Pécs befogadó város, de azért vannak határai

2016. szeptember 28. 15:28 2016. szept. 28. 15:28

Páva Zsolt pécsi polgármester is megnyilatkozott a menekültkvóta és az ezzel kapcsolatban a Fidesz által kiírt népszavazás ügyében. Címszavakban a 15 perc "hírnév": Brüsszel, megmondja, idejönnek, idegen kultúra, befogadó város, Pécs is célpont és elveszne. Ja és Brüsszel. Meg természetesen "nem".

Ezerrel pörög a Fidesz-kampány a menekültválság, meg az erre kiírt népszavazás körül: a kormánypárt lassan már tényleg mindenkit bevetett, aki számít, de most a cserecsapatból is egyre többen kapják meg a nekik járó 15 perc hírnevet.

Páva Zsolt pécsi polgármester is csatlakozott a megszólalók népes táborához, de rettegtetésen túl sok konkrétum nem hangzott el a sajtótájékoztatón.

A polgármester ugyanis úgy érvelt, hogy nemmel szavazni nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügy, és ez nem a migránsokról szól, hanem arról, hogy tőlünk több ezer kilométerre lévő helyekről ne mondják meg nekünk, mit is csináljunk.

Meg hogy a kényszerkvóta precedenst teremthet Brüsszelnek arra, hogy - függetlenül attól, hány menekültet akarnak most betelepíteni - később "felbecsülhetetlen számban utalhatnak Magyarországra és Pécsre bevándorlókat újabb és újabb döntésekkel".

Nyilván azért Pécs, mert itt kellő számban állnak rendelkezésre üres ingatlanok - az önkormányzati hírportál készségesen össze is szedte, melyek jöhetnek szóba: volt "Áper"-laktanya, volt Tüdőszanatórium, a volt rendelő a Munkácsy utcában, vagy a volt pécsbányai kórház.

Felmerült ultima ratio regumként az is, hogy "a pécsiek éppen egy éve a saját bőrükön is megtapasztalhatták, mivel jár a bevándorlási nyomás, hiszen kis híján rákényszerült a kormány, hogy Martonfán, Pécstől néhány kilométerre több ezer fő befogadására alkalmas menekülttábort létesítsen".

Arról is szó esett, hogy Pécs amúgy befogadó város, mert anno szépen menedéket adott a délszláv háború miatt érkezetteknek, de Páva szerint voltak alapvető különbségek. Akkor "tisztában volt mindenki azzal, hogy ki, honnan és miért érkezett, s azzal is: a válság után mindenki vissza kíván térni országába."

Veselkedjünk neki az állításoknak.

"Precedenst" teremthet: Minden döntés demokratikusan megy vébe az EU-ban. Magyarország szavazhatott a kvóta ötlete ellenében, de kisebbségbe került anno. Eleve 1294 emberről volt szó, akinek a menedékkérelmét Magyarországon kellene elbírálni. Tekintve, hogy Magyarország jelenleg azokat is visszadobja Szerbia irányába, akik valahogy bejutottak az országba, nem fenyeget az a veszély, hogy a hatóságok tömegével adják meg a menekültstátuszt. De ha bent is maradnak, a nyitott menekülttáborok nyugati határszakasz mellé telepítése is csak azt segíti, hogy minél előbb menjenek tovább Európa belseje felé a migránsok. Más Valaki Problémája - szaknyelven ezt az eljárást így hívják.

"felbecsülhetetlen számban" jöhetnek később: önkéntes felajánlásról van szó, a kvótát már egyre többen vetették el (például Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke), de Orbán Viktor által ajnározott szlovák miniszterelnök, Robert Fico is azt állítja, hogy "a kvótáknak politikailag vége", hiába nézett Orbán nemrég Pozsonyban más közvetítést a visegrádi négyek tanácskozásán.

Üres ingatlanok: itt ugye az a fő kérdés, hogy kinek a tulajdonában is vannak ezek a területek, épületek? Ha a magyar államé, akkor innentől kezdve az állam dönt erről.

És itt kanyarodunk egy fontos fölvetésre rá: hogy a martonfai táborral való példálózás abszolút mellényúlás. Ott ugyanis a magyar kormány volt, aki hirtelen belengette a tábornyitás ötletét - az ott és a környezetében lakók megkérdezése nélkül. Mi garantálja, hogy a kormány később sem tesz így? Ha egyszer már bejátszotta, pedig akkor még a kvóta ötlete is csak formálódóban volt.

A befogadó város témakörhöz kis mellékes: anno azért maradt jó pár menekült a városban a délszláv háborút követően, ami nem baj. Ezzel is hozzájárultak a város sokszínűségéhez. A több ezer Pécsen megforduló, itt huzamosabb időt eltöltő külföldi hallgatókat meg már meg sem említjük, akik közt sokan akadnak, akik tényleg eltérő kultúrkörökből érkeztek - aztán mégis milyen jókat lehet velük beszélgetni.

Röviden: ez a sajtótájékoztató sem volt más, mint egy ócska kampányfogás.