A lengyel tanulság: ellenzéki összefogásra van szükség a sikerhez

2024. április 12. 17:40 2024. ápr. 12. 17:40

A lengyel miniszterelnök kitűnő nyugati kapcsolatai miatt Varsó az eddigieknél is fontosabb stratégiai helyzetbe kerül. Ezért sem vár jövő a visegrádi csoportra – egyébként azért sem, mert Donald Tusk és Orbán Viktor viszonya mindig is rossz volt, közeledésük bizonyosan nem várható. Erről is beszélt a KlikkTV Tíz című műsorában Gordon István Lengyelország-szakértővel Bolgár György. 

A lengyelországi helyzet megítélése igen nehéz, bonyolult, hiszen a Tusk-vezette koalíciós kormányt három pártszövetség alkotja – és összesen 13 pártot fog össze. Ezek a pártok bizonyos kérdésekben egyetértenek, sokban viszont ellentétes álláspontokat foglalnak el, így ennek megfelelően, eltérően ítélik meg az átmenetet, a követendő intézkedéseket.  

Magyar szempontból viszont a kérdésre, mi következhet a lengyel fordulat példájából, éppen ez a kulcskérdés: a sikerhez az ellenzéki erők összefogására van szükség. Gordon emlékeztetett, hogy a leváltott Jog és Igazságosság pártszövetség maga is két másik párttal szövetségben kormányzott, a hivatalos funkciót be nem töltő, de megkérdőjelezhetetlen vezető, Jaroslaw Kaczynski irányítása alatt. Ezért is tartják hívei őt a felelősnek a bukásért, de bizonyosnak látszik, hogy a 75 éves és súlyos beteg pártvezér nem fogja feladni táborának vezetését. Pártjának népszerűsége eközben tovább csökken, Tusk és szövetségesei a felmérések szerint tovább erősödnek és már közel állnak a kétharmados többséghez.

A lengyelek a Pegazus lehallgatási botrány kivizsgálását, valamint a média-egyensúly megteremtését tartják az új kormány elsőrendű feladatainak. Egyedülálló kanadai céget kapcsoltak be a felderítésbe, amely a mobiltelefonokról meg tudja állapítani, feltörték-e azokat, hogyan és mikor. Ennek tükrében derült ki, hány politikus, újságíró és mások telefonját hallgatták le – miközben pártjából magát Kaczynskit is figyelték. A közvélemény nem feltétlenül felelősségre vonást, de a tények teljes feltárását igényli az ügyben.

Mint kiderült, a KESMA-hoz hasonló médiakonszernhez, amely teljes egyoldalúsággal tájékoztatta olvasóit, nézőit és hallgatóit, mintegy 600 lap, rádió- és tv-állomás tartozott, miközben a közszolgálati csatornák az Orlen, a nagy lengyel olajkereskedelmi cég irányítása alatt voltak. Azok vezetőinek eltávolítása még a Tusk-kormány jogászai szerint is felvet bizonyos jogi kérdéseket, de véget kellett vetni a gátlástalan hazudozásnak. 

A szakértő elmondta, Tusk, aki összesen nyolc évet töltött Brüsszelben, volt az Európai Tanács és az Európai Néppárt elnöke, kitűnő kapcsolatokra tett szert és nagy bizalomra támaszkodhat, így egyre fontosabb a 40 milliós ország szerepe Európában. Ennek is köszönhető, hogy tevékeny a Weimari Háromszög, Franciaország, Németország és Lengyelország hármas szövetsége, Varsó még fontosabb stratégiai helyzetbe kerül. Ezért sem vár jövő a visegrádi csoportra – egyébként azért sem, mert Donald Tusk és Orbán Viktor viszonya mindig is rossz volt, közeledésük bizonyosan nem várható.

A KlikkTV Tíz című műsorát itt nézhetik meg. 

Forrás: hirklikk.hu