Átverte a Fidesz az óvodai és bölcsődei dajkákat

2016. július 17. 12:16 2016. júl. 17. 12:16

Becsapta a kormány a nem pedagógus végzettségű, a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő (NOKS) dolgozókat, ugyanis a várt béremelésük még mindig csúszik, és nem is úgy fog teljesülni, ahogy eredetileg tervezve volt. Ráadásul csak azok kapják meg a bérkiegészítést, akik a KLIK alá tartoznak.

Alaposan átvágva érzik magukat a nem pedagógus végzettségű, nevelést-oktatást közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben dolgozók, ugyanis a kormány már megint nem azt tette, amit beígért nekik.

Még április közepén jelentették be ugyanis a Köznevelési Kerekasztal egyik ülése után, hogy a NOKS-munkakörökben dolgozók (iskolatitkárok, rendszergazdák, technikai személyzet, óvodai dajkák, stb.) július 15-ig megkapják az erre az évre ígért 70 ezer forintos bérkiegészítésük első felét.

Ez eddig nem történt meg, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár pedig arról beszélt július 15-én, hogy nyár végéig mindenki meg fogja kapni a beígért 35 ezer forintot - igaz, Erzsébet-utalványban.

És csak azok, akik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) kötelékébe tartoznak.

A bérkiegészítésből tehát "kimarad a bölcsődei és óvodai dajkák és gondozók nagy része, ugyanis a köznevelés ezen szintjei önkormányzati kézben vannak. Megkapják viszont a 70 ezer forintot az iskolatitkárok, a pedagógiai asszisztensek, a pszichológusok és a szabadidő-szervezők" - olvasható a Népszabadság cikkében.

Sipos azt is bejelentette, hogy a KLIK alá tartozó NOKS-os munkakörben dolgozók 2017. január elsejétől 7+3 százalékos béremelést fognak kapni. A 7 százalékot mindenki megkapja, a 3 százalék differenciáltan osztható ki - vagyis nem mindenkinek jut belőle.

"A szakszervezetek szerint azért elfogadhatatlan ez a kismértékű emelés, mert a nevelést-oktatást segítő dolgozók fizetése nyolc éve nem változott, azt továbbra is a 2008-as közalkalmazotti bértábla szerint számolják. Havi nettó bérük így 80-90 ezer forint körül van.

A NOKS-alkalmazottak korábban kétségbeesett hangvételű leveleket küldtek kormánytagoknak, amelyben azt taglalták, milyen méltatlan összegért végzik a munkájukat. Érdemi választ nem kaptak" - olvasható a Népszabadság cikkében.