ERKÖLCS ÉS POLITIKA

2024. február 12. 14:04 2024. feb. 12. 14:04

Novák Katalin lemondása látszólag erkölcsi indíttatású. Varga Judité szintúgy. A két „áldozat” azt hivatott demonstrálni, hogy Orbán Viktor és a Fidesz politikája gránitszilárdságú erkölcsi alapokon nyugszik. A pedofil ügy alapjaiban rengeti meg Orbán hatalmát. A pedofil ügyben nincs érvényes politikai magyarázat. Legfeljebb hallgatás és ostoba, kínos magyarázkodás.

Nincs épeszű ember széles e hazában, aki elhiszi, hogy a rendszert döntögető kegyelem nem Orbán Viktor parancsára történt. A két asszony kegyelmi ügy miatti lemondása üzenet minden fideszes potentátnak. Nincs kegyelem. Orbán Viktor senkinek sem kegyelmez, aki a hatalmát veszélyezteti. Még akkor sem, ha a bűnt az ő parancsára követték el. 

Orbán látszólagos erkölcsi döntésére a magyar társadalomnak nem politikai, hanem valóságos és szilárd erkölcsi alapokra épített választ kell adnia.

Orbán döntésére az igaz társadalmi válasz az, ha egy kikezdhetetlen erkölcsű, megingathatatlan hitű, őszinte és igaz embert akar és kíván köztársasági elnöknek. Ütött az óra, itt az ideje, hogy a Magyar Köztársaságnak méltó és igazságos köztársasági elnöke legyen. Olyan ember, aki eddigi munkásságával bizonyította a hazája, Isten és a szabadság iránti megtörhetetlen elkötelezettségét. Olyan ember, akinek egész élete az elesettek, rászorultak szolgálata. Olyan ember, aki tudja, mit jelent a kategorikus imperatívusz, mik az örök isteni és emberi értékek. Olyan ember, akitől távol áll, hogy pillanatnyi érdekei szerint pávatáncot járjon. Olyan ember, akit eddigi élete hitelesít. Olyan ember, aki a szembenállás helyett az együttműködés kultúrájának a híve.

Bizonyára sok ilyen magyar ember van. Sajnos legtöbbjük hallgat az Orbán által generált politikai kakofóniában és túl akar élni. De van egy ember, aki nem fogadta el Orbán felkérését, aki szembeszáll az orbáni igaztalan hatalommal. Aki biztosan nem lesz, mint három Orbán által jelölt elődje a kétharmad törvényeinek szolgai aláírója.  

Az ember neve, Iványi Gábor. A legfontosabb érv mellette, hogy eszébe sem jut, ő nem akar köztársasági elnök lenni. Nem tartja magát erre a méltóságra alkalmasnak. Nem ért hozzá, mondhatják sokan. Mihez is nem ért? Nem tudja eldönteni egy törvényről aláírása előtt, hogy az a köz érdekeit vagy az Orbán család és baráti köre gazdagodását szolgálja? Nem tudja eldönteni, hogy hazájának Putyin, vagy az EU és a NATO érdekei fontosabbak? Nem tudja eldönteni, hogy a megtámadott Ukrajna ügyében hol a helyünk? Ha nem tudja, aminek kicsi az esélye, jogi kérdésekben segíthet neki Vörös Imre, Fleck Zoltán, Hack Péter jogászprofesszor. Külügyi, diplomáciai ügyekben véleményezhet Balázs Péter, Jeszenszky Géza, Martonyi János, mind volt külügyminiszter és diplomata. Szociális kérdésekben egyeztethet Ferge Zsuzsa, Csepeli György professzorokkal. Pénzügyi és gazdasági törvények aláírása előtt Bod Péter Ákos és Surányi György volt jegybank elnökök segíthetik a döntésben. Művészeti kérdésekben támasza lehet a Halhatatlanok Társulata. Egyházi ügyekben Beer Miklós. Néhány sebtiben kiragadott név a lehetőségek gazdag tárházából.

Iványi Gábor és tanácsadói képezhetik az Orbán egyeduralom valós politikai ellensúlyát. Ha a köztársasági elnöki pozíció Iványi Gábor által valós tartalmat kap, nagyot lépünk sok évtizedes álmunk, a demokrácia helyreállításában. Az orbáni illiberális demokrácia helyére visszatér a valódi, a minden ember elidegeníthetetlen szabadságát garantáló nemzeti szabadelvű demokrácia.

Hogyan lehet mindezeket megvalósítani? Egy decemberi reprezentatív felmérés szerint Iványi Gábor szociális aktivitásáról minden második megkérdezett, a lakosság 50 százaléka tud. Ennek a halmaznak a 86 százaléka az orbáni embertelenséggel szemben, Iványi Gábort támogatja. Ha ehhez hozzávesszük a több mint 70 000, adója egy százalékát a MET-nek és az Oltalomnak felajánló honfitársunkat – akik között a törvények miatt egy nyugdíjas sincs – ez a tömeg már igen komoly társadalmi erőt jelent.

A hatályos törvények szerint a köztársasági elnök jelölésének joga az országgyűlési képviselőket illeti meg. Az érvényes jelöléshez a képviselők egyötödének, azaz 40 képviselő aláírása szükséges. Az ellenzéki képviselőknek nincs más dolguk, mint egyként támogatni aláírásukkal Iványi Gábor jelölését. A választópolgároknak pedig az a dolguk, hogy írásban és szóban helyben gyakoroljanak nyomást országgyűlési képviselőikre és követeljék tőlük, hogy voksukat a népakaratnak megfelelően Iványi Gáborra adják. Ne tartsanak a fideszes képviselők megkeresésétől, legyintve, hogy felettük és a helyettük úgyis Orbán dönt. Nem addig a! A svéd NATO-csatlakozás ügyében Orbán kérése lepattant róluk, sőt, Orbán Balázs is megmondta, a Fidesz frakció nem szavazógép. Meglátjuk. Ha mégis szavazógép lenne, és mondjuk megválasztanák az ország szeretett miskakancsóját, Csák Jánost, vagy a magyar Retteget Ivánt, a szigorú tekintetű hadügyért, akkor arra lesz társadalmi válaszunk. Minden este egy órára a parlament elé vonulunk. Adunk egy órát az életünkből, hogy megbuktassuk a diktátort. Ahogy a ’90-es években a szerbek minden este százezren Belgrád főterén gyülekeztek és fütyülésükkel megbuktatták Milosevicset, úgy fogjuk focibírói sípokkal – ha már a foci a NER kedvenc sportja – kifütyülni Orbán Viktort. Sípokról és kereplőkről, ha kell, én gondoskodom. 

Hajrá magyarok, hajrá Magyar Köztársaság!        

 

Forrás: hirklikk.hu