2014. november 28. péntek | 48. HÉT | 332. NAP | 03:50 | STEFÁNIA, DEZDEMÓNA

Titkos tanulmány? Rejtély az uránbánya körül

2012. augusztus 16. | 18:45
A Pécs melletti uránbánya nyitást ellenző neMecsek mozgalom közleménye szerint a Wildhorse-nak titkos tanulmánya van. A civilek felszólították a városvezetést: tagadja meg a további együttműködést.

Titkos tanulmány - a neMecsek közleménye

"Az ausztrál cég az önkormányzati bizottsági ülésen és egy friss levelében is elismerte, hogy létezik egy titkos tanulmánya az uránbányászat újraindításáról" - közölte a civil mozgalom közleményében. "A városvezetéstől elvárjuk, hogy - a korábbi nyilatkozataival összhangban - ne támogasson olyan tevékenységet, amely körül titkolózás van. Ha igaz, hogy az önkormányzat mindent tudni akar a közös döntéshez, akkor érje el az információk tényleges nyilvánosságát, tegyen meg mindent ezek hozzáférhetőségéért, vagy zárja le itt az ügyet és tagadja meg a további együttműködést a Wildhorse Energy-vel.

Csodavárás és múltba révedés

A mecseki uránbányászat újraindítását támogató álláspontot közkeletű hiedelmek határozzák meg, ezek sorában az első a tervezett bánya gazdasági jelentőségével kapcsolatos túlzó várakozás - írja Peták Péter bejegyzésében.

Míg a bányanyitás mellett kampányolók a gazdasági fejlődésről és nemzetgazdasági érdekről beszélnek, Peták leszögezi: a bányanyitásra készülő ausztrál cég által közzétett információk alapján a mecseki uránbányászat újraindításának Pécs térségében valójában nem lenne jelentős gazdasági és munkaerő-paci hatása.
Peták kifejtette: közel ötszáz fő foglalkoztatását tervezik, a régi uránbánya fénykorában több mint nyolcezren dolgoztak a vállalatnál.

Nem tartja soknak a korábban emlegetett "100 milliós nagyságrendű" iparűzési adót sem, összevetve a7 milliárd forinttal, amelyet Pécs önkormányzata 2012-re irányzott elő erre a bevételfajtára.

Peták Péter szerint tehát "nem a Wildhorse Energy által közzétett adatok, hanem a nosztalgiából és a jelenlegi válságos helyzetből fakadó csodavárás alapozza meg azt a hiedelmet, amely szerint jelentős gazdasági és munkaerő-piaci hatása lenne a Pécs alatti uránbányászatnak". Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nem a termelő tevékenység és az abból származó árbevétel eredményezte Pécs ipari nagyvárossá fejlődését, hanem éppen fordítva, az erőltetett iparosítás, a Szovjetunió atomhatalmi pozíciója és a gazdaságossági szempontokat felülíró "békeharc" eredményezték Pécs és a Mecseki Ércbányászati Vállalat kivételezett helyzetét.

Uránváros nem az uránbánya bevételéből épült, hanem szovjet kölcsönből - tette hozzá a civil szervezet szóvivője.

A jelen és a kíméletlen piac

Peták arról ír, hogy a cég számítása szerint 70 dolláros fontonkénti uránáron lehet gazdaságos a kitermelés, a korábbi éves termelés megduplázása mellett, a jelenlegi ár viszont tartósan 50 dollár körül van. A mecseki urán csak rendkívüli költségekkel termelhető ki: a még bennmaradt ismerten gyenge minőségű ércért a korábbinál még mélyebbre kell lemenni és a korábbinál szigorúbb szabályozási környezet is növeli a költségeket.

A civil szervezet szóvivője szerint az uránbányászat újraindítása kapcsán számolni kell a más ágazatokban várható negatív hatásokkal (pl. turizmus, külföldi egyetemisták), és azokkal a nagyon hosszú távú környezeti hatásokkal, amelyek kezelését végül mindenképpen a társadalom fizeti meg.
"Végeredményben tehát az egyik oldalon nincsen sok minden. Gazdasági és munkaerő-piaci szempontból nem várható akkora pozitív hatás, ami Pécs és térsége komoly problémáival összemérhető lenne. Ugyanakkor egészségi, környezeti és városarculati szempontból egyértelműen károsnak minősíthető az elképzelés" - összegezte véleményét Peták Péter.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, uránbánya, titkos, tanulmány, neMecsek, Peták Péter, civilek


a rovat további hírei
Videóbotrány: államtitkár magyarázkodik a rendőrség helyett Egymillió eurós fejlesztés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban Az Ön autóját is ellopták? Lehet, hogy ők voltak Kisiklott vagon, megrongált váltó miatt késnek a pécsi vonatok Félezer tűzeset Baranyában - és ez jó hír Új szárnyban a Leőwey francia tagozata Pénteken nyit az adventi vásár
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Egy szlovéniai séta margójára
Eni első szlovéniai sétája bizonyára sokaknak okozott maradandó élményt
Vadítóan dögös, csábítóan sexi, vagy fordítva?
Szem és egyéb testrészek nem maradnak szárazon, ha ez az dögös csaj kezelésbe vesz.