Komjáthi Imre békére és együttműködésre szólította fel a pártokat

2023. december 11. 17:00 2023. dec. 11. 17:00

Nem csak a kormánypártokat, de az ellenzéket is békére, illetve együttműködésre, konstruktív vitára szólította fel Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, az idei utolsó napirend előtti felszólalásában.

„Szeretik-e a békét? Mihez képest, ugye? Attól függ?” – tette fel a kérdést a kormánypártiaknak az MSZP társelnöke, aki szerint az Ukrajnában zajló honvédő háború kapcsán mást se hallani, mint békevágy, béketábor, békemisszió. Komjáthi Imre mindezt „derék, nagyon szép igénynek” nevezte és azt kérdezte, vajon megvalósíthatjuk-e mindezt itthon is? „Lehetne-e 2024 az az esztendő, amikor nem raknak ki senkit óriásplakátra pusztán azért, hogy arra biztassák a magyarokat: na, őket kell gyűlölni? Lehetne 2024 az az év, amikor a plakáton csak akciós szafaládé meg Ákos-koncert van?” – vetette fel a szocialista politikus.  

„Ha szeretik Ukrajnát, szeressék az egészet, benne Kárpátalját is, az ott élőkkel együtt. Ha kettős állampolgár, ha Magyarországon szavaz, akkor is. Magyarok, mint mi. Kössünk szövetséget 2024-re, hogy együtt segítjük őket, ahogy az Erdélyben, Vajdaságban vagy a Felvidéken élőket is” – javasolta az MSZP társelnöke a DK-nak. 

Nyugalomra és a szeretetre szólította fel Komjáthi Imre a Mi Hazánkat, mint „a béke legegyszerűbb és leginkább kézenfekvőbb formájára”. Külön megszólította Dúró Dórát, arra hívva fel a figyelmet, hogy nagycsaládosként mindketten tudják, hogy a gyerekeik miként néznek fel rájuk, hogyan másolnak mindent, amit tesznek és annak a véleményének adott hangot, hogy sokkal jobb, ha a gyerekek azt látják: a szülő diót darál az aranygaluskához meg kekszet a kókuszgolyóhoz, nem pedig könyvet. „Lehetne 2024 az az év, amikor arról beszélnek, kit szeretnek, nem pedig arról, hogy kit nem” – mondta a szélsőjobboldali képviselőknek az MSZP-s politikus.

A Momentum EP-képviselőjének, Cseh Katalinnak is azt üzente: ha már Afrikában járt és azt írta az ottani konferencia után, hogy neki az a feladata és egyben Európa feladata is az, hogy meghallgassuk őket, nem pedig, hogy kioktassuk, akkor tegyék ezt meg a magyarokkal is. „Ha ezekben mondatokban Afrika helyett Magyarország szerepelne, azzal pláne egyetértenék” – mondta Komjáthi Imre. 

Az MSZP társelnöke szerint örömteli, hogy a Jobbik is küzd a magyar munkavállalókért, de annak egyáltalán nem örül, hogy sokkal kevesebbet hallja az ellenzéki párttól a „szakszervezet” és a „kollektív szerződés” szavakat, és sokkal többször azt, hogy migránsmunkás. Azt üzente az ellenzéki pártnak, hogy ebben nem találnak fogást a Fideszen, viszont azt javasolta a Jobbiknak, hogy a magyar dolgozón legyen a fókusz. 

Komjáthi Imre az LMP és Ungár Péter figyelmét arra hívta fel, hogy legyen azzal tisztában a fideszes választási rendszerrel, amelyben bárki ellép a többiektől, vagy bárkit eltaszítanak, azzal Orbán Viktor hatalmát erősítik. „Mindketten pártelnökök vagyunk, mindkettőnk legfontosabb dolga, hogy a pártunkat sikerre vigyük, de ma, ebben a rendszerben nincsenek egyéni érmek, csak csapatsport” – mondta az MSZP társelnöke.

A szocialisták társelnöke legvégül a Párbeszédtől azt kérte: ne adjanak fölösleges támadási felületet a Fidesznek, „mert amíg együtt vagyunk jóban-rosszban, addig a rossz mindenkin csattan”. 

A MSZP társelnöke a beszéde végén annak a reményének adott hangot, hogy jövőre az országgyűlési képviselők együtt dolgoznak az országért, majd mindenkinek áldott, békés ünnepeket kívánt. 

 

Forrás: hirklikk.hu