2015. március 27. péntek | 13. HÉT | 86. NAP | 12:55 | ALPÁR, HAJNALKA

Kiderült: a Fidesz volt pártpénztárosáé a Közgép

2012. április 16. | 12:11
Simicska Lajos, a Fidesz egykori pártpénztárosa a Közgép Zrt. tulajdonosa - írja a Népszabadság Online egy közbeszerzési dokumentumra hivatkozva. A párt erős emberét eddig is sokszor próbálták kötni a milliárdos állami beruházásokat megnyerő céghez, de kézzel fogható bizonyíték nem volt erre.

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. "tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy dr. Simicska Lajos" - írja a Népszabadság Online egy, a Közgép vezérigazgatója, Németh Miklós által aláírt, Nyilatkozat című dokumentumra hivatkozva.

A nol.hu azt írta: Némethnek, ha részt akar venni vállalatával egy közbeszerzési eljáráson, az új, 2012. január elsejével életbe lépett közbeszerzési törvény szerint nyilatkoznia kell a Közgép tulajdonosainak kilétéről is. Az előírt nyilatkozat lényege az, hogy mutassa, a cégre nem igaz, hogy olyan nem szabályozott tőzsdén jegyzett társaság, amelynek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásáról, megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi törvény szerint tényleges tulajdonosa nem megismerhető.

Simicska Lajos nevét már hosszú idő óta kötötték a Közgéphez, de eddig nem volt erre kézzelfogható bizonyíték. Mint írják: évek óta sehol nem bukkant fel olyan irat, ami bizonyította volna, hogy a magyarországi vállalkozások sorából rövid idő alatt magát a legnagyobbak közé felküzdő, milliárdos állami beruházásokat megnyerő vállalatnak a szóbeszédeket leszámítva bármi köze is lenne a Fidesz egykori pártpénztárosához.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírások alapján a Közgép egy tucatnál is több pályázatkiírónak, mint például a kármentesítésre vállalkozókat kereső HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának, a mélyépítőt kereső XVII. kerületi önkormányzatnak, az M5-ös autópályán építkező Állami Autópálya-kezelőnek, vagy akár a Baross tér felszíni rendezéséhez kivitelezőt kereső BKV-nak is elküldhette a nyilatkozatát.

A Közgép Zrt. a pécsi Zsolnay Gyár tulajdonostársa is 2010 óta. Simicska cége azzal a szerződésben rögzített feltétellel jutott tulajdonrészhez a gyárban, hogy 500 millió forintos tőkeemelést hajt végre, de ez mindezidáig nem történt meg. A pénzügyi manővert eddig már háromszor halasztották el, a pécsi közgyűlés döntése értelmében az új határidő az idei év utolsó napja. Németh Miklós, a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott: nem egyszerre adják át a Zsolnaynak az 500 milliós tőkejuttatást, hanem havi rendszerességgel biztosítják a cég működtetését, mintegy 30 milliós értékben, ezen kívül felújításokat eszközölnek és egy hitelt is kifizetnek a manufaktúra helyett. Az erről szóló, fentebb említett közgyűlési határozatban ezek a tételek viszont nincsenek nevesítve.

Az elmaradt félmilliárd forint komoly szerepet játszik abban, hogy a csőd szélén táncol a Zsolnay Vilmos által alapított cég. Amint arról korábban beszámoltunk, a társaság egyik vezető beosztású, magát megnevezni nem kívánó munkatársa szerint létéért küzd a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., miután a tulajdonosok ismét elhalasztották az évek óta ígért 500 millió forintos tőkeemelést. A cég kritikus helyzetéhez a minden korábbinál súlyosabb forráshiány mellett a megrendelésállomány csökkenése is hozzájárult, az elmúlt hónapokban a dísztárgyak mellett az épületkerámiák iránt is csökkent az érdeklődés. Úgy fest, hogy a nagy múltú gyár nem bírja ki a tőkeemelésig, ráadásul már termelni sem tud, mivel a pirogránitgyártáshoz szükséges kemencéi tönkrementek, ezen felül gépparkja teljesen elavult, eszközeinek többsége használhatatlan.


A Zsolnay Gyár csődközeli helyzetét a cég részéről cáfolták, ugyanakkor nem vitatták a tőkeinjekció szükségességét.


Forrás: Pécsi STOP/nol.hu/bama.hu   |   STOP

címkék
Közgép Zrt., Simicska Lajos, tulajdonos, Pécs, Zsolnay Gyár, Németh Miklós


a rovat további hírei
Tojásírás, nyuszisimogatás, húsvéti kézműves vásár a Zsolnayban Akcióztak az erdőben, nem lett happy end Erről tudnia kell, ha családtámogatási ügyet intéz Az utcán emberkedett András A szakszervezet már kirúgatná a KLIK vezetőjét Eldőlt: jön az 5,2 százalékos béremelés a buszosoknak Késsel fenyegette a nőt
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Melani álmai
Többek között híres fotómodell szeretne lenni, amihez igen csak jó adottságokkal rendelkezik.
Sabrina minden pillanatot kihasznál egy kis huncutkodásra
Nem esik pánikba ha egyedül marad és az unalom sem ismeretes az ő szótárában.