Felhőszakadás és zivatar miatt is figyelmeztetést adtak ki Baranyára vasárnapra

2020. június 6. 16:41 2020. jún. 6. 16:41

Komoly zuhékra figyelmeztet vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat, a heves viharok mellett felhőszakadásokra is számítani kell, melyek alól Baranya sem kivétel.

A prognózis szerint június 7-én erőteljes gomolyfelhő-képződés várható az ország középső felén jobban összeálló felhőzettel. Naposabb időben inkább csak a Délnyugat-Dunántúlon és a keleti határvidéken lehet bízni. Már délelőttől kezdődően többfelé kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. 

Zivatarok miatt az összes megyére figyelmeztetést adtak ki a hét utolsó napjára, felhőszakadások miatt az ország kétharmada sárgul:

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

A figyelmeztetés szerint zivatarok a legnagyobb számban és eséllyel az ország középső felén pattanhatnak ki, melyek során akár több helyen is 50 mm feletti csapadékmennyiség zúdulhat le, ugyanakkor 2 cm körüli jég és viharos széllökés (60-80 km/h) is társulhat hozzájuk.

 A déli szél élénk, olykor erős lesz, de zivatarok körül viharos széllökések is valószínűek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.
 

Forrás: met.hu