Vélemény: "A Fidesz rendre elveszi a hitem, de én akkor is annál jobban hiszek"

2021. május 15. 19:46 2021. máj. 15. 19:46

Emlékszem 2010-ben szavazhattam először. 19 éves voltam, végzős gimnazista és szent meggyőződésem volt, hogy állampolgári kötelességem szavazni, mert ha nem szavazok, akkor az olyan mintha egyetértenék az aktuális helyzettel vagy nem lenne véleményem. 

Holott véleményem volt, mindig is volt, az más kérdés, hogy hosszú ideig szánt szándékkal nem fejtettem ki a politikai nézeteimet, mert többször és több ízben keveredtem emiatt vitába, sokszor éppen barátokkal, jó ismerősökkel. Éppen ezért egy idő után úgy döntöttem, nem szállok harcba, nem vállalkozom a lehetetlenre és senkire nem testálom rá a véleményem, s inkább a békesség megőrzése szempontjából meg sem osztom azt. Pedig volt véleményem, már 19 évesen is volt, amikor először szavaztam. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!       

Amikor először szavaztam 2010-ben, nyerte meg ismét a választást a Fidesz. Azt hiszem életem legjobb döntése volt, hogy akkor nem rájuk húztam az x-et - őszintén megvallom agyaltam rajta - ugyanis, ha akkor nekik adok esélyt a szavazatommal, akkor azt máig mélységesen szégyellném, bánnám és azt hiszem - a fene nagy igazságérzetem miatt - úgy érezném a jelenlegi helyzet egy kicsit az én hibám is. 

Amikor 2010-ben Orbánék diadalmaskodtak, akkor azt hiszem még senki nem gondolta, hogy az elkövetkező négy évben olyan mértékű pusztítást hajtanak majd végre, ami alapjaiban rengeti meg a magyar emberek hitét és bizalmát. Legalábbis azon emberek hitét és bizalmát, akik kettővel tovább képesek gondolkodni. 

Kapcsolódó: Karácsony Gergely hivatalosan is elfogadta a felkérést: elindul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson

Az Fidesz-éra első négy évében sok egyéb mellett megszavazta az Országgyűlés a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről rendelkező kormányjavaslatot. Így 2012. január 1-jétől megszűnt az előrehozott és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek, országgyűlési- és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, továbbá megszűnt a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíja is.

Ez utóbbi kapcsán érdemes visszakanyarodni 2006-ba, amikor kiszivárgott Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amelyben az akkori miniszterelnök gyakorlatilag elismerte, hogy az emberek megvezetésével nyerték meg a választásokat. Ezt követték az 56-os forradalom évfordulóján történt események, melyek kapcsán mára talán csak a rendőri brutalitás és az elkötött tank maradt meg a fejekben. 

Ez is érdekelhet: Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke is Karácsony Gergelyt támogatja az előválasztáson

"Magyarországon 2006. október 23-án a rendőrség politika nyomásra és utasításra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális akciókat" - ezt Orbán Viktor mondta egy tévéinterjújában, amit bevágtak abba a nemrég megjelent propaganda filmbe is, ami a 2006-os eseményeket állítja a középpontba, és ami finoman fogalmazva is egy párhuzamos dimenzióba nyit ablakot. 

S talán itt jön a lényeg: ugyanis a rendőrök nagy eséllyel a 2012. január 1-jén hatályba lépő törvénnyel "nyerték" el méltó büntetésüket, amikor is megszűnt a fegyveres szervek  hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíja is. Ennek kapcsán azért nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy a rendőröktől úgy vették el a státuszukat, hogy visszamenőlegesen módosítottak törvényt, ami azért elég erősen alkotmányellenes. Sőt Európában a római jog óta alapelv a visszamenőleges hatály tilalma, de a magyar kormány ezt többek között a fenti intézkedéssel gyakorlatilag semmibe vette. 

Persze nem ez volt a Fidesz egyetlen intézkedése, ami súlyos aggályokat vet fel, hiszen azt követően, hogy győzelmet arattak a Fidesz-kormány első intézkedései között szerepelt a közmédia bekebelezése. A 2010-es médiatörvények szüntették meg ugyanis a legnyilvánvalóbban a függetlenségnek még a jogi garanciáit is. A Fidesz ezután minden korábbi próbálkozásnál tisztább formában állította a saját szolgálatába az adóforintokból fenntartott tévéket és rádiókat.

Mint ismert a kritikusok szerint a 2010-ben elfogadott médiatörvény túl nagy hatalmat adott a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácsnak, kifogásaik között többek között az szerepelt, hogy jelentős bírságokkal így akár el is lehetetlenítik a nekik nem tetsző médiumokat. (Gondolkodjunk el rajta, hogy ez vajon megtörtént-e...) 

Akkor a zárószavazás után Lázár János azt mondta, hogy kizárt dolognak tartja, hogy legyen cenzúra, az egészet mesének nevezte. "Kizárt dolog, hogy legyen cenzúra, ez mese. (...) Egy okos politika sosem gondolkozik cenzúrában, mert az kitermeli az ellenkultúrát" - mondta akkor 2010-ben Lázár. 

