2016. június 30. csütörtök | 26. HÉT | 182. NAP | 14:06 | PÁL, APOSTOL

Baranyai földbotrány: "a Fidesz szembeköpte a gazdákat"

2012. április 25. | 18:41
A Sásd környékén meghirdetett állami földek bérletét elnyerő egyik család feje szerint a kirobbant botrány mögött politikai támadás áll. Azok meg, akik nem nyertek, szerintük egyszerűen hoppon maradtak.

Mint ismert, Baranyában is keletkeztek anomáliák az állami földek bérlete körül. A nol.hu azt írta: Ligeten, Oroszlón, Sásdon, Bodolyabéren, Felsőegerszegen és Mindszentgodisán a Baranya megyei közgyűlésbe a Fidesz-KDNP által delegált Prettl János rokonsága és az érdekkörükbe tartozó gazdálkodók jutottak földhöz. A Prettl-család eddig növénytermesztéssel foglalkozott, most közel 370 hektárral növekedett a rendelkezésükre álló terület. A lap szerint a nyertesek biztosra mentek.

A Pécsi STOP birtokába került információk szerint a 464 hektárból 323 egy jól körülhatárolható érdekcsoporté lett, Prettl János, öccse, Prettl Ádám és Balogh Péter kezelheti őket. További 16 % egy Sertáp nevű céghez került, róluk senki sem tud semmit, a többi pályázónak meg kellett elégednie a fennmaradó 62 hektárral.

Nyolcból egy se

Az egyik hoppon maradt állattartó a Pécsi STOP-nak elmondta: ha a három család nem beszél össze, akkor egymásra licitáltak volna, de ilyen nem történt egyetlen terület esetében sem. A neve elhallgatását kérő gazda elmondta: 8 pályázatából egy sem nyert, hét helyen ütközött a fenti családok pályázatával. Tájékoztatásul azt mondták neki: nem ő adta a legjobb ajánlatot. Ez érthetetlen számára, mert a maximális összeget ajánlotta, annál sem többet, sem kevesebbet nem lehetett.

A férfi hozzátette: több száz szarvasmarhája van, a takarmánytermő igény nem biztosított. Van még földbérleti szerződésük, 6-10 évre, de a vetésforgót a terület nem teszi lehetővé. Ez azt jelenti, hogy vásárolnia kell a takarmányt, de ha a pécsi erőműben elkezdenek szalmával fűteni, annak annyira felmegy az ára, hogy nem fogja tudni kifizetni. A gazda szerint így hiába beszél arról a kormány, hogy a marhahúst itthon kell előállítani, miközben a feltételeket nem biztosítják.

A gazda érdeklődött a nemzeti földalapkezelőnél, de közölték vele: a pályázat részleteit titkosították, jogorvoslatnak helye nincs.

Egy másik gazda elmondta: ő az egyik nagy vesztese a Prettl-féle lobbi előretörésének. Szintén több száz állatot tart, és egy nehezen művelhető, erdővel körülvett dimbes-dombos kis területen gazdálkodik, ezért szeretett volna hozzá 30-40 hektár legelőt. 14 pályázatot adott be, de egy sem nyert. Egymillió forintjába került, még kölcsön is kért hozzá, álmában sem gondolta volna, hogy egyik sem jár sikerrel.

A neve elhallgatásához szintén ragaszkodó gazda elmondta: mindig is a Fideszt támogatta, de most szembeköpték a gazdákat, ezt nem várta volna tőlük. - Gondolni sem mertem arra, hogy az országos botrányok után Baranyában is ugyanaz folytatódik, és olyanok nyernek, akinek az egyetlen állata eddig a vadgalamb volt, ami a tárolója körül röpködött - így a megkeseredett férfi. - Hülyére vettek mindenkit, ezért kár volt pályázatot kiírni.

"A gyerekeket nagyon megviseli"

Az egyik nagy győztes család feje, Prettl János leszögezte: ő nem pályázott. (Prettl 2006 óta fideszes megyei önkormányzati képviselő, 1998-2006 között polgári körös, később fideszes komlói önkormányzati képviselő volt.) Gyermeke, az öccse és annak gyermeke viszont valóban pályázott. Prettl hosszan sorolta, hogy melyik hozzátartozójának milyen mezőgazdasági végzettsége van. Ilyen egyetlen lánynak nem jutott, ő érettségizett és jogi tanulmányokat folytatott, és 113 hektáros terület bérletét nyerte el. Férje azonban 14 éve gazdálkodik, és képzett is.

Prettl János szavaiból kiderült, hogy az egész család, sőt több is, gazdálkodni szeretne, már az unokák is gazdának, traktorosnak készülne, és szerinte ilyen kezekben van jó helyen a föld. Egyébként egyértelmű számára, hogy politikai támadás érte őket, ami őt nem zavarja, de a gyerekeket nagyon megviselte. Elmesélte azt is, hogy harminc éve főállású parasztember, akit bekényszerítettek a téeszbe. Az, hogy a tágabb értelemben vett család, azaz ő és bátyja érdekeltségébe tartoznak ma a TSZ volt földjei, nem annak köszönhető, hogy Prettl Nándor falugazdászként segített átjátszani őket. Egyszerűen kárpótlásként kapták vissza, majd megvették a részarányokat a kilencvenes évek elején, tehát egy olyan időszakban, amikor mindenki menekült a földektől.

"A nagyapja a feleségem keresztapja"

Azt is megtudtuk, hogy Baloghoz milyen viszony fűzi: nagyapja Prettl János feleségének keresztapja is egyben. (Erről előző cikkünkben ezzel felszínesen az Ipam, napam.. kezdetű fejezetben írtunk.)

Prettl szerint az általuk elnyertek eddig szabad földek voltak, amelyek most kerültek vissza egy cégtől az államhoz. Azaz, aki idáig tudott állatot tartani, az ezután is fog. A gazda szerint "tisztességes, korrekt dolgot kellett vállalni" ahhoz, hogy nyerjen a pályázatuk, a földekből pedig mindent összevetve 18 családnak kell megélnie.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
BARANYA, FÖLDMUTYI, FIDESZ, NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET, SÁSD, PRETTL JÁNOS


a rovat további hírei
134 ezer forinttal szúrta ki Siklós szemét az állam Villányon pörgött az ÁSZ - volt mit utóellenőrizni Súlyos büntetést kaphat, ha nem irtja ki a parlagfüvet Még a kivitelező sincs meg a Nemzeti Kosárlabda Akadémiához Kapaszkodjon: érelmeszesedés vitte el a pécsi cápát Megkapta Pécs a Pétávtól a leendő kertvárosi rendelő épületét Most Mohácsnál pusztítják a szúnyogokat
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő