2015. január 31. szombat | 5. HÉT | 31. NAP | 17:07 | MARCELLA, CÍRUS

Titkos tanulmány? Rejtély az uránbánya körül

2012. augusztus 16. | 18:45
A Pécs melletti uránbánya nyitást ellenző neMecsek mozgalom közleménye szerint a Wildhorse-nak titkos tanulmánya van. A civilek felszólították a városvezetést: tagadja meg a további együttműködést.

Titkos tanulmány - a neMecsek közleménye

"Az ausztrál cég az önkormányzati bizottsági ülésen és egy friss levelében is elismerte, hogy létezik egy titkos tanulmánya az uránbányászat újraindításáról" - közölte a civil mozgalom közleményében. "A városvezetéstől elvárjuk, hogy - a korábbi nyilatkozataival összhangban - ne támogasson olyan tevékenységet, amely körül titkolózás van. Ha igaz, hogy az önkormányzat mindent tudni akar a közös döntéshez, akkor érje el az információk tényleges nyilvánosságát, tegyen meg mindent ezek hozzáférhetőségéért, vagy zárja le itt az ügyet és tagadja meg a további együttműködést a Wildhorse Energy-vel.

Csodavárás és múltba révedés

A mecseki uránbányászat újraindítását támogató álláspontot közkeletű hiedelmek határozzák meg, ezek sorában az első a tervezett bánya gazdasági jelentőségével kapcsolatos túlzó várakozás - írja Peták Péter bejegyzésében.

Míg a bányanyitás mellett kampányolók a gazdasági fejlődésről és nemzetgazdasági érdekről beszélnek, Peták leszögezi: a bányanyitásra készülő ausztrál cég által közzétett információk alapján a mecseki uránbányászat újraindításának Pécs térségében valójában nem lenne jelentős gazdasági és munkaerő-paci hatása.
Peták kifejtette: közel ötszáz fő foglalkoztatását tervezik, a régi uránbánya fénykorában több mint nyolcezren dolgoztak a vállalatnál.

Nem tartja soknak a korábban emlegetett "100 milliós nagyságrendű" iparűzési adót sem, összevetve a7 milliárd forinttal, amelyet Pécs önkormányzata 2012-re irányzott elő erre a bevételfajtára.

Peták Péter szerint tehát "nem a Wildhorse Energy által közzétett adatok, hanem a nosztalgiából és a jelenlegi válságos helyzetből fakadó csodavárás alapozza meg azt a hiedelmet, amely szerint jelentős gazdasági és munkaerő-piaci hatása lenne a Pécs alatti uránbányászatnak". Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nem a termelő tevékenység és az abból származó árbevétel eredményezte Pécs ipari nagyvárossá fejlődését, hanem éppen fordítva, az erőltetett iparosítás, a Szovjetunió atomhatalmi pozíciója és a gazdaságossági szempontokat felülíró "békeharc" eredményezték Pécs és a Mecseki Ércbányászati Vállalat kivételezett helyzetét.

Uránváros nem az uránbánya bevételéből épült, hanem szovjet kölcsönből - tette hozzá a civil szervezet szóvivője.

A jelen és a kíméletlen piac

Peták arról ír, hogy a cég számítása szerint 70 dolláros fontonkénti uránáron lehet gazdaságos a kitermelés, a korábbi éves termelés megduplázása mellett, a jelenlegi ár viszont tartósan 50 dollár körül van. A mecseki urán csak rendkívüli költségekkel termelhető ki: a még bennmaradt ismerten gyenge minőségű ércért a korábbinál még mélyebbre kell lemenni és a korábbinál szigorúbb szabályozási környezet is növeli a költségeket.

A civil szervezet szóvivője szerint az uránbányászat újraindítása kapcsán számolni kell a más ágazatokban várható negatív hatásokkal (pl. turizmus, külföldi egyetemisták), és azokkal a nagyon hosszú távú környezeti hatásokkal, amelyek kezelését végül mindenképpen a társadalom fizeti meg.
"Végeredményben tehát az egyik oldalon nincsen sok minden. Gazdasági és munkaerő-piaci szempontból nem várható akkora pozitív hatás, ami Pécs és térsége komoly problémáival összemérhető lenne. Ugyanakkor egészségi, környezeti és városarculati szempontból egyértelműen károsnak minősíthető az elképzelés" - összegezte véleményét Peták Péter.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, uránbánya, titkos, tanulmány, neMecsek, Peták Péter, civilek


a rovat további hírei
Eltűnt a baranyai rétisasok kétharmada Combos vállalkozást vizionál a Fidesz A szivárványdisznó éjszakája - így bulizza tova magát a január Magyar jogrend: le is kellene venni az ÖPE plakátját, meg nem is Idegen jelent meg náluk az éjszaka, menekülés lett a vége Annyira megijedt attól, hogy lopott, hogy le is bukott Autót hagyott cserben Fodor Ibolya?
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Ön szerint le kell mondania Fodor Ibolyának a képviselői mandátumáról?

bővebben
Igen Nem
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
A nyerő hármas
Forró pillanatokban gazdag új évet kívánunk!
A zongoratanárnő
Melisa nem csak a zongorajátékával ejt rabul, de ezt csak akkor tapasztalhatod meg ha magántanulóként jársz hozzá.