Kísérleti projektre nyert támogatást Pécs, ami egy újabb lépés a klímasemlegesség útján

2024. április 26. 14:05 2024. ápr. 26. 14:05

Miskolccal együttműködve Pécs egymillió eurót nyert a 100 Klímasemleges és Intelligens Város misszió keretében egy kísérleti projekt megvalósítására. A projekt fő célja az, hogy egy városrészben modellezzék, hogyan érhető el Pécs klímasemlegességi célkitűzéseit különböző beavatkozások révén. A tesztelt és sikeresnek bizonyult megoldásokat később az egész városra kiterjeszthetik.

Az önkormányzat közleménye szerint az együttműködés a Horizon Europe program keretében valósul meg, amely az EU kiemelt kutatási és innovációs kezdeményezése. Célja olyan innovatív megoldások kidolgozása, amelyek felgyorsítják a szén-dioxid-mentesítést és elősegítik a fenntartható városi fejlődést. A két magyar város az eredmények és tapasztalatok megosztásával hosszú távon tud egymást erősíteni.

Az EU és társult országok összesen 26 városnak nyújt európai uniós támogatást a Pilot Cities Programme keretében. A kezdeményezés részeként közel 15 millió eurót osztanak ki, hogy ezek a városok "kísérleti városokká" váljanak, és innovációs központként szolgáljanak a gyors szén-dioxid-mentes megoldások tesztelésére. Ezeknek a megoldásoknak az energiahatékonyság növelését, a fenntartható közlekedést és az éghajlatváltozás elleni harcot kellene erősíteniük.

A konzorcium tagjai között szerepel Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., a Biokom Nonprofit Kft., Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Miskolci Egyetem és a Hárfa Alapítvány. Az érintettek közösen egyeztették az elkövetkező két év stratégiáját és feladatait egy "kickoff meetingen". Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere, kiemelte:

"A Pilot Cities Programme Pécs számára új lehetőségeket teremt, ami a széles körű szakértelmet és tapasztalatot ötvözi, hogy fenntartható és zöld várost alakítsunk ki. Ez a kezdeményezés nemcsak arra törekszik, hogy csökkentse a város környezeti lábnyomát, hanem hogy átfogó és fenntartható változást hozzon létre az élet minden területén, és egy új szakasz kezdetét jelentse Pécs számára."

Az idén május elsejével induló és 2026. április végéig tartó program keretében a kijelölt akcióterületen, a Belváros nyugati és déli részén, számos eltérő típusú épületet vizsgálnak majd át az energetikai szakemberek. Emellett lehetőség lesz zöldfelületi bővítésre, fejlesztésre és a közlekedési terhek csökkentését és optimalizálását célzó intézkedésekre is.

A kezdeményezés további részét képezik olyan intézkedések is, amelyek az aktív városlakói részvételt ösztönzik. Különböző felmérések és kutatások indulnak, melyek segítik az egyes projektek előkészítését és megvalósítását. Kontrollcsoportokat hoznak létre annak érdekében, hogy hatékonyan ki lehessen értékelni a projekt eredményeit és hatásait. Hamarosan felhívásokat tesznek közzé a projekt weboldalán a kontrollcsoportokban való részvételre, hogy minél több embert és érdeklődőt vonjanak be a kezdeményezésbe.