Szilveszternek annyi, de elegendő ez?

2020. december 7. 21:23 2020. dec. 7. 21:23

Orbán Viktor nemrég bejelentette, hogy az eddigi korlátozások továbbra is érvényben maradnak, és amitől a legtöbb ember tartott, nem lesz szilveszterre semmilyen engedmény és kivételezés.

Orbán Viktor Facebook oldalán jelentette be, hogy az Operatív Törzzsel és számos szakértő, tudóssal egyeztetve meghosszabbítják a fennálló intézkedéseket, beleértve a kijárásikorlátozást. Ennek értelmében este 8-ra mindenkinek haza kell érnie. A vendéglátóhelyek zárva tartása egyértelmű volt, mégis sokan bíztak benne, hogy nem kell este nyolcra hazaérni az év utolsó napján és az utcán tűzijátékkal inthetnek búcsút ennek a furcsa 2020-as évnek. A rendeletben továbbra is szerepel, hogy a magánrendezvényeken legfeljebb 10 ember tartózkodhat. A legnagyobb kérdés még mindig az, hogy a vendéglátóhelyiségek hogyan fogják ezt túlélni, ugyanis ezeknek az intézkedéseknek a szórakoztatóiparban dolgozók a legnagyobb vesztesei. Több előadóművész, lemezlovas, és bartender vesztette el megélhetését egyik napról a másikra és most a mindennapi túlélésért kell küzdeniük. Ők leginkább azt hangoztatták, hogy, ha buli nem lehet, akkor focimeccsre se lehessen járni. Ez egy jogos érv volt, aztán a kormány zártkapussá tette az összes sporteseményt, most az a leginkább megkérdőjelezhető döntés, hogy a nagy áruházak, plázák, miért maradhatnak nyitva, ha napról-napra dőlnek meg a halálozási rekordok.

A másik felvetetendő probléma, hogy a karácsonyról még mindig nem döntött a kormány, logikusan gondolkozva nem kellene kivételezni ezzel az ünnepel se, mivel ugyanúgy benne van a forgatókönyvben, hogy a családlátogatások közben megfertőzhetjük akaratlanul a rokonainkat. Sőt karácsonykor inkább látogatjuk meg és töltünk időt az idősebb szeretteinkkel, mint szilveszterkor, és ugye ezek az intézkedéseket leginkább az idősek védelmének érdekében hozta meg a kormány.

Végezetül kivételesen jó döntést hoztak meg azzal, hogy szilveszterre nem adtak semmilyen engedményeket, de a karácsonyi huzavonát nem értjük, ugyanis az is ugyanolyan lehetőség a vírus terjesztésére, mint a szilveszter. Reméljük mindenki felelősen gondolkozik, és az ünnepeket úgy tölti el, hogy otthon marad, mivel jövőre is lesz karácsony, szilveszter, de a rokonaink nem biztos, ha nem vigyázunk rájuk.

Szerző: K.L