Csodák csodájára ezt követően a közszolgálatinak csúfolt televízióra már egyáltalán nem illett a jelző, ugyanis a közszolgálati médiaszolgáltatások jogszabály szerint függetlenül működnek az államtól és a gazdasági szereplőktől. "A közszolgálati médiaszolgáltatóknak olyan rendszerben kell működniük, ami biztosítja az elszámoltathatóságot, és a társadalmi felügyelet megvalósulását." 

Kapcsolódó: Karácsony bejelentése után hamar megindult a Fidesznél a gyurcsányozás - Hoppál Péter is egy nagyon kifinomult elmélettel állt elő

2010-től azonban a közszolgálati média ezen formájában teljesen megszűnt létezni és gyakorlatilag a kormány politikai szócsövévé alakult át. 

A közszolgálati tévé ezt követően nettó progpaganda tartalmakkal kezdte el átmosni az agyakat, mindez pedig egészen máig tart, többek között létrehozták ez egyperces "migránshíradó" műfaját. Újabban pedig a pandémiás időszak kellős közepén semmi egyéb nem ömlik ránk a máig közszolgálatinak becézett M1 csatornájából mint az állítólagos oltásellenes ellenzék ekézése és persze mindenért is Gyurcsány a felelős. 

2010 óta egyébként számos újság, tévé és rádió esett el vagy került a Fidesz karmaiba, gondoljunk itt csak példának okán a megyei lapokra, amely jelentős részét jelenleg is Mészáros Lőrinc cége, a Mediaworks tulajdonol. Mészáros egyébként a Mediaworksöt eladta, de tulajdonképpen saját magának, hiszen az ő érdekeltségébe tartozó Talentis vette meg. 

A médiaháborúban elesett rádiók, újságok és tévék kapcsán a Mérce itt írt részletesen. 

Persze napestig lehetne sorolni azokat az intézkedéseket, amik súlyos kivetnivalókat hagynak maguk után, de talán a magyar emberek túl tudtak volna lendülni a sérelmeken 2014-ben, ám akkor újabb szeget sikerült bevernünk a demokrácia koporsójába, hiszen a Fidesz kétharmados többséggel újabb négy évre betonozta be magát. 

2014-ben leplezetlen csalódottsággal írtam egy cikket arról, hogy mégis mi lehet az oka annak, hogy az egész kur*a ország narancssárga és akkor őszintén elgondolkodtam rajta, hogy magam mögött hagyok mindent és egy olyan országban kezdek új életet, ahol a demokrácia még igenis létezik. 

Hosszas töprengés után azonban maradtam, mert mindannak ellenére ami a Fidesz sok éves kormányázása alatt történt valahol mélyen még hittem és hiszek máig abban, hogy Magyarországot újra lehet egyesíteni, az Orbán-kormány által elkövetett bűnök dacára. 

A helyzet az, hogy az Orbán-kormány bűneit felsorolni gyakorlatilag lehetetlen, amikor erre kísérletet tettem, akkor találtam rá szeka.blog.hu-ra, ahol szintén terjedelmi okokra hivatkozva csak felsorolásszerűen mutatják be azokat az intézkedéseket, amiket az Orbán-kormány 2010 óta elkövetett. A lista egyébként 2018-ban készült, így nyilván nem teljes, de azért mutatjuk, itt érhető el. 

Az utóbbi néhány hónap termése egyébként többek között az egyetemek bekebelezése, a PTE modellváltása kapcsán itt a Pécsi STOP oldalán is írtunk. A kormány szerint az intézkedés időszerű volt, mindez pedig az egyetemek versenyképességét növeli majd, de kérdem én miféle versenyképességet növel az, hogy a pozíciókba a saját embereiket ültetik. Nyilván szükséges lépés ez a részükről, hiszen így tudják magukat egy esetleges kormányváltás esetén bebiztosítani, de hagyjuk már ezt a versenyképesség dumát, mert ezt nincs élő ember a földön, aki elhiszi. 

Napestig sorolhatnám tehát az elmúlt 11 év termését kitérve Mészáros Lőrincre, a haverokra, a stadionokra, a migránsozásra, a gyurcsányozásra, de a sose érnék a végére. 

Egy azonban biztos: Orbán Viktor mennie kell, mert ha 2022-ben valamilyen oknál fogva ők ismét választást nyernek, akkor az utolsó szeg is bekerül a fentebb már emlegetett demokrácia koporsójába. Nemrég Varga Judit igazságügyi miniszter oldalán hagytam egy kommentet, ami a hitem/hitünk megőrzéséről szólt. Az Orbán-kormány ugyanis több ízben fosztott már meg a hitünktől sokunkat, ám a miniszter asszonynak csak annyit üzentem, hogy bár ők elveszik rendre a hitem, de én akkor is annál jobban hiszek. Erre bíztatok mindenkit, mindenkit, aki hisz a változás erejében, aki hiszi, hogy ebben az országban újra lehet szép az élet. 

2022-ben majd újra állampolgári kötelességemnek eleget téve belépek a szavazóhelyiségbe és őszintén bízom abban, hogy 12 év után végre annak reményében húzhatom be az x-et, hogy a végén nem a Fidesz kerül ki győztesként a harcból, mert egy a népét semmibe vevő kormánynak ebben az országban nincs maradása. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!       

Szerző: Gerber Petra