Mértani sorozatok, gráfok és függvények, ezek szerepelnek a matekérettségi első feladatlapján

2020. május 5. 10:01 2020. máj. 5. 10:01

Az Eduline.hu információi szerint az írásbeli matamatika érettségi első feladatlapján mértani sorozatról, háromszögekről, gráfokról és függvényekről szóló feladataokat kaptak a vézsgázók.

Kedden reggel 9 órakor elindult az írásbeli matematika érettségi, az országban az MTI adatai szerint matekból középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.


Az Eduline.hu oktatási portál cikke szerint a középszintű érettségi első feladatlapján 10-12 feladat szokott lenni, amelyek alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggések ismeretére kérdeznek rá. Erre a feladatlapra 45 perce van a diákoknak, és maximálisan 30 pontot lehet elérni velük. 

"Idén ebben a vizsgarészben előkerülnek a gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás. De kaptak feladatot a diákok a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is.

Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű"

- olvasható a cikkben. 

A lap szerint a második feladatlapra 70 pontot lehet kapni, és ez a feladatlap kettő nagyobb részre van bontva. 

"A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz. A feladatok több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető"

- áll az oktatási portál egy másik cikkében.

A matematika írásbeli megoldására középszinten összességében 3, míg emelt szinten 4 óra áll rendelkezésre.

Forrás: Pécsi STOP/eduline.hu