Tóth Bertalan és Orbán Viktor összefeszültek egymással a Parlamentben

2020. március 17. 09:40 2020. márc. 17. 09:40

A hétfői ülésnapon mondta azt az MSZP elnöke, hogy a járványhelyzet kezelésének felelőssége a kormányt terheli az elmúlt tíz év centralizálása miatt. A miniszterelnök megpróbálta egy vicceskedő megjegyzéssel elütni a dolgot.

A Népszava cikke szerint a hétfői parlamenti ülésnapon (ahol Orbán Viktor bejelentette a hétfő éjféltől életbe lépő korlátozó intézkedéseket a járványhelyzet miatt) a miniszterelnök egy vicceskedő megjegyzéssel próbálta elvenni az élét annak, amit Tóth Bertalan mondott neki címezve felszólalása után. 

Tóth a magyar emberek egészségének megőrzését nevezte elsődlegesnek, és arról beszélt, hogy az MSZP támogatni fogja a kormány azon intézkedéseit, amelyek ezt a célt szolgálják. Elmondta, az elmúlt tíz évben kormányzati centralizáció volt az egészségügyben, az oktatásban, a rendvédelem, az önkormányzatok területén, ezért a járvány kezelésében minden döntést a kormány hozhat meg, így minden felelősség a miniszterelnöké.

Az MTI híre szerint  Orbán

"szamárságnak minősítette a felvetést, ami szerint a kormány felelőssége lenne, hogy nem akadályozta meg a vírus betörését az országba."

Az MSZP amúgy ötpontos javaslatcsomagot terjesztett be, amelyben többek között a bérgarancialap létrehozását kezdeményezte, de a családi pótlék megemelését is kezdeményezte. A csomagban szerepel az is, hogy tiltsák meg a multinacionális vállalatoknak a dolgozók elbocsátását a jelenlegi helyzetben. Az MSZP szerint a hitelfizetés befagyasztása mellett a végrehajtásokat is fel kell függeszteni, a nyugdíjprémium kifizetését pedig előre kell hozni, mert a nyugdíjasokat is érintik a rendkívüli helyzetben előállt áremelkedések.

Tóth Bertalan a Magyar Orvosi Kamara javaslatára szorgalmazta, hogy végezzenek több tesztet és növeljék a védőfelszerelések számát. A szocialista politikus is szóvá tette Kovács Zoltán vasárnapi szereplését,

"feketeöves arroganciamesternek"

nevezte az államtitkárt.

A Népszava cikke szerint az orvosi kamarát érintő felvetésre (de a Kovács Zoltánt érintőre is áttételesen) Orbán Viktor úgy felelt, hogy 

"ami a Magyar Orvosi Kamarát illeti, a javaslataikat ismerjük, befogadjuk, és amit abból meg tudunk valósítani, meg is valósítunk”.

A kormányfő annyiban még emelte is a tétet, hogy a járvány megfékezéséhez szükséges intézkedések kapcsán azt mondta,

„egy felülről nyitott, korlátlan költségvetési keret áll rendelkezésre”.

Arra is a Népszava cikke hívta fel a figyelmet, hogy a mostani kormányzati intézkedésekben tetten érhető az MSZP három korábbi javaslata is (persze név nélkül): "a jövőben nem csak a betegek válthatják ki az e-recepteket, bevezetik a távoktatást, illetve a köztévé egyik csatornája is segíti a diákokat a távoktatásban a jelenlegi különleges helyzetben."

Forrás: Pécsi STOP/Népszava