MSZP: Novák és Varga után Orbánnak is vállalnia kell a felelősséget

2024. február 11. 11:43 2024. feb. 11. 11:43

Novák Katalin lemondásával és Varga Judit viszavonulásával vállalta a felelősséget tettéért, ám ennyivel nem zárul még le a történet. Helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Orbán bábját nem követheti egy másik a pozícióban: válasszunk közvetlenül köztársasági elnököt! – írja közleményében az MSZP.

A szocialisták hozzáteszik: az ügy még azért sem zárulhat le ennyivel, mert nem Novák Katalin ès Varga Judit az egyetlen felelős. Fel kell állítani az MSZP által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottságot, aminek feladata a kegyelmi és az ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálata mellett, e konkrét ügy teljes körű feltárása.


 

Nem felejthetjük el azt sem, hogy az ügyben a legfőbb felelősség a miniszterelnöké, Orbán Viktoré, ő helyezte pozícióba ezeket az embereket, tőle függnek a miniszterek és a köztársasági elnök is

– hangsúlyozzák.

Nem elegendő pusztán az alkotmányt sem módosítani, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott gyermekek megfelelő védelmet kapjanak az államtól, ennek pedig első lépcsőfoka kell legyen a gyermekvédelmi ellátórendszerek teljes körű átvilágítása, valamint ennek részét kell képezze a gyermekvédelmi szakemberek számának növelése. Nem elegendő a két személy távozása, magát az ellátórendszert kell felülvizsgálni és jobbá tenni – zárul az ellenzéki párt közleménye.