2016. május 24. kedd | 21. HÉT | 145. NAP | 15:41 | ELIZA, ESZTER

Dúl a fideszes kultúrháború - utcaátnevezések jönnek

2012. június 14. | 18:26
Pécset is elérte az utcaátnevezési dömping, ha a közgyűlés is rábólint, így lesz a Marxból Wass Albert és a Kalapácsból Bazsarózsa. A sarló is eltűnik és az idei trendeknek megfelelően a Károlyi Mihály utcát is átnevezik.

Ismét egy rendkívül fontos kérdéssel fog foglalkozni három bizottság, majd a közgyűlés: "A XX. századi önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett személyekről, önkényuralmi rendszerre utalóan, városunkban jelenleg 7, a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett, illetve arra utaló közterületi elnevezéssel találkozunk. Javaslom, hogy ezen közterület elnevezéseket a Közgyűlés változtassa meg." - olvasható a bizottsági előterjesztés indoklásában.

Az előterjesztés szerint a közterületi névadás jelen esetben is lakossági kezdeményezés, az érintett terület beruházójának kérelme és javaslata alapján, valamint hivatalból észlelt hiányosság megszüntetésére indult az eljárással érintett városrészekre jellemző adottságok figyelembe vételével. A megalkotandó rendelettel hét meglévő közterület átnevezése, továbbá Árpádváros, Újhegy, Patacs, Balokány, Gyükés városrészekben új közterületnevek meghatározására kerül sor.

Ha a közgyűlés rábólint az előterjesztésre, akkor a Frankel Leó utcából Pákolitz István utca lesz, a Károlyi Mihály utcából Málics Ottó utca, a Marx útból Wass Albert út, a Népfront utcából Ember Kálmán utca, a Ságvári Endre utcából Tétény utca, a Sarló utcából Eck Imre utca, míg a Kalapács utcából Bazsarózsa utca.

Az előterjesztésben benne van, hogy az új közterületek miért kapják a nevüket, de az hiányzik belőle, hogy pontosan miért ezeket a személyeket és tárgyakat akarják lecserélni az utcanév táblákról. Ha ismételten elolvassák az indoklást, és valamennyire értenek a történelemhez, akkor bizony kibújik a szög a zsákból. Vegyük egyenként, mi indokolhatja a cseréket.

A jobboldal ellenségei

Frankel Leó 1896-ban halt meg Párizsban, köze sem volt egyetlen XX. századi önkényuralmi rendszerhez, maximum annyi róható fel neki, hogy a XIX. században a Magyarországi Általános Munkáspárt egyik alapítója. Mezei pirospont annak, aki ezt tudta... A párizsi kommünnek meg nem tudjuk, mi köze a kommunista diktatúrákhoz, hacsak nem az, hogy (tévesen!) ezt a vulgármarxista történetírás az első kommunista rendszernek tekintette.

Károlyi Mihály a jobboldal szemében régóta szálka, parlament elől idén március 29-én hajnalban eltűntették a szobrát, addig szélsőségesek többször vörös festékkel kínálták meg a műemléket, elkezdve a nagy szoborgyalázó háborút. A jobboldal szerint hazaáruló, aki a kommunistáknak dobta át a hatalmat és részt vett Tisza-merényletben, a baloldal szerint az első magyar köztársasági elnök. A történészek szerint meg egy nem túl tehetséges politikus volt. Annyi mindenesetre biztos, hogy nem véletlen a jobboldal gyűlölete iránta, mert míg Károlyi nem volt hajlandó elfogadni hazánk megcsonkítását és lemondott, addig Horthy és bandája azoknak a román csapatoknak a segítségével jutottak hatalomra, akik tönkreverték a tanácsköztársaság csapatait. Bizony ez komoly zavar az erőben...

Marx Károlyt nem kell bemutatni senkinek, "a szocialista munkásmozgalom teoretikusa, a marxizmus névadója. Kapitalizmuskritikájáról és a történelemnek materialista felfogásáról, osztályharcok történeteként való leírásáról ismert." - olvasható a wikipédián. Bűne az előterjesztés szerint az lehet, hogy a XX. századi önkényuralmi politikai rendszereit megalapozta. Kár, hogy meghalt 1883-ban és az igazi bűne az, hogy a kommunisták előszeretettel ráaggatták mindenre a marxista címkét, még ha többségében köze sem volt hozzá...

Ságvári Endre illegális kommunista volt, részt vette az ellenállási mozgalom szervezésében, 1944-ben a német megszállás idején csendőrökkel vívott tűzharcban halt meg. Nehezen hihető, hogy a kommunisták uralmát alapozta volna meg, inkább Rákosi és Kádár csinált belőle mártírt és hőst. Az utcaátnevezéssel leginkább egy baloldali mítosszal akarnak leszámolni.

A Sarló és a Kalapács utca átnevezését nem kell túlragozni. "A sarló és kalapács kommunista szimbólum, amely kifejezi a kommunizmussal, valamely kommunista párttal vagy állammal való kötődést. Sarló fölött keresztbe tett kalapácsot ábrázol - a két eszköz a proletariátus és a szegényparasztság jelképe."- írja a wikipédia. A probléma az, hogy így külön-külön egy-egy szerszám, esetleg a városvezetésnél nem ismerik ezeket a munkaeszközöket. Ezt megértenénk, mert ezekkel dolgozni szoktak.

A jobboldali kultúrkampf dr. Doktor Sándor pécsi szobrának az eltüntetésével indult. A szobor elviteléről még egy 2010-es közgyűlés határozott, amikor is rövid időre egységbe forrt a Fidesz és a Jobbik. A pécsi bábaképző egykori igazgatójának főbűne a baranyai magyar-szerb köztársaság létrehozásában játszott szerepe volt.

Mibe kerül ez a pécsieknek?

Az előterjesztés szerint a névtáblák cseréjét a BIOKOM fogja végezni és erre 420 ezer forintot + ÁFA-t biztosít az önkormányzat. Az utcákban lakóknak az okmánycsere nem fog semmibe sem kerülni, viszont lesz dolguk bőven, mert a pénzintézetektől az adóhatóságig, illetve még egy raklap szerv felé be kell jelenteni a lakcímváltozást. Biztos megéri...


Szerző: sothis   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
utcanév, változtatás, Pécs, Marx, kommunizmus, önkényuralom, diktatúra


a rovat további hírei
Fejőstehénnek nézi a városvezetés a Pannon Filharmonikusokat? Rogyadoztak az autók a lopott fától - fotók Raktárt dézsmált a kétyi kamasz Órákon belül elkapták a tizenéves bükkösdi betörőt Na mi újul meg a Magasház bontott betonjából? Családi ház égett Szigetváron Biztosan jól tudja, hová megy a gyerek bölcsibe?
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő