Betiltanak egy dohánytermék típust Magyarországon is

2023. október 3. 10:42 2023. okt. 3. 10:42

Egy fontos határidő közeledtére hívta fel a figyelmet egy tiktokker. A mindössze néhány másodperces videóban egy polcon sorakozó Heets-termékek láthatók, amihez a videós az alábbi feliratot mellékelte: „23 October RIP".

A szöveg arra az – október 23-tól Magyarországon is életbe lépő – új szabályozásra utal, amelynek értelmében tilos lesz a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő hevítéses dohánytermékek forgalmazása – írja a Pénzcentrum.

Az október 23-i dátum egyébként már régóta ismert, illetve a tilalomról szóló, tiltást szabályzó rendelet is megjelent már július elején. A rendelet megjelenését követően a 24.hu részletesen foglalkozott a témával – akkori cikkükben azt írták, hogy bár a tiltás már idén életbe lép, a gyakorlatban viszont csak 2024 őszétől tűnhetnek el végleg az érintett termékek a polcokról.


 

A rendelet ugyanis kimondja, hogy „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani”.

A raktárakat tehát csak 2024 őszéig kell kiüríteni, így bár elképzelhető, hogy nem minden korábbi termék lesz elérhető, várhatóan a többségük még nagyjából egy évig megvásárolhatók lesznek a dohányboltokban.

Forrás: Pénzcentrum