Rétvári Bence bement kampányolni az operatív törzs sajtótájékoztatójára

2020. április 24. 13:20 2020. ápr. 24. 13:20

Rétvári Bence miniszterhelyettes, EMMI-államtitkár fellépésével indult az operatív törzs április 24-i sajtótájékoztatója, aki olyan kampánybeszédet tolt le közszolgálatilag, mintha legalább most vasárnap országgyűlési választás lenne.

Az idősekre a járvány idején fokozott figyelmet kell fordítani, mivel nagyobb veszélynek vannak kitéve, ezért van arra szükség, hogy fokozott védelmet, nagyobb biztonságot biztosítsuk számukra - kezdte beszédét Rétvári Bence.

Ez mindennapi intézkedésekben is megnyilvánulhat, de fontos az anyagi biztonság megreremtése. Ezért döntött úgy a kormány, hogy 2021-től fokozatosan, évről évre visszavezeti a 13. havi nyugdíjat. Jövő januárban egyheti pluszpénz megy az időseknek, 2022-ben már kétheti, 2023-ban háromheti, 2024-ben pedig egy teljes havi - idézte fel a korábban bejelentetteket a miniszterhelyettes.

- Az előző válságkezelés alatt, 2008-ban azt láthattuk, hogy az akkori kormány elvette az idősektől a 13. havi nyugdíjat, mi viszont eltökéltük, hogy visszavezetjük, ezáltal növeljük az idős emberek anyagi biztonságát - váltott kampányüzemmódba Rétvári. Jövőre emiatt 70 milliárd forinttal többet fordít a kormány nyugdíjkiadásokra. 

"Amikor az intézkedés kiteljesedik, 2024-ben 280 milliárd forinttal fogunk többet fordítani a nyugdíjkiadásokra, azért, hogy a 13. havi nyugdíjat meg tudjuk adni az idős embereknek"

- folytatta, úgy beszélve egy négy év múlva esedékes állapotról, kijelentő módban, mintha közben nem lenne féltávon egy országgyűlési választás. Elmondta, a nyugdíjak vásárlóértékét 10 százalékkal tudták növelni, emellett pedig mintegy 200 milliárd forint értékben kaptak nyugdíjprémiumot, nyugdíjkiegészítést, Erzsébet-utalványt, rezsiutalványt. 

- Nem volt mindig természetes a nyugdíjak értékének megőrzése, sem az, hogy a nyugdíjasok felé fokozott figyelem irányult vissza - fűzte hozzá, hangsúlyozzuk, az operatív törzs járványügyi sajtótájékoztatóján, a közszolgálatiság jegyében.

Felidézte a 2007-ben, a Gyurcsány-kormány által bevezetett vizitdíjat és kórházi napidíjat, majd egy "Mi lett volna, ha"-nagydíjas mondattal folytatta, miszerint gondoljunk bele, mi lenne, ha ezek most, a koronavírus-járvány jegyében is érvényben lennének.

Félreértés ne essék, nem a 13 évvel ezelőtti intézkedéseket védjük, és nem is a nyugdíjasok ellen szólunk, azt vonjuk csupán kétségbe, hogy a közpénzen fenntartott közmédia által közvetített járványügyi tájékoztatón, két évvel a következő választás előtt van-e helye ilyen egypálcás kampánypaneleknek.

Rétvári Bence beszédének járványügyileg aktuális információértékkel bíró része az volt, hogy 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt visznek ki a napokban az idősotthonokba. A többi csak választási kampányidőszakra való lózung, ahhoz viszont még messze van 2022. Vagy mégsem?

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP