A Zsolnay márkanévért aggódik a pécsi Fidesz - pedig nem kellene

2020. február 13. 11:37 2020. feb. 13. 11:37

Márkanévvel és védjegyhasználati jogokkal kapcsolatos napirendi pontot tárgyalhat pénteken a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlése, a helyi Fidesz szerint veszélybe kerülhet a patinás pécsi márka. Az önkormányzat közleménye szerint Péterffy Attila polgármester azt kérte a várost képviselő ügyvédtől, hogy az ominózus napirendi pontokat lehetőség szerint ne tárgyalja a közgyűlés.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteki közgyűléséhez kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatót Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője csütörtökön.

Arról beszélt, úgy tudják, a cég - melyben 22 százalékos kisebbségi tulajdonos a pécsi önkormányzat - közgyűlésén dönthetnek arról, hogy a cég menedzsmentje a Zsolnay márkanevet és védjegyet az eddigi alaptevékenységen kívül (porcelángyártás, épületkerámia-gyártás), harmadik személyek ellenérték fejében átadhatná, saját tárgyalás alapján. 

A képviselő szerint amennyiben megszületne a döntés, nem a tulajdonosok lennének jogosultak bármilyen márkanévvel és védjeggyel kapcsolatos szerződés megkötésére, hanem a menedzsment. Hozzátette, annak lehet értelme, hogy a Zsolnay márkanevet olyan módon hasznosítsák, ami előnyös a városnak és a gyárnak, nem sérti a brandet.

Úgy véli ugyanakkor, hogy nem látszanak a megfelelő biztosítékok, Pécs egyik legjelentősebb márkaneve adott esetben megjelenhet olyan termékeken, melyek méltatlanok a Zsolnay névhez. A frakcióvezető ezért levelet írt Péterffy Attila polgármesternek, melyben azt kérte, hogy az önkormányzat közgyűlési delegáltja vétózza meg ezt az előterjesztést, mivel az önkormányzatnak ehhez joga van.

A sajtótájékoztatóval egy időben közleményt adott ki a pécsi önkormányzat, melyben az áll, Péterffy Attila polgármester azt kérte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlésén a várost képviselő ügyvédtől, hogy a védjegyekkel kapcsolatos napirendi pontokat lehetőség szerint ne tárgyalja a közgyűlés, mert ebben a kérdésben további tájékoztatást szeretne kérni a tulajdonostól. 

"Kérem továbbá mindaddig az ilyen és ehhez hasonló ügyeket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlése ne tárgyalja, ameddig a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósáságban és felügyelőbizottságában helyre nem áll a város szerződés szerinti képviseleti jogosultsága. Az előző városvezetés magatartása miatt ma a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában sincs a várost képviselő tag, amit mindenképpen vissza kell állítani."

- zárul a közlemény.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP