Szekó polgármester aligha lenne büszke a mai mohácsi Fideszre

2019. október 26. 08:22 2019. okt. 26. 08:22

Szekó József polgármester özvegye már pénteken átvehette volna a férjének szánt posztumusz díszpolgári címet. De a mohácsi Fidesz ezt megakadályozta. Azt csak az Ő polgármesterük adhatja majd át, jövőre. Legalábbis ebben bízik mindenki, az az ember is, aki valamiért a mostani választáson, amikor lehetősége volt rá, nem ajánlkozott Mohács polgármesteréül.

Elképesztő táncba kezdett Szekó József polgármester halála után a mohácsi Fidesz. Miközben az egyszeri mohácsi emberek azt gondolták volna, hogy polgármesterük halálát gyászolták, őszintén, még a temetés hetén előkészítettek a választás előtti napokra időzítve egy körmönfont testületi ülést.

Egy ülést, amin a jegyző – akinek a munkáltatója a törvény szerint a polgármester – bebiztosította magát, és ahol lenullázták a polgármester jogköreit. Pénteken mentek ki a meghívók, szombaton temették el a volt polgármestert, a következő szerdán tartották az ülést, vasárnap pedig választások voltak.

Aki ezt kitervelte, megszervezte, az előterjesztéseket megírta, szétküldte, bátran elém állhat, a szemembe nézhet, és azt mondhatja: közben nagyon, de nagyon őszintén gyászolta Szekó Józsefet. Nem fogom elhinni.

Közben beiktatták Csorbai Ferencet, Mohács új polgármesterét. Aki szocialista. Mohács utcáit mégsem lepték el a Lenin-fiúk. Nem az Amúri partizánokat harsogják a várost járó ordibátoros Krazok, senki sem löveti ki az emberek szemét, nem került nemzeti érzelmű szüzek vérével festett vörös csillag a városháza homlokzatára.

Voltaképpen, nem történt semmi. Illetve egyvalami mégis.

Csorbai Ferenc azt javasolta, Szekó József kapjon posztumusz díszpolgári címet az új testület első, ünnepi ülésén. A helyi Fidesz, ami akkorát gyászolt, ahogy azt fentebb leírtuk, módosította a javaslatot. Szekó özvegye csak jövő augusztusban veheti át a díjat.

Még csak nem is kimondatlanul, hanem inkább kimondva: majd az Ő, a Fidesz polgármesterétől, mert hát fél év múlva a testület úgyis feloszlatja magát, úgyis a Fidesz nyer, úgyis Pávkovics Gábor lesz a polgármester, mert hát a nép Őt akarja. De ha a nép nem is feltétlenül, ő mindenképp, ez fényesen kiderült az elmúlt dicstelen hetekben.

Az egész országban megremegett a NER, sziklaszilárdnak hitt bástyái dőltek le, Orbán zárt körben, gyenge félház előtt beszélt a nemzet ünnepén, a választási csalási ügyek egymás után dőlnek ki a szekrényből.

De Mohácson ezt akarja a nép. A gyász álarca mögé bújó sumákolást, az utolsó pillanatos padlássöprést, ízléstelen szórakozást a polgármester özvegyének érzéseivel.

Mert ez a nép akarata. Vagy talán csak egy szűk fideszes köré, ami egyre jobban olvad, erkölcsi értelemben legalábbis, ahogy egyre nagyobb darab lóg ki belőle Szekó árnyékából. Mert el lehet bábozni, hogy Mohács fideszes város. De valójában Mohács sokkal inkább szekós város volt. És bár bőven lett volna hely a polgármesteri szavazólapon október 13-án, valahogy Pávkovics Gábor neve nem került rá, ahogy másé sem a ma hangos, önjelölt csapatból. Senkié.

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP