Minden pécsi háztartás kap szájmaszkot, pécsi vakcinagyártó üzemben gondolkoznak

2020. április 1. 16:22 2020. ápr. 1. 16:22

A vásárcsarnok a vészhelyzet végéig zárva marad, pénteken kezdődik a frekventáltan használt pécsi közterületek fertőtlenítése, a pécsi háztartásokba fejenként két maszkot juttatnak el hamarosan - hangzott el Péterffy Attila pécsi polgármester szerdai, második városinfóján, ahol arról is volt szó, hogy ötletként felmerült egy vakcinagyártó üzem Pécsre telepítése is, amit az önkormányzat támogatna.

Április elsején tartotta második online városinfóját Péterffy Attila, melyre szerda délelőttig várta a kérdéseket. Az első kérdéscsoport a vásárcsarnokra fókuszált. Itt kiderült, hogy

  • a kihirdetett korlátozások ideje alatt a vásárcsarnok zárva marad, hogy otthon maradjanak az idős pécsiek,
  • a szabadtéri piacok (Hajnóczy utcai, Diana téri piac) nyitva van, a termelői piac szombaton is nyitva van,
  • a csarnok bezárása nélkül jövedelem nélkül maradt őstermelőket megpróbálta a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a szabadtéri piacok felé terelni, illetve azt javasolták, térjenek át a vásárlónkénti kiszállításos módszerre,
  • a vásárcsarnokot kiürítették, a belső terek fertőtlenítése zajlik, ha ez megvan, fertőtlenített állapotban, lezárva tartják,
  • a vizsgálják, hogy a vásárcsarnok melletti kültéri asztalokat újranyissák-e, de ezt Péterffy nem feltétlenül tartja jó ötletnek,
  • folyamatosan erősítik az önkormányzati PAPI-programot, mellyel az idős pécsieken szeretnének segíteni.

 

150 ezer maszkot küldenek szét a városban

Péterffy Attila elmondta, a Rovitex által varratott 150 ezer maszkból minden pécsinek tervezni adni, háztartásonként két maszkot juttatnak el, azért nem többet, mert nem akarják arra buzdítani az embereket, hogy kijárjanak, aki megteheti, az maradjon otthon. A maszkokat lezárt borítékban teszik a postaládákba, abban lesz egy polgármesteri tájékoztatási levél, egy használati, tisztítási útmutató, valamint egy tájékoztató anyag a PAPI-ról. Az első 50 ezret Pécs-Keleten fogják teríteni, erről külön tájékoztatást fognak adni. 


"Félek attól, hogy különböző iparágak alakulnak ki, és összeszedik a maszkokat, ezért mindenki figyeljen majd rájuk"

- fogalmazott a városvezető. Elmondta azt is, április 3-án indul a frekventáltan használt pécsi közterületek fertőtlenítése, 16-23 óra között dolgoznak majd a szakemberek. Elsőként Pécs-Keleten indul meg a munka, az utcajegyzéket április másodikán teszik majd közzé. 

A polgármester elmondta, vannak olyan nagyberuházók, akik már készen vannak a beruházásaikkal, vannak, akik halasztanak, az önkormányzat eltökélt abban, hogy a munkahelyteremtő akciók a járványhelyzet után el tudjanak indulni. Hangsúlyozta, továbbra is dolgozik az önkormányzat az új befektetők bevonzásán, ugyanakkor a városi költségvetés meg fogja érezni ezen befektetések csúszását, amúgy is újra kell tervezni a járványhelyzet miatt.

Se információ, se eszközök nem érkeztek a kormánytól

Se információt, se védőeszközöket nem kapott még az önkormányzat a kormánytól a védekezésre - mondta a polgármester, hozzátéve, továbbra sem tudja, hány beteg van Pécsett. Felolvasott egy levelet, melyet az operatív törzstől kapott, melyben az állt, hogy dolgoznak a területi adatok kigyűjtésén, azokat a koronavirus.gov.hu-n teszik elérhetővé.

Az online tájékoztatón elhangzott, a város tervezi koronavírus-tesztek beszerzését, melyből kétfajta van. Az egyik, a molekuláris alapú PCR-teszt elérhetetlen az önkormányzatnak, a másik, mely azt mutatja ki, hogy valaki átesett-e már a betegségen, az beszerezhető. Ilyenek beszerzésére van szándék, mondta a polgármester, aki szerint arra lennének jók, hogy a munkába visszaállókat lehetne tesztelni.

Péterffy Attila megköszönte a segítséget Jakab Ferenc professzornak, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetőjének, a koronavírus-járvány elleni virológiai akciócsoport első emberének segítségét, akivel jó kapcsolatban van. Elmondta, gondolatként felmerült egy vakcinagyártó üzem Pécsre telepítése, ez egyelőre meg nem erősített szándék, de az önkormányzat támogatná.

A közlekedés, tömegközlekedés témakörét érintően elhangzott, a járványhelyzet idején nem tervezik csökkenteni a buszjegyek árát (sofőrnél jelenleg egyébként sem lehet jegyet venni), ugyanakkor nem felejtette el az ez irányú választási ígéretét. A parkolást sem teszik ingyenessé, nem akarják, hogy ez autózásra sarkallja az embereket, plusz egyébként is rengeteg parkolási bevételtől esik ki a város a járvány miatt.

A szociális ellátórendszerben dolgozók ingyenes közlekedése kapcsán Péterffy kitért arra, hogy a PAPI-rendszerben dolgozók (még az önkéntesek is) ingyen közlekedhetnek, mint ahogy az egészségügyben dolgozók is. Még vizsgálják, hogy a szociális ellátásban dolgozóknál (önkormányzati, vagy karitatív) hogyan lehetne az ingyenes utazást biztosítani. Arra kérdésre, hogy bevezetik/visszaállítják-e az internetes bérletvásárlási lehetőséget, Péterffy elmondta, a miskolci közlekedési társasággal felvették a kapcsolatot, mivel náluk jól működik a rendszer. A cél az, hogy ezt minél hamarabb be tudják vezetni, mert ezzel is csökkenteni lehet az emberi kontaktusokat - fogalmazott.

Ha lenne kijárási tilalom országosan, leállnak-e a buszok?

- volt az újabb kérdés, amire Péterffy elmondta, ez nem tartozik a jogkörébe. Arra, hogy a járványhelyzetben lehetne a nagyobb útfelújításokat végezni, a polgármester úgy válaszolt, hogy két hete már eldöntetett, hogy a futó projektek során ahol a kivitelezés során a munkáltató meg tudja oldani a személyes távolságtartást, az mehet, de ha a munkáltató úgy dönt, hogy ezt nem vállalják, azt megérti. Új beruházásba nem kezdtek bele, csak a szerződéseket kötötték meg. A Honvéd utca teljes felújítása, vezetékcseréje április végéig fog tartani - hangzott el. A Hungária út és a Rákóczi út egyirányúsítását nem tervezik most bevezetni, mert nincs erre idejük.

Módosítani kell az idei költségvetést a járvány miatt

Gazdasági témában az első kérdés az ingatlanadó eltörlését célozta, erre Péterffy Attila elmondta, hogy a járványidőszakban nem fogják eltörölni, a 2024-ig terjedő önkormányzati ciklusban csökkenteni fogják.

Szükség lesz az idei költségvetés módosítására, mert számolnak azzal, hogy az adóbevételek vissza fognak esni, és a védekezésre fordítandó költségek sem szerepeltek a büdzsében.

Nem volt még időnk rendbe tenni a város gazdaságát, de ez nem volt szempont a védekezési költségeknél - magyarázta Péterffy, aki szerint az első most a polgárok védelme. Ezen felül rengetegen már most elveszítették a munkájukat, vagy el fogják veszíteni, és az önkormányzattól várnak segítséget. Ehhez viszont a városi források nem elegendőek, ezért kell a kormánynak is lépnie.

Az egyházak is segítenek

Kitért arra is a polgármester, hogy az időseket több módon is próbálják elérni a PAPI-program kapcsán (tömbházak kiplakátolása, külön kiadvány, a maszkokkal együtt egy tájékoztató levél, valamint célzott telefonhívások).

Azt is elmondta a polgármester, hogy a bajban több szervezet is jelentkezett segíteni, mivel már most jóval többen jelentek meg pécseik segítségért a szociális ellátásban. Hogy az önkéntesek, karitatív szervezetek és az önkormányzat ne egymással párhuzamosan végezze az ellátást, ezért koordinálnak, már most csatlakoztak többen is (történelmi és bevett egyházak segítő csoportjai, hagyományos szeretetszolgálatok, stb.). 

Álláskeresők

A regisztrált pécsi álláskeresők számára is szeretnének megoldást találni, ehhez két vonalon indultak el: a szociális ellátásban folyamatosan dolgozzák ki a rendszert, amellyel minden rászorulónak támogatást tudjanak nyújtani. A gazdaság újraindítása érdekében már elindult a veszélyhelyzeti fejlesztési tanács több ágazatból, valamint a helyi bankokat is bevonják a tervezésbe, új konstrukciók kialakítására. Emellett egy bizottság minden Pécsen jelen lévő gazdasági szektort képviselne dolgozni fog azon, hogy mik kellenek a terület újraindítására - számolt be a polgármester.

Azon kérdésre, hogy az önkormányzatnál dolgozók, felsővezetők, tanácsadók fizetését megvágják-e, Péterffy elmondta, hogy szeretnék az önkormányzati munkahelyeket megőrizni, épp ezért a költségvetés újratervezésnél végig fogják gondolni, hogy hol lehet a városi költségeket csökkenteni.

Jelenleg még nincs konkrét adat arra, hogy február-márciusban hányan veszítették el a munkájukat Pécsen, ezeket az adatokat a kormányhivataltól fogják kikérni - mondta el egy újabb kérdésre a polgármester.

Mindenki maradjon otthon

Egy kérdés arra vonatkozott, hogy nyáron teljes kapacitással fognak-e az óvodák dolgozni, ha a vírus eltűnt - erre úgy válaszolt Péterffy, hogy sajnos most úgy látszik, hogy nyárig nem fog múlni a járvány, de amint elmúlik, akkor teljes kapacitással fognak üzemelni.

A teljes körű ingyenes parkolást továbbra sem tervezik, az egészségügyi dolgozók kapcsán várják a rendszámok beérkezését. Az egészségügyi intézményeknél az ingyenes parkolási lehetőség kivitelezését már elkezdték, de most ezt felfüggesztették a járványhelyzet miatt, most a dolgozóknak lesz ingyenes a parkolás. Az alapellátás, a járóbeteg-ellátás drasztikusan visszaesett a mostani járványhelyzetben - sorolta a polgármester.

Kertvárosban a Viktória utcában van egy nagy, üres, de elkerített terület, amit parkolásra lehetne használni - ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a terület végső soron az államé, úgyhogy még a héten felveszik a kapcsolatot a megfelelő szervekkel az ügyben.

Az Újhegyen uniós forrásból megépült orvosi rendelőt azért nem nyitották még meg, mert a járványhelyzet miatt leálltak az ügyintézések a különböző szolgáltatóknál, így a használatbavétel a járványhelyzet utánra fog csúszni.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy a külföldi hallgatók elleni atrocitásokkal kapcsolatban mit tud tenni az önkormányzat. Erre válaszul a polgármester elmondta, angol nyelven is megjelennek az önkormányzati közlemények, így ők is értik az intézkedéseket, emellett minden egyetemi kezdeményezést támogatnak, és reméli, hogy a járványhelyzet után is Pécsen maradnak a külföldi hallgatók.

Péterffy Attila megköszönte a járványhelyzetben dolgozóknak a megfeszített munkát, és mindenkit arra kért, hogy aki teheti, az maradjon otthon továbbra is. Egyúttal elmondta, egy hét múlva ismét online városinfón számol be a fejleményekről.

Forrás: Pécsi STOP