Veszélyben a politikus: mostantól a neved Pöcegödör János

2012. szeptember 23. 18:30 2012. szept. 23. 18:30

Karneváli hangulattal zárult ez az elcseszett hét, amikor a városvezetés végre felvette igazán a munkát, gyorsan alapítottak egy céget 18 millióból, egy másik értelmetlen cégnek meg választottak új ügyvezetőt, mert a régi a rendőrséggel került belsőséges kapcsolatba.



Meggyőződésem, hogy a politikusok és baráti körük az állami/városi cégekre úgy tekintenek, mint egy fejőstehénre, persze az eredeti funkciójukat tekintve is működtetik a vállalatokat, de az bőven másodlagos. A héten létrehoztak egy energiamenedzsmenttel foglalkozó szervezetet, a slusszpoén, hogy abból a százmilliós keretből nyesnek le 18 misit, amire a pécsi vállalkozások pályázhatnak. Vagyis nem elég, hogy korábban a vállalkozókat szívatták meg az adóikkal, a pályázati pénzekből egy újabb városi céget gründolnak össze, Pécsi Energiamenedzsment Korlátolt Felelősségű Társaság néven. Vannak tervek arra például, hogy a pécsi buszok biogázzal menjenek, vagyis a csatornába került matériát használnák üzemanyagforrásként. Aki elvállalja ezt a melót, az jobb, ha felköti a gatyát, mert egy szocialista képviselő a nagyszabású kötöttpályás tervei miatt megkapta a "villamos" előnevet, a pl. Pöcegödör János elég rondán fog hangzani a közbeszédben. Ráadásul nem kicsit futurisztikus a terv.
Új ügyvezetője lett a Pécsi Eszközkezelő Kft.-nek. Az önkormányzat finoman fogalmazott az előző cégvezetővel kapcsolatban: feladatait "tartós akadályoztatás miatt nem tudja ellátni". A rendkívül szofisztikált megfogalmazás annyit jelent, hogy előzetes letartóztatásba helyezték B. Zoltánt, az ügyvezető igazgatót, aki az Eszközkezelő mellett egy másik városi tulajdonú cégnél is dolgozott. Biztos rendkívül kellemetlen egy volt kollégáról ilyet hallani, még akkor is, ha egy tökéletesen értelmetlen, feladatait tekintve egy semmilyen funkcióval sem rendelkező kft-ről volt szó. Persze lett új ügyvezető, egy ifjú jogászreménység, nulla forintért csinálja a semmit, remélem az önéletrajzában legalább jól fog mutatni. Az egész sztori olyan, mint egy Örkény-egyperces, egy igazi korlenyomat.

A Wildhorse uránbánya-nyitás ügyben egész pályás letámadásba kezdett, tartottak lakossági fórumot, a sajtónak elküldték, miért is annyira király egy uránbánya, végül még térképet is mutattak. Persze nekem semmi sem elég, de többre számítottam térkép gyanánt, mint egy google maps-re ráphotosoppolt karikákra. Én pl. tudni szeretném, hogy hol lapul az uránérc, honnan fogják pontosan (utca,házszám,helyrajzi szám, stb.) kitermelni, és azzal, hogy üzleti titok, ne jöjjenek nekem, mert senki nem fog lapátot ragadni, hogy megelőzze őket. Amíg az se derül ki, hogy milyen útvonalon tervezik a szállítást, hol lesz zagytározó, feleslegesen mutogatnak nekünk bármit, mert nem fog senki sem megnyugodni. Jó magyar szokás szerint a parasztvakítás után szokott jönni a feketeleves, és mondjuk egy istenkúti ház kertvégét egyszer csak ellepik a szakemberek és a munkagépek. Ne legyen igazam...

Szombaton egy rendkívül jó kezdeményezésnek hála megtelt a belváros élettel. A Pécs City Karnevál is bizonyítja, hogy ki voltak már éhezve a pécsiek egy jó bulira (a törött piásüveg hegyeket és a minden sarkon megbújó rókákat látva talán túlságosan is). Többen voltak szombaton a belvárosi utcákban és a Széchenyi téren, mint az egész Örökség fesztiválon együttvéve. Az embereknek nincs pénzük a Zsolnay monstre fesztiváljaira, bármennyire is minőségi a helyszín és a felhozatal. Érdemes lenne átgondolni az egész kulturális bizniszt a városban, mert komoly zavart érzek az erőben.