Terézváros négymillió forintot kér a szurkolók okozta károkért

2023. június 9. 07:20 2023. jún. 9. 07:20

A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-től (NRÜ) várja Soproni Tamás, VI. kerületi polgármester annak a négymillió forintnyi kárnak a megtérítését, amit az Európa-liga múlt heti budapesti döntőjére érkezett szurkolók okoztak a Liszt Ferenc téren. A városvezető egy hetet ad a cégnek a fizetésre. Egyébként a teret már rendbe tették, köszönhetően annak a 2000 tő virágnak, amit más kerületek ajánlottak fel segítségként. Soproni Tamás szerint a karbantartás a legfontosabb, az, hogy ki tette tönkre a teret, senkit nem érdekel azok közül, akik arra járnak.

Önök összesítették az Európa-liga múlt heti budapesti döntőjére érkezett szurkolók által okozott károkat a Liszt Ferenc téren. Mekkora volt a kár, és miből adódott a legnagyobb? 

Az összesített kár négymillió forint volt, ebből a legnagyobb tétel a körülbelül kétmillió forintos virágszámla, a beültetett növények ára volt. 

Hogyan tovább, a számlával mit kezdenek?

Írtam egy udvarias levelet a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek, amelyben felhívtam a figyelmet arra, hogy hasznosabb lett volna, ha egyeztetnek a kerületekkel, így velünk is arról, mi várható. A levélben részletesen leírtam, milyen károkat szenvedett a Liszt Ferenc tér. Elküldtem nekik a számlát is. Én optimista vagyok – lehet, hogy valaki naivnak mondana –, de azt gondolom, a cégnek belefér a büdzséjébe ez a négymillió forint, és bízom benne, kárpótolják a terézvárosiakat ezért a kárért. 

Hogyha nem, akkor jogi útra terelik az ügyet? 

Meglátjuk, hogyan kényszerítjük ki, ebben még nincs döntés, nem tudok biztosat mondani. 

Egyébként az önkormányzat kihez tud ilyen ügyekben fordulni?

Ezt vizsgáljuk jogi szempontból, nyilván sokan lehetnek, akik nem ügyeltek eléggé erre a tömegre.

A rendőrség miért nem lépett közbe, hiszen azért ott elég nagy balhé lehetett…

Ezt tőlük kéne megkérdezni. Én úgy tudom, hogy biztosították a környéket, és voltak szabálysértési eljárások is, amiket ők kezdeményeztek. Attól tartok, hogy a tetteseket egy ilyen nagy tömegben nehéz pontosan kivenni. A károkat polgári peres eljárásban is rajtuk lehetne behajtani, de szerintem nehéz egy tömegen. 

Akkor a rendőrséghez önök nem is fordulnak ebben az ügyben?

A rendőrséggel kiváló a kapcsolatunk, és nyilván egyeztetünk velük, bejelentést teszünk, de egyébként nem fordulunk hozzájuk. 

Ha nem kapják meg a négymillió forintot, akkor az mekkora veszteség?

Elsősorban nagyon szomorúak leszünk, igazságtalannak érezzük a helyzetet. Egyébként mi már pótoltuk a hiányosságokat. Nagyon szépen köszönjük a XVI. kerületi polgármesternek, Kovács Péternek, és a VII. kerületi polgármesternek, Niedermüller Péternek a felajánlását, ők közösen körülbelül 2000 tő virágot ajánlottak fel erre a célra. Ezeket már elültettük. Azt gondolom, hogy a karbantartás a legfontosabb, az, hogy ki tette tönkre a teret, senkit nem érdekel azok közül, akik arra járnak. 

Tulajdonképpen mennyire kitett az olyan veszélyeknek a Liszt Ferenc tér, mint amilyen május 31-én volt az Európa-liga döntőjére érkezett szurkolók miatt?

A Liszt Ferenc tér ilyen szempontból „szűz” volt még, ilyen esemény még nem történt ott. Minket is meglepett, hiszen ekkora szurkolói tömeg a tavalyi Európa-bajnokságon is keletkezhetett volna, de nem keletkezett. Nem volt ilyen jellegű tapasztalatunk. Ezek a szurkolói zónák egyébként a Hősök terén, a Kincsem Parkban, a Dózsa György út környékén vannak, és egyébként most is így volt. Ez valamilyen spontán módon szerveződött tömeg lehetett. Sajnos a Liszt Ferenc tér maga, mint egy ilyen parkos, kicsit zegzugos tér nem alkalmas arra, hogy nagy tömeg érkezzen rá.

Forrás: hirklikk.hu