Media1: letörölték az ifj. Orbán Győző és a bicskei gyermekotthon kapcsolatát érintő cikket a Gyermekvédelmi Főigazgatóság weblapjáról

2024. február 12. 20:45 2024. feb. 12. 20:45

Hétfő délutánra a 2016. februárjában közzétett cikk és a hozzá tartozó képgaléria elérhetetlenné vált a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság weboldalán. A főigazgatóság kommunikációs munkatársa által összeállított anyagban említést tettek ifj. Orbán Győzőről, a miniszterelnök testvéréről, valamint Böjte Csabáról a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatban. Továbbá felmerült Kónya Endre neve is, akit Novák Katalin kegyelemben részesített. Érdekes egybeesés, hogy a cikk eltávolítása pontosan azután következett be, hogy a Media1 nevű hírportál Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökénél, Havasi Bertalannál érdeklődött e-mailben arról, hogy ifj. Orbán Győző vagy az általa vezetett sportegyesület neve szerepelhetett-e valamilyen dokumentumban, ami kapcsolódik a bicskei gyermekotthonhoz - írja Szalay Dániel, a Média1.hu újságírója.

Mint a cikkből kiderült, jelen pillanatban a látogatók hiába próbálnak rákeresni a "Ha a földhöz vágnak, újra fel kell állni" című, 2016. február 29-én megjelent írásra és a hozzá kapcsolódó fotógalériára a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) weboldalán, a https://szgyf.gov.hu/591-ha-a-foldhoz-vagnak-ujra-fel-kell-allni webcímen. Ezek az anyagok ugyanis már csak a mi portálunkon, a media1.hu-n található lementett képernyőképen olvashatók. (A lementett cikk a Media1 írása alatt található, felnagyítható képként.) Egyébként a cikk néhány órával korábban még elérhető volt a web.archive.org nevű archiválási oldalon is, azonban már ott sem lehet megnyitni.

A 2016-ban a Gyermekvédelmi Főigazgatóság weboldalán közzétett és most törölt cikk ma reggel még teljes egészében, képekkel együtt olvasható volt, még azon pillanatokban is, amikor a Media1 e-mailben megkereste Havasi Bertalant, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökét, hogy megkérdezze tőle, elképzelhető-e, hogy ifj. Orbán Győző, vagyis a miniszterelnök testvéréhez köthető birkózóegyesület (a Borsod Megyei Birkózószövetség) neve szerepeljen a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatos dokumentumok között.

A linkre kattintva jelenleg 404-es hibaüzenet jelenik meg, ami egyértelmű jel arra, hogy a cikket törölték, mivel más cikkek változatlanul elérhetők az állami intézmény weboldalán. Ezért valószínűtlen, hogy a technikai hiba érintette volna csak ezt a cikket.

A Media1 által lementett 2016-os írás arról szólt az SZGYF oldalán, hogy a bicskei gyermekotthon lakói rendszeresen birkózóedzéseken vesznek részt. Erről és a lehetőségekről, valamint a hosszútávú célokról beszélgetett Bánosi Eszter, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kommunikációs referense Vásárhelyi Jánossal, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatójával, valamint Balogh Vilmossal, a NIKÉ SE vezetőjével. A cikkben a miniszterelnök testvérének neve azért került elő, mert a bicskei gyermekotthonban a Borsod Megyei Birkózószövetség alelnökének, tehát ifj. Orbán Győző közreműködésével működtettek birkózó foglalkozásokat, és Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből szállítottak gyerekeket Böjte Csaba segítségével.

„(…) A Kárpát-medencéből főleg Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből jönnek hozzánk gyerekek Böjte Csaba segítségével. Orbán Győzővel, a Borsod Megyei Birkózószövetség alelnökével és veterán Európa-bajnoki címet szerző birkózóval együtt hoztuk létre az egyesületet, és az országban már számos helyen szerepelünk. Somogyban négy helyen: Kaposváron, Nagyszakácsiban, Balatonbogláron, Fonyódon, továbbá most már Bicskén, Sárbogárdon és természetesen Budapesten két gyermekotthonban. (…) A gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekeknél mindig van egy hierarchikus sorrend. Sajnos ez nem mindig szellemi, intellektuális sorrendet jelent, hanem a fizikai erő hierarchiáját. Ha új gyerek érkezik az intézménybe, a ranglétrát meg kell másznia, és ezt szabályos keretek között az edzésekkel tudjuk gyorsítani, egy külső személy koordinálásával. Kónya Endre szakmai egységvezető, igazgató-helyettes, pszichológus, illetve testnevelő kollégám a mentora ennek a területnek, ő segíti hétről-hétre az edzések zökkenőmentes lebonyolítását (…)”

 

 Az eredeti Média1.hu-s cikk IDE KATTINTVA elolvasható.

 

Forrás: media1