2014. november 27. csütörtök | 48. HÉT | 331. NAP | 13:54 | VIRGIL, AMINA

Rasszista indítékú volt a kaposvári sírrongálás

2012. július 22. | 17:25 | Frissítve: 2012. július 22. | 19:05
A Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke egyértelműen rasszista indíttatású cselekedetnek tartja a helyi zsidó temetőben történt sírrongálásokat, Róna László szerint ugyanakkor lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, az felháborító és céltalan tett. Az MSZP és a DK helyi szervei elítélik az esetet.

19:05

A Demokratikus Koalíció (DK) kaposvári szervezete is elítélte a kaposvári zsidó temető meggyalázását és felajánlotta támogatását a Kaposvári Zsidó Hitközségnek.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az ellenzéki párt súlyosan antiszemita indíttatású, kegyeletsértő cselekedetnek minősítette a történteket.

"Sajnos nem meglepő, hogy ma Magyarországon egyre több hasonló támadásra kerül sor zsidó vallású honfitársainkkal, vagy más csoportokkal, személyekkel szemben, hiszen kirekesztő, nyíltan antiszemita, fasiszta elvek, illetve álláspontok is megjelennek a magyar politikában és közéletben, immár a Nemzeti Alaptantervben is, ami elfogadhatatlan" - írták a közleményben.


17:25

A kaposvári zsidó temető utcáról is jól látható területén szisztematikusan ledöntötték az emlékműveket olyan halottak sírhelyeiről, akiknek élő hozzátartozója már szinte nincs, ezzel a rasszista cselekedettel megölték az emléküket is - fogalmazott a hitközség vezetője vasárnap a temetőben tartott sajtótájékoztatón.

Róna László közlése szerint az ötvenhét ledöntött, megrongált síremlék egy része össze is tört. Ezzel a tettesek 250 elhunyt emlékét gyalázták meg, mivel idetemették közös sírba a mosdósi zsidó temető exhumáltjait is. A sírkertnek ebbe a részébe az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején temettek utoljára halottakat, így két elhunyton kívül ma már egynek sincs élő hozzátartozója - írja az MTI.

"Eddig legalább a nevüket el lehetett olvasni, de most ezt is elvették tőlük, a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszeresét, mintegy 3,5 millió forintos kárt okozva" - mondta a hitközség elnöke. Mint kifejtette, lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, felháborító és céltalan a cselekedet.

Róna László azért tartja egyértelműen rasszista indíttatásúnak a történteket, mert a közelben található egy köztemető, ahol egy magas kerítést sem kell átugorni ahhoz, hogy bárki bejusson oda, másfelől pedig egyértelműen a zsidó temető azon részét rongálták meg, amely az utcáról látható.

A rongálást a szombati szünet után a vasárnap reggel munkába álló temetőgondnok jelentette. A sáros nyomok alapján az éjszakai eső után, vélhetően két személy követte el azt - mondta Róna László. A hitközség vezetője arról is beszámolt, hogy magánszemélyek, továbbá Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemben segíteni tudja a rendőrséget a tettes vagy tettesek megtalálásában.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere korábban, a város nevében közleményben ítélte el a helyi zsidó temetőben történt sírrongálásokat. Közlése szerint az ügyben a városháza is feljelentést tesz, illetve megad minden segítséget a rendőröknek, hogy a tetteseket mielőbb elfogják.


15:51

A Magyar Szocialista Párt elítéli a kaposvári zsidó temetőben történt vandál rongálást - közölte az MSZP kaposvári szervezete vasárnap az MTI-vel.

Az ellenzéki párt közleménye szerint erős a gyanú, "hogy a zsidó emberek sírjának meggyalázása nem független a napjainkban egyre gyakrabban előforduló antiszemita megnyilvánulásoktól". Az MSZP felszólít minden demokratát, hogy tiltakozzon a megdöbbentő cselekedet miatt és bízik abban, hogy a rendőrség mielőbb elfogja az elkövetőket - áll a közleményben.


13:49

Megrongáltak ötvenhét sírt vasárnapra virradóra a kaposvári zsidó temetőben - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Karsay Kornél tájékoztatása szerint a Kaposvári Rendőrkapitányság a bejelentést követően, délelőtt helyszíni szemlét tartott, a ledöntött síremlékek ügyében ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt indult eljárás.


Forrás: MTI   |   STOP

címkék
Somogy, Kaposvár, síremlék, rongálás, félszáz, zsidó, temető, nyomozás, rasszista, indíttatás


a rovat további hírei
Bozótvágóval szabdalta össze anyát és lányát Fekáliapornóra mutat a pécsi Fidesz üzenőfala Ciki: kamera buktatta le a nyúlkáló Dezsőt Hóbagoly Mesefesztivál a Zsolnayban Étteremben kapcsolták le a hétszeresen körözöttet Nyolcszázmillió adóforint megy a paksi stadionra Kezdődik a nagy városkarcsúsítás - ülésezik a pécsi közgyűlés
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Egy szlovéniai séta margójára
Eni első szlovéniai sétája bizonyára sokaknak okozott maradandó élményt
Vadítóan dögös, csábítóan sexi, vagy fordítva?
Szem és egyéb testrészek nem maradnak szárazon, ha ez az dögös csaj kezelésbe vesz.