A magyarok többsége szerint Orbán is felelős a botrányos kegyelmi ügyért

2024. június 5. 16:37 2024. jún. 5. 16:37

A Medián országos reprezentatív felmérése szerint az emberek többsége (56 százaléka) felelősnek tartja Orbán Viktort is a kegyelmi ügyért. Ugyanakkor a válaszadók többsége (51 százaléka) szerint Magyar Péter fellépése inkább az ellenzéket gyengíti, de a rendszerre nem jelent komoly fenyegetést.

444 által megrendelt felmérés egyik kérdése arról szól, inkább azzal értenek-e egyet az emberek, hogy Orbán Viktor is felelős K. Endre kegyelméért, vagy azzal, hogy nem. A kegyelmet ugyan a köztársasági elnök írta alá, a kormány részéről pedig Varga Judit ellenjegyezte – ők mind a ketten lemondtak –, a kormányzati kommunikáció pedig azóta azt hangsúlyozza, hogy a felelősség kérdése itt megáll. 

A Medián felmérése szerint azonban az összes válaszadó


 

  • 56 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán is felelős,
  • 36 százalék pedig úgy, hogy a miniszterelnök nem.
  • 8 százalék nem tudja, vagy nem akar válaszolni.

A pártok támogatóinak véleménye ugyanakkor jelentősen eltér ebben a témában is. A Fidesz szavazóinak mindössze 16 százaléka tartja felelősnek Orbánt és 78 százalékuk mondja azt, hogy nem felelős. A Tisza Párt szavazói ezzel szemben 90 százalékban gondolják úgy, hogy Orbán is felelős, és csak 7 százalékuk mondta azt, hogy nem. A többi párt szavazóinak 80 százaléka szerint igen, 15 százalék szerint nem felelős Orbán a kegyelmi ügyért.

Azt is megkérdezték, hogyan kezelte a Fidesz a botrányt?  A leggyakoribb vélemény az, hogy a Fidesz nagyon rosszul kezelte az ügyet: ezt a válaszadók 43 százaléka gondolja. 24 százalék a „nem túl jól” opciót választotta, 20 százalék azt, hogy „elég jól”, és 7 százalék volt, akit azt mondta: a Fidesz nagyon jól kezelte az ügyet. Persze itt is törésvonal van a pártok szavazói között, bár a Fidesz támogatóinak 7 százaléka szerint is nagyon rosszul kezelték a botrányt.

A válaszadók többsége szerint a botrány ártott a Fidesznek, 24 százaléka szerint nagyon, 28 százaléka szerint meglehetősen, 34 százaléka szerint csak egy kicsit. 10 százalékuk szerint egyáltalán nem. 

Azt is megkérdezték, hogy milyen hatással lesz a rendszerre mindezek után Magyar Péter. A válaszadók 51 százaléka volt azon az állásponton, hogy csak a korábbi ellenzéki pártokat gyengíti. 39 százalék szerint  gyengíti a Fidesz uralmát, 10 százalék nem tudja.

Forrás: 444