2015. február 01. vasárnap | 5. HÉT | 32. NAP | 23:40 | IGNÁC, VIRGÍNIA

Kiderült: a Fidesz volt pártpénztárosáé a Közgép

2012. április 16. | 12:11
Simicska Lajos, a Fidesz egykori pártpénztárosa a Közgép Zrt. tulajdonosa - írja a Népszabadság Online egy közbeszerzési dokumentumra hivatkozva. A párt erős emberét eddig is sokszor próbálták kötni a milliárdos állami beruházásokat megnyerő céghez, de kézzel fogható bizonyíték nem volt erre.

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. "tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy dr. Simicska Lajos" - írja a Népszabadság Online egy, a Közgép vezérigazgatója, Németh Miklós által aláírt, Nyilatkozat című dokumentumra hivatkozva.

A nol.hu azt írta: Némethnek, ha részt akar venni vállalatával egy közbeszerzési eljáráson, az új, 2012. január elsejével életbe lépett közbeszerzési törvény szerint nyilatkoznia kell a Közgép tulajdonosainak kilétéről is. Az előírt nyilatkozat lényege az, hogy mutassa, a cégre nem igaz, hogy olyan nem szabályozott tőzsdén jegyzett társaság, amelynek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásáról, megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi törvény szerint tényleges tulajdonosa nem megismerhető.

Simicska Lajos nevét már hosszú idő óta kötötték a Közgéphez, de eddig nem volt erre kézzelfogható bizonyíték. Mint írják: évek óta sehol nem bukkant fel olyan irat, ami bizonyította volna, hogy a magyarországi vállalkozások sorából rövid idő alatt magát a legnagyobbak közé felküzdő, milliárdos állami beruházásokat megnyerő vállalatnak a szóbeszédeket leszámítva bármi köze is lenne a Fidesz egykori pártpénztárosához.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírások alapján a Közgép egy tucatnál is több pályázatkiírónak, mint például a kármentesítésre vállalkozókat kereső HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának, a mélyépítőt kereső XVII. kerületi önkormányzatnak, az M5-ös autópályán építkező Állami Autópálya-kezelőnek, vagy akár a Baross tér felszíni rendezéséhez kivitelezőt kereső BKV-nak is elküldhette a nyilatkozatát.

A Közgép Zrt. a pécsi Zsolnay Gyár tulajdonostársa is 2010 óta. Simicska cége azzal a szerződésben rögzített feltétellel jutott tulajdonrészhez a gyárban, hogy 500 millió forintos tőkeemelést hajt végre, de ez mindezidáig nem történt meg. A pénzügyi manővert eddig már háromszor halasztották el, a pécsi közgyűlés döntése értelmében az új határidő az idei év utolsó napja. Németh Miklós, a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott: nem egyszerre adják át a Zsolnaynak az 500 milliós tőkejuttatást, hanem havi rendszerességgel biztosítják a cég működtetését, mintegy 30 milliós értékben, ezen kívül felújításokat eszközölnek és egy hitelt is kifizetnek a manufaktúra helyett. Az erről szóló, fentebb említett közgyűlési határozatban ezek a tételek viszont nincsenek nevesítve.

Az elmaradt félmilliárd forint komoly szerepet játszik abban, hogy a csőd szélén táncol a Zsolnay Vilmos által alapított cég. Amint arról korábban beszámoltunk, a társaság egyik vezető beosztású, magát megnevezni nem kívánó munkatársa szerint létéért küzd a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., miután a tulajdonosok ismét elhalasztották az évek óta ígért 500 millió forintos tőkeemelést. A cég kritikus helyzetéhez a minden korábbinál súlyosabb forráshiány mellett a megrendelésállomány csökkenése is hozzájárult, az elmúlt hónapokban a dísztárgyak mellett az épületkerámiák iránt is csökkent az érdeklődés. Úgy fest, hogy a nagy múltú gyár nem bírja ki a tőkeemelésig, ráadásul már termelni sem tud, mivel a pirogránitgyártáshoz szükséges kemencéi tönkrementek, ezen felül gépparkja teljesen elavult, eszközeinek többsége használhatatlan.


A Zsolnay Gyár csődközeli helyzetét a cég részéről cáfolták, ugyanakkor nem vitatták a tőkeinjekció szükségességét.


Forrás: Pécsi STOP/nol.hu/bama.hu   |   STOP

címkék
Közgép Zrt., Simicska Lajos, tulajdonos, Pécs, Zsolnay Gyár, Németh Miklós


a rovat további hírei
Az örömódával köszöntötték Angela Merkelt Pécsett Orbánék rábólintottak a pécsi hitelre, a veje újíthatja meg a közvilágítást Súlyos sérültje is van a Mecseknádasdnál történt karambolnak Szétkapta a pálinkafőzőt Földre vitte és a haját tépte Gyöngyi 1100 milliárdos adótartozás - dél-dunántúli a legrenitensebb cég Ha kíváncsi 1200 busóra, akkor irány Mohács!
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Ön szerint le kell mondania Fodor Ibolyának a képviselői mandátumáról?

bővebben
Igen Nem
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
A nyerő hármas
Forró pillanatokban gazdag új évet kívánunk!
A zongoratanárnő
Melisa nem csak a zongorajátékával ejt rabul, de ezt csak akkor tapasztalhatod meg ha magántanulóként jársz hozzá.