Az MSZP meghívására Magyarországra érkezik Stefan Löfven, volt svéd miniszterelnök

2023. december 11. 11:55 2023. dec. 11. 11:55

Az MSZP delegációja a napokban Berlinben járt a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt kongresszusán, hamarosan pedig Magyarországra érkezik Stefan Löfven, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, korábbi svéd miniszterelnök.

December 8. és 10. között a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini kongresszusán vett részt az MSZP. A párt delegációjának tagjaként Kunhalmi Ágnes társelnök, Harangozó Gábor alelnök, Gurmai Zita országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke és Szabó Vilmos volt külügyi államtitkár látogatott a német fővárosba.

A berlini úttal kapcsolatban Kunhalmi Ágnes arról tájékoztatta az Indexet, hogy az MSZP és az SPD között évtizedek óta hagyományosan nagyon szoros, széles körű partnerpárti kapcsolat, együttműködés van. Ennek keretében a két párt képviselői rendszeresen képviseltetik magukat egymás kongresszusain, így történt ez a napokban a Berlinben megrendezett eseményen is.

Az MSZP társelnöke elmondta: a háromnapos kongresszus jó alkalom volt arra, hogy a delegációjuk találkozzon és megbeszéléseket folytasson az SPD több vezetőjével, parlamenti képviselőjével. „Kiemelt fontosságúak voltak az Olaf Scholz szövetségi kancellárral, Lars Klingbeil SPD-társelnökkel, Achim Post parlamenti frakcióvezető-helyettessel, az SPD-pártkongresszuson megválasztott új alelnökével, Katarina Barley-vel, az Európai Parlament szociáldemokrata alelnökével, Martin Schulzcal, a Friedrich Ebert Alapítvány elnökével való találkozók” – tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

A megbeszélések főtémái elsősorban az MSZP és az SPD közötti kétoldalú kapcsolatokat érintették; a szocialista párt magyarországi belpolitikai helyzetéről is tájékoztatták a német vezető szociáldemokrata politikusokat.

Emellett arról is tájékoztatta az Indexet, hogy az SPD több vezető politikusa is Budapestre érkezik december 14-én az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja (PES) által Európai Szocialisták egy jobb életért címmel szervezett nagyrendezvényére, amelynek díszvendége Stefan Löfven, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnöke, volt svéd miniszterelnök lesz.

Forrás: hirklikk.hu