A Magyar Érdemrenddel kitüntetett volt alkotmánybíró durván cigányozott

2024. szeptember 5. 11:19 2024. szept. 5. 11:19

Pokol Béla 2011-től volt a Fidesz-többség által kinevezett alkotmánybíró, megbízatása tavaly járt le.

A március 15-én a legnagyobb állami kitüntetéssel díjazott alkotmányjogász egy keddi nyilvános Facebook-posztban a magyar intelligenciáról értekezik, vette észre a 444. Azt írja, a magyar géniusz intelligenciája szerinte még úgy sem rossz, hogy itt vannak a cigányok, akik biológiai okokból alacsonyabb intelligenciájúak, ezért lehúzzák az egyébként jó magyar átlagot.

„Ilyen okosak vagyunk. És ha stimmel a cigányság indiai származása, akkor az onnan magukkal hozott 82-es IQ a mi 99-es összes IQ-átlagunk csökkentését létrehozva – egymilliós létszámukkal számolva – még ezzel a csökkentéssel sem rossz” – posztolta dr. Pokol. 

A Fidesz által választott alkotmánybíró szerint a cigányok Indiából jönnek, ezért alacsony az IQ-juk. Posztjában egy sokat vitatott, két évtizeddel ezelőtt megjelent könyv adataira hivatkozik, ami arról szólt, hogy az egyes országokban mekkora az átlagos IQ. A könyvet rengeteg kritika érte, főleg azért, mert a szerzők azt akarták bizonyítani, hogy a GDP egyszerűen az intelligenciahányados következménye. Miközben biologizálni próbálták a gazdasági különbségeket, nem számoltak sem a történelmi, társadalmi okok halmazával, sem az intelligenciatesztek módszertani problémáival, és az adataik szelektívek voltak. A könyv homályban hagyta, hogy az ok-okozati kapcsolatok ennél azért kicsit bonyolultabbak, és sok esetben éppen fordítottak lehetnek: „egy népesség átlagos IQ-ja egyszerűen a középosztály méretét jelzi, és mindkét változó az ipari fejlődés következménye” – ez az egyik velős bírálat arról, hogy a szerzők egyszerűen felcserélték az okot (társadalmi fejlettség) az okozattal (IQ), és az előbbit az utóbbiból vezették le.

Forrás: 444