi tanár úrnak, és mire mentünk vele? Inkább a pedagógusokat hallgattattuk volna el abból a pénzből, de nem, mi átvilágítottunk. Egy laposelemes zseblámpával többre mentünk volna. És pár száz forintért lehet kapni...

- Ölükbe pottyant viszont az EKF projekt: pezsgés, nyüzsgés, levillogott átadási ünnepségek, hírességek, celebek...
- Böszme nagy házak, amiknek a rezsijét sem bírjuk kifizetni, a komplett EKF menedzsment, amit el kellett helyeznünk, és eltartani az idők végezetéig, szemet kiégető Széchenyi tér és sok-sok kiadás...

- Ha már a pénzügyeknél tartunk, meddig lehet továbbmenni a Szebellédi úton?
- Inkább a sárga úton, bár a kínai befektetések sem úgy alakulnak, ahogy szerettük volna. A pénzügyi gondjai egyébként megoldódtak a városnak. Mivel nincsenek. Ezek már a várost hitelező bankok pénzügyei. A bevételeinket is ők kapják, majd megoldják valahogy, vagy megeszik egymást, bank lesz a banknak farkasa. Mi meg maradunk a nevető, ööö, tizenharmadikak? Nem is tudom.

- Vajon a pécsiek is együtt nevetnek majd Önökkel? Ötezer munkahelyet ígértek.
- Ne szórakozzon már, ilyen adók mellett ki a bánat fog itt munkahelyeket teremteni? Vagy vegyek fel mindenkit a városházára? Vagy küldjem őket mosogatni a Hungasthoz?

- Azt is jól kifőzték. Ez kinek az ötlete volt?
- De hát az Erik már Brüsszelben... ööö ... így olcsóbb lesz. Vagy finomabb. Vagy több. Mindenkinek ízlik, az anyukák maguktól írnak olvasói leveleket más hírportálokra. Még azok is örülnek, akik csak két hetet dolgozhattak a Hungastnál, utána meg kirúgták őket. Nem beszélve a húsosfazéktól elzavart pécsi vállalkozókról. Kisebb foglalkoztatás, kevesebb adó. Így nem kell lebontaniuk a székházaikat.

- Hogyan tovább? Van valami tervük a város megmentésére, hiszen még két év hátra van a ciklusból?
- Természetesen. Mindig van egy B terv. Azt találtuk ki, hogy felfuttatjuk a pécsi gazdaságot, ösztönözve, érti, aztán abból lesz ötezer munkahely, rengeteg iparűzési adó, ami jó magas, kifizetjük a komcsik hiteleit, és virágzó várost teremtünk. Együttműködés, a pécsiek nyerjenek, bla-bla-bla.

- Ilyesmit ígértek a választásokon is.
- Tényleg, bocsánat, ez az A terv volt, csak összekevertem őket. A B terv az, hogy drasztikus adóemelésekkel ösztönözve a gazdaságot munkahelyeket teremtünk és...

- Jó, akkor a C terv?
- Hát az uránbánya. Az elintézi minden bajunkat. Csak a virágzó és élhető város szlogeneket kell lecserélni sugárzóra és élhetetlenre. A bankok miatt zálogba csapott ingatlanok elértéktelenednek, megszabadulunk a pénzintézetektől és hiteleiktől, meg a lakosság jelentős részétől. Elválik a búzától az ocsu, csak a kemény mag marad. És már jönnek is választások.

- Indul a polgármesteri székért?
- Szórakozik velem???

Forrás: Forrás: Pécsi Stop