Vélemény: A Fidesznek csak az a baja az Európai Unióval, hogy nem olyan, mint Orbánia

2021. szeptember 9. 12:32 2021. szept. 9. 12:32

Visszafogja csahosait Orbán Viktor. Legalábbis megpróbálja őket cizelláltabb gondolkodásra bírni – ez derül ki a kötcsei piknikről kiszivárgott információkból és értékelésekből. Az Európai Uniót ugyan továbbra is utáljuk, de más hangnemben, mint eddig. Akik eddig túllihegték a Brüsszel-ellenességet és artikulátlanul üvöltötték, hogy nem leszünk gyarmat, stop Brüsszel, meg a többi ostobaságot, azok most a vezér parancsára, kénytelenek lesznek visszavenni az arcukból és finomítani a mondandójukon.

Arról van szó, hogy jelen állás szerint, Orbán Viktornak esze ágában sincs kivezetni Magyarországot az Európai Unióból. Ez a kötcsei pikniken elhangzott Orbán-beszéd üzenete, ezt kommunikálja most a miniszterelnök a magyaroknak. Közöttük is elsősorban a hevesebb vérmérsékletű fideszeseknek. Orbán ugyanis felismerte, hogy a magyar társadalom többsége – Európában szinte egyedülálló mértékben – pártolja az uniós tagságot, ezzel szembemenni, különösen a választás közeledtével, politikai öngyilkosság. Még a fideszes szimpatizánsok körében is többségben vannak azok, akik szerint Magyarországnak előnye származik abból, hogy az Európai Unió tagja. S bár az elmúlt évek milliárdokat felemésztő kormányzati propagandájával a Fidesz igyekezett ezen a képen változtatni, a kísérlet nem sikerült.

Most tehát itt van a legújabb: Magyarországnak nem érdeke elhagyni az Európai Uniót, amely egyébként úgyis összeomlik, de mi leszünk azok, akik tartjuk majd az utolsó gerendát. Maradunk, ameddig csak lehet, cserébe azt szeretnénk, ha az unió olyan volna, mint amilyennek mi látni szeretnénk. Mi, azaz a Fidesz. Mi, azaz Orbán Viktor. Mi, azaz Magyarország.

Deák Dániel, a kormányhoz közeli XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki ott volt a kötcsei pikniken, viszonylag gyorsan felfogta, hogy Orbániában új szelek fújnak, és így interpretálta a miniszterelnök által elmondottakat. „A brüsszeli vezetés kritizálása, támadása nem egyenlő az Európai Unió-ellenességgel, a kettőt külön kell választani. Értelemszerűen a baloldal – mivel az EU támogatottsága magas Magyarországon – igyekszik úgy beállítani a kormányzati kommunikációt, mintha EU-ellenes lenne, de ez csupán tudatos félreértelmezése mindannak, amit a kormányoldalon hallhatunk”.

A Fidesz kiengedte a szellemet a palackból és most sehogyan sem tudja visszaszuszakolni oda. Ezért, mint mint mindig, ezúttal is a baloldal a hibás, ők vádolják a szegény, ártatlan kormányt azzal, hogy ellensége az EU-nak. Ezt kell a jövőben kommunikálnia minden fideszesnek, azoknak is, akik – mint például Fricz Tamás a Magyar Nemzetben – arról álmodoznak, hogy most már valóban ideje lenni elgondolkodni az unióból való kilépésünkön.

Nincs itt az ideje, mert a Fideszben mindig annak van itt az ideje, amit Orbán Viktor mond. Márpedig ő azt mondja, és másokkal is azt akarja kimondatni, hogy Magyarországnak az unióban van a helye. A Fidesz nem akarja otthagyni az Európai Uniót, csak megreformálná. Olyanná alakítaná, hogy az nekünk is tetsszen. A „nekünk” alatt Orbán Viktort kell érteni, aki azt szeretné, ha az Európai Unió olyan lenne, mint Magyarország.

Pedig, ha az Európai Unió olyan lenne, mint a mai Magyarország, az nem volna jó senkinek. Legkevésbé Orbánnak és a Fidesznek lenne jó, mert ebben az esetben az EU épp olyan elzárkózó és kirekesztő lenne, mint amilyen a mai Magyarország. Hiányozna belőle a szolidaritás, és ebből kifolyólag nagyon megnézné, mire ad pénzt. Nem szórná számolatlanul, ahogyan eddig tette és – talán valamivel visszafogottabban – teszi most is. Ugyanolyan elutasító lenne a lemaradókkal, mint amilyenek mi vagyunk az üldözöttekkel, valamint minden rendű és rangú elesettekkel.

A Fidesz által baloldalnak nevezett, ám ennél jóval sokszínűbb ellenzéknek éppen ezt kellene kommunikálnia. Hogy a Fidesz szokása szerint hazudik, szembemegy az unió eredeti értékeivel, és a számolatlanul érkező (és ellopható) pénz mellett, csupán azért akar a szövetség tagja maradni, mert számít a szövetséggel szimpatizáló választók szavazataira.

Forrás: Hírklikk