2014. szeptember 02. kedd | 36. HÉT | 245. NAP | 18:36 | REBEKA, DORINA

Dúl a fideszes kultúrháború - utcaátnevezések jönnek

2012. június 14. | 18:26
Pécset is elérte az utcaátnevezési dömping, ha a közgyűlés is rábólint, így lesz a Marxból Wass Albert és a Kalapácsból Bazsarózsa. A sarló is eltűnik és az idei trendeknek megfelelően a Károlyi Mihály utcát is átnevezik.

Ismét egy rendkívül fontos kérdéssel fog foglalkozni három bizottság, majd a közgyűlés: "A XX. századi önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett személyekről, önkényuralmi rendszerre utalóan, városunkban jelenleg 7, a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett, illetve arra utaló közterületi elnevezéssel találkozunk. Javaslom, hogy ezen közterület elnevezéseket a Közgyűlés változtassa meg." - olvasható a bizottsági előterjesztés indoklásában.

Az előterjesztés szerint a közterületi névadás jelen esetben is lakossági kezdeményezés, az érintett terület beruházójának kérelme és javaslata alapján, valamint hivatalból észlelt hiányosság megszüntetésére indult az eljárással érintett városrészekre jellemző adottságok figyelembe vételével. A megalkotandó rendelettel hét meglévő közterület átnevezése, továbbá Árpádváros, Újhegy, Patacs, Balokány, Gyükés városrészekben új közterületnevek meghatározására kerül sor.

Ha a közgyűlés rábólint az előterjesztésre, akkor a Frankel Leó utcából Pákolitz István utca lesz, a Károlyi Mihály utcából Málics Ottó utca, a Marx útból Wass Albert út, a Népfront utcából Ember Kálmán utca, a Ságvári Endre utcából Tétény utca, a Sarló utcából Eck Imre utca, míg a Kalapács utcából Bazsarózsa utca.

Az előterjesztésben benne van, hogy az új közterületek miért kapják a nevüket, de az hiányzik belőle, hogy pontosan miért ezeket a személyeket és tárgyakat akarják lecserélni az utcanév táblákról. Ha ismételten elolvassák az indoklást, és valamennyire értenek a történelemhez, akkor bizony kibújik a szög a zsákból. Vegyük egyenként, mi indokolhatja a cseréket.

A jobboldal ellenségei

Frankel Leó 1896-ban halt meg Párizsban, köze sem volt egyetlen XX. századi önkényuralmi rendszerhez, maximum annyi róható fel neki, hogy a XIX. században a Magyarországi Általános Munkáspárt egyik alapítója. Mezei pirospont annak, aki ezt tudta... A párizsi kommünnek meg nem tudjuk, mi köze a kommunista diktatúrákhoz, hacsak nem az, hogy (tévesen!) ezt a vulgármarxista történetírás az első kommunista rendszernek tekintette.

Károlyi Mihály a jobboldal szemében régóta szálka, parlament elől idén március 29-én hajnalban eltűntették a szobrát, addig szélsőségesek többször vörös festékkel kínálták meg a műemléket, elkezdve a nagy szoborgyalázó háborút. A jobboldal szerint hazaáruló, aki a kommunistáknak dobta át a hatalmat és részt vett Tisza-merényletben, a baloldal szerint az első magyar köztársasági elnök. A történészek szerint meg egy nem túl tehetséges politikus volt. Annyi mindenesetre biztos, hogy nem véletlen a jobboldal gyűlölete iránta, mert míg Károlyi nem volt hajlandó elfogadni hazánk megcsonkítását és lemondott, addig Horthy és bandája azoknak a román csapatoknak a segítségével jutottak hatalomra, akik tönkreverték a tanácsköztársaság csapatait. Bizony ez komoly zavar az erőben...

Marx Károlyt nem kell bemutatni senkinek, "a szocialista munkásmozgalom teoretikusa, a marxizmus névadója. Kapitalizmuskritikájáról és a történelemnek materialista felfogásáról, osztályharcok történeteként való leírásáról ismert." - olvasható a wikipédián. Bűne az előterjesztés szerint az lehet, hogy a XX. századi önkényuralmi politikai rendszereit megalapozta. Kár, hogy meghalt 1883-ban és az igazi bűne az, hogy a kommunisták előszeretettel ráaggatták mindenre a marxista címkét, még ha többségében köze sem volt hozzá...

Ságvári Endre illegális kommunista volt, részt vette az ellenállási mozgalom szervezésében, 1944-ben a német megszállás idején csendőrökkel vívott tűzharcban halt meg. Nehezen hihető, hogy a kommunisták uralmát alapozta volna meg, inkább Rákosi és Kádár csinált belőle mártírt és hőst. Az utcaátnevezéssel leginkább egy baloldali mítosszal akarnak leszámolni.

A Sarló és a Kalapács utca átnevezését nem kell túlragozni. "A sarló és kalapács kommunista szimbólum, amely kifejezi a kommunizmussal, valamely kommunista párttal vagy állammal való kötődést. Sarló fölött keresztbe tett kalapácsot ábrázol - a két eszköz a proletariátus és a szegényparasztság jelképe."- írja a wikipédia. A probléma az, hogy így külön-külön egy-egy szerszám, esetleg a városvezetésnél nem ismerik ezeket a munkaeszközöket. Ezt megértenénk, mert ezekkel dolgozni szoktak.

A jobboldali kultúrkampf dr. Doktor Sándor pécsi szobrának az eltüntetésével indult. A szobor elviteléről még egy 2010-es közgyűlés határozott, amikor is rövid időre egységbe forrt a Fidesz és a Jobbik. A pécsi bábaképző egykori igazgatójának főbűne a baranyai magyar-szerb köztársaság létrehozásában játszott szerepe volt.

Mibe kerül ez a pécsieknek?

Az előterjesztés szerint a névtáblák cseréjét a BIOKOM fogja végezni és erre 420 ezer forintot + ÁFA-t biztosít az önkormányzat. Az utcákban lakóknak az okmánycsere nem fog semmibe sem kerülni, viszont lesz dolguk bőven, mert a pénzintézetektől az adóhatóságig, illetve még egy raklap szerv felé be kell jelenteni a lakcímváltozást. Biztos megéri...


Szerző: sothis   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
utcanév, változtatás, Pécs, Marx, kommunizmus, önkényuralom, diktatúra


a rovat további hírei
Lopott autókkal nyomták fel a trafikokat Nem keresik már tovább ezt a fiatalt Megverték és kirabolták a háza előtt Felfutnak a Misinára a Széchenyi térről Másfél milliárdos kezességet vállal Pécs Bedrogozva szétverni a hotelszobát nem jó karma Kővári: igény van az összefogásra Pécsett
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Itt van az ősz, itt van újra
Medline is őszi színekbe öltözött, de szerencsére úgy gondolta, hogy még utoljára megszabadul mindenétől.
Shiva, akár egy istennő
Mindent felperzsel maga kőrül, ha a szituáció úgy hozza.