2015. február 28. szombat | 9. HÉT | 59. NAP | 20:13 | ELEMÉR, ANTÓNIA

Rasszista indítékú volt a kaposvári sírrongálás

2012. július 22. | 17:25 | Frissítve: 2012. július 22. | 19:05
A Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke egyértelműen rasszista indíttatású cselekedetnek tartja a helyi zsidó temetőben történt sírrongálásokat, Róna László szerint ugyanakkor lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, az felháborító és céltalan tett. Az MSZP és a DK helyi szervei elítélik az esetet.

19:05

A Demokratikus Koalíció (DK) kaposvári szervezete is elítélte a kaposvári zsidó temető meggyalázását és felajánlotta támogatását a Kaposvári Zsidó Hitközségnek.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az ellenzéki párt súlyosan antiszemita indíttatású, kegyeletsértő cselekedetnek minősítette a történteket.

"Sajnos nem meglepő, hogy ma Magyarországon egyre több hasonló támadásra kerül sor zsidó vallású honfitársainkkal, vagy más csoportokkal, személyekkel szemben, hiszen kirekesztő, nyíltan antiszemita, fasiszta elvek, illetve álláspontok is megjelennek a magyar politikában és közéletben, immár a Nemzeti Alaptantervben is, ami elfogadhatatlan" - írták a közleményben.


17:25

A kaposvári zsidó temető utcáról is jól látható területén szisztematikusan ledöntötték az emlékműveket olyan halottak sírhelyeiről, akiknek élő hozzátartozója már szinte nincs, ezzel a rasszista cselekedettel megölték az emléküket is - fogalmazott a hitközség vezetője vasárnap a temetőben tartott sajtótájékoztatón.

Róna László közlése szerint az ötvenhét ledöntött, megrongált síremlék egy része össze is tört. Ezzel a tettesek 250 elhunyt emlékét gyalázták meg, mivel idetemették közös sírba a mosdósi zsidó temető exhumáltjait is. A sírkertnek ebbe a részébe az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején temettek utoljára halottakat, így két elhunyton kívül ma már egynek sincs élő hozzátartozója - írja az MTI.

"Eddig legalább a nevüket el lehetett olvasni, de most ezt is elvették tőlük, a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszeresét, mintegy 3,5 millió forintos kárt okozva" - mondta a hitközség elnöke. Mint kifejtette, lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, felháborító és céltalan a cselekedet.

Róna László azért tartja egyértelműen rasszista indíttatásúnak a történteket, mert a közelben található egy köztemető, ahol egy magas kerítést sem kell átugorni ahhoz, hogy bárki bejusson oda, másfelől pedig egyértelműen a zsidó temető azon részét rongálták meg, amely az utcáról látható.

A rongálást a szombati szünet után a vasárnap reggel munkába álló temetőgondnok jelentette. A sáros nyomok alapján az éjszakai eső után, vélhetően két személy követte el azt - mondta Róna László. A hitközség vezetője arról is beszámolt, hogy magánszemélyek, továbbá Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemben segíteni tudja a rendőrséget a tettes vagy tettesek megtalálásában.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere korábban, a város nevében közleményben ítélte el a helyi zsidó temetőben történt sírrongálásokat. Közlése szerint az ügyben a városháza is feljelentést tesz, illetve megad minden segítséget a rendőröknek, hogy a tetteseket mielőbb elfogják.


15:51

A Magyar Szocialista Párt elítéli a kaposvári zsidó temetőben történt vandál rongálást - közölte az MSZP kaposvári szervezete vasárnap az MTI-vel.

Az ellenzéki párt közleménye szerint erős a gyanú, "hogy a zsidó emberek sírjának meggyalázása nem független a napjainkban egyre gyakrabban előforduló antiszemita megnyilvánulásoktól". Az MSZP felszólít minden demokratát, hogy tiltakozzon a megdöbbentő cselekedet miatt és bízik abban, hogy a rendőrség mielőbb elfogja az elkövetőket - áll a közleményben.


13:49

Megrongáltak ötvenhét sírt vasárnapra virradóra a kaposvári zsidó temetőben - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Karsay Kornél tájékoztatása szerint a Kaposvári Rendőrkapitányság a bejelentést követően, délelőtt helyszíni szemlét tartott, a ledöntött síremlékek ügyében ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt indult eljárás.


Forrás: MTI   |   STOP

címkék
Somogy, Kaposvár, síremlék, rongálás, félszáz, zsidó, temető, nyomozás, rasszista, indíttatás


a rovat további hírei
Páva Zsolt blogger lett Tizenöt büntetés a Suzuki szélvédőjén - lassan elúszik az autó Ganxsta Zolee és a házibuli - téltemető partivíkend Pécsett Átment a piroson, megcsukta a rendőrautót Százötven lakosságvédelmi intézkedés jutott 2014-re Hamis számlákkal igazoltak 180 milliót - 12 évet kaptak Varga: A Rockmaraton nem költözik, csak nyaral
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Ön szerint le kell mondania Fodor Ibolyának a képviselői mandátumáról?

bővebben
Igen Nem
címkefelhő

Bemutatkozik a bájos Maria
Nemrégiben kezdte csak a fotózást, de minden bizonnyal elmondható, hogy egy született tehetséggel van dolgunk.
A csodálatos négyes
Fekete, barna, szőke és vörös. Más nem is kell!