Hargitai nem indít vagyonnyilatkozati eljárást Szijjártó jachtozása miatt

2020. szeptember 11. 15:27 2020. szept. 11. 15:27

Az országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke nem vizsgáltatja ki, hogy miből is tellett a jachtozásra a külügyminiszternek. 

Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő tette közzé pénteken a Facebook-oldalán az országgyűlés mentelmi bizottsága elnökének, a baranyai KDNP-s Hargitai Jánosnak a levelét, melyet Stummer azon felvetésére írt, miszerint ki kellene vizsgálni Szijjártó Péter adriai jachtozását. Egy közleményben pedig - amelyet a 24.hu szemlézett - arról számolt be az ellenzéki politikus, hogy a mentelmi bizottság elnöke még csak nem is volt hajlandó napirendre venni a külügyminiszter jachtozási ügyét.

Stummer ugyanis arra kérte a mentelmi bizottságot, hogy indítsanak vagyonnyilatkozati eljárást Szijjártó ellen, mert a jachtozás kapcsán felmerült, hogy valószínűleg hiányosak a külügyminiszter vagyonnyilatkozatában az adatok. 



A jachtozásról röviden: Szijjártó Péter külügyminiszterről augusztus közepén lőtt fotókat az Átlátszó újságírója, amint a külügyér egy magyar oligarchához köthető luxusjachton nyaral az Adrián. Mindeközben viszont Szijjártó Facebook-oldalán olyan fotók jelentek meg, mintha a miniszter lázasan dolgozna az irodájából - ekkor már zajlott ugyanis a belarusz válság.

Az ellenzék szerint Szijjártó jachtozása felveti a korrupció gyanúját, mert egy ilyen jacht kibérlése meghaladja a külügyminiszter fizetését (napi 10 millió forint lehet egy ilyen felszereltségű hajó bérlése, erről bővebben a G7 gazdasági lap írt). De ha ajándékba kapta az utat, az is korrupciógyanús lehet, ugyanis egy olyan személyhez köthető a hajó, akinek a cégei az elmúlt években rendre taroltak a hazai nagy volumenű közbeszerzéseken. Nyáron egyébként féltucatszor találkoztak a NER kedvenc luxusjárművei az Adrián, erről az Átlátszó számolt be szeptember elején.

Szijjártó a jachtozása ügyében augusztus végén szólalt meg nyilvánosan, de csak annyit volt hajlandó ismételgetni az újságírók kérdéseire, hogy a jachtozása magánügy, közpénzt pedig nem használt hozzá.



 

Hargitai János baranyai kormánypárti képviselő, a bizottság elnöke ezt azzal utasította el, hogy a kezdeményezés nem felelt meg a törvényi előírásoknak (mert hogy egy ilyen eljárás megindításánál az eljárónak tényadatokkal kell megjelölnie, hogy pontosan hol is hibádzik a vagyonnyilatkozat), és nem tényadatokon, hanem a sajtóban megjelent állításokon alapult.

"Önmagában a sajtóinformációkra épülő, ajándék vagy ingyenes juttatás elfogadására utaló célzás egyébként sem lehet alapja egy vagyonnyilatkozati eljárás megindításának"

- olvasható Hargitai levele végén.

Stummer a Facebook-bejegyzésében a következőkkel kommentálta a bizottsági elnök döntését, aki szerinte a "Karmelita kottájából játszik":

"Hargitai János körültekintő ember, nem ugrik holmi alaptalan sajtóbéli találgatásokra: mivel én értelemszerűen nem tudok rámutatni olyan vagyonelemekre, amelyeket Szijjártó úr "kifelejtett" a vagyonnyilatkozatából, így "értelemszerűen" ő sem kezdeményezheti az eljárás megindítását."

Szijjártó Péter jachtozása miatt feljelentés is született, ám Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön azt közölte a nyilvánossággal a 444 cikke szerint, hogy a külügyminiszter jachtozása nem bűncselekmény.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP