Merénylet Bécsben: négyen meghaltak, 17-en vannak kórházban, egy támadót lelőttek

2020. november 3. 10:39 2020. nov. 3. 10:39

Hétfő este hat helyszínen követtek el merényletet Bécs belvárosában, a támadók - akik rendőrségi források szerint maximum négyen lehettek - kézifegyverekkel, késekkel voltak felszerelkezve. A rendőrség egy támadót még este agyonlőtt, jelenleg is zajlik a többi támadó felkutatása. Sebastian Kurz osztrák kancellár kedd délelőtt állt kamerák elé, arról beszélve, a hétfő esti iszlamista támadás a teljes társadalom ellen irányult, hangsúlyozta ugyanakkor, nem vallás vagy nemzet az ellenség, hanem a szélsőségek, akik nem tartoznak a társadalomhoz.

Hétfő este nyolc óra körül több támadó által elkövetett merénylet történt Bécsben az első kerületben a Schwedenplatz környéki éttermeknél, amelyek a keddi koronavírus miatti lezárások előtt még nyitva voltak. A Kurier.at cikke szerint hat helyszínen nyitottak tüzet a támadók kézifegyverekből és válogatás nélkül lőttek mindenkire. Az első lövések a Seitenstettengasse-i zsinagógánál történtek, ami addigra viszont már zárva volt.

A bécsi rendőrség kedden reggel 6:30-kor a Twitter-csatornáján közölte, hogy a hétfő este nyolc órakor kezdődött merényletsorozatban három civil (két férfi és egy nő) halt meg, 15-en sérültek meg súlyosan, köztük egy rendőr. Egy támadót a rendőrség agyonlőtt, aki egy sorozatlövő és több kézifegyverrel volt felszerelve, illetve egy robbanóövnek látszó szerkezetet is viselt, de arról kiderült, hogy nem az volt. A támadásnak iszlám szélsőséges indíttatása lehetett, egy gyanúsított lakását a rendőrség különleges egysége kutatta át. A támadássorozatról a rendőrséghez beérkezett videókat és fotókat jelenleg is vizsgálják.

A Kurier.at osztrák lap keddi cikke szerint viszont reggelre egy negyedik áldozat is meghalt (egy nő, ezt Karl Nehammer belügyminiszter is megerősítette), és 17 személy van kórházban, heten életveszélyes állapotban. A belügyminisztérium szóvivője, Harald Sörös arról beszélt, maximum négy támadó lehetett, mindegyikük az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa. 

A Falter osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren arról írt - számolt be a Reuters -, hogy a lelőtt támadó - bizonyos Kurtin S. - albán gyökerekkel rendelkezett, szülei Észak-Macedóniából érkeztek Bécsbe, ő már itt nevelkedett. A támadó ismert volt a titkosszolgálat előtt, mint egyike azon 90 oszták iszlamistának, akik Szíriába akartak utazni.

Kedden a tanítás szünetel Bécsben, a rendőrség és az állami vezetők mindenkit arra kértek, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, a belvárosban továbbra is nagy a rendőri készültség és folynak a kutatások a támadók után (több embert ennek kapcsán letartóztattak), a tömegközlekedés ugyanakkor nem állt le, viszont 12 Erste Bank-fiók zárva tart. A zsidó közösség az összes ausztriai zsinagóga bezárásáról döntött. 

Az osztrák kormány háromnapos gyászt rendelt el kedd reggel. 

Sebastian Kurz: nem vallás vagy nemzet az ellenségünk, hanem a szélsőségek, akik nem tartoznak a társadalomhoz.

A terrortámadás kapcsán kedd délelőtt megszólalt Sebastian Kurz osztrák kancellár. Kurz az Euronews közvetítése szerint arról beszélt, Ausztria a béke szigete volt, ahol a terrort csak a tévé képernyőjén keresztül ismerték.

"Ez egy iszlamista támadás volt az alapértékeink, az életmódunk, a köztársaságunk ellen, mely a gyűlöleten alapul, a hétfő esti támadás mindannyiunk, a teljes társadalom ellen irányult"- fogalmazott.

"Nem fogunk meghátrálni, megvédjük a demokráciát, minden erőnkkel üldözni fogjuk azokat, akik a támadás mögött állnak, bíróság elé állítjuk őket, mindenkit, aki ehhez a szörnyű tetthez köthető" - folytatta Kurz. A kancellár szerint ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy az ellenség az iszlamista szélsőség, nem csak félelmet akarnak kelteni, hanem megosztottságot is akarnak szítani a társadalomban, de nem szabad engedni, hogy sikerrel járjanak.

"Nem vallás vagy nemzet az ellenségünk, hanem a szélsőségek, akik nem tartoznak a társadalomhoz. Ez nem az osztrákok és a külföldiek vagy a muzulmánok és a kereszténység közötti harc, ez a civilizáció harca a barbárság ellen, melyet meg fogunk nyerni" - mondta a kancellár. Kiemelte, hálásak a rendőrségnek, a mentőknek, orvosoknak, akik azért dolgoznak, hogy biztonságban legyenek nap mint nap, és azon civileknek is megköszönte a bátor helytállást, akik hétfő este polgártársaik segítségére siettek.

Kurz kitért arra is, hogy a támadás miatt új biztonsági intézkedéseket vezettek be Bécsben, kedd délben pedig egyperces néma csenddel emlékeznek a terrortámadás áldozataira.
 

Címlapkép: részlet az OE24.TV élő közvetítéséből

Forrás: Pécsi STOP