Zárszámadásról tartott sajtótájékoztatót Ruzsa Csaba

2023. május 15. 15:05 2023. máj. 15. 15:05

Kedden tárgyalja a képviselőtestület Pécs város közgyűlésén az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtását. A témában Ruzsa Csaba alpolgármester tartott tájékoztatót a Városházán hétfőn, ismertetve a város idei gazdálkodásának alapelveit és a tervezett célok, fejlesztések megvalósításának pénzügyi lehetőségeit.

Ahogy minden évben, ebben az esztendőben is számos szempontot kellett figyelembe venni a költségvetés megalkotásakor. Az intézményrendszer fenntartása, a kötelező feladatok ellátása mellett a korábban felvett hitelállomány törlesztésén túl a tervezett fejlesztések megvalósítása éppúgy fontos feladat. Ruzsa Csaba alpolgármester szerint a költségvetés három fő elven alapul.

„Ahhoz, hogy működőképes legyen a város, a mai költségvetési helyzetben emelni kell a béreket. Ezekről részben már a februári közgyűlés döntött. Utaltam arra, hogy júniusban szeretnénk tovább emelni a béreket. A közösségi közlekedésben, illetve a közműszolgáltatóknál már megjelentek a szakszervezeti bérmegállapodások, a hivatal esetében ez megtörtént." - mondta az alpolgármester

Az önkormányzat jelenleg azt vizsgálja, hogy az esetleges bérhiányokat, elmaradásokat miként tudja pótolni, erről júniusban dönt majd a közgyűlés. A második elv a korábban tervezett fejlesztések megvalósítása, ezek között említendő a Pintér János Parkmegújítási program, amelynek idén is lesz folytatása. Eközben az adósságcsökkentés is folyamatos feladat és kihívás, viszont jól teljesít a jelenlegi városvezetés a visszafizetésben. Erről Ruzsa Csaba is említést tett a tájékoztatón:

„19-ben örököltünk 8 és fél milliárd forint adósságot működési céllal. Ezt a normál költségvetésből kell kitermelnünk. Tavaly decemberig visszafizettünk 5,1 milliárdot, és úgy tervezzük, hogy szeptember végéig további 1,7 milliárdot fizetünk vissza.”

Ez azt jelenti, hogy 2024-ben megszűnik az államnak fizetendő adósság, ezáltal nagyon komoly tehertől szabadul meg a pécsi költségvetés. A tájékoztatón elhangzott, hogy az önkormányzat az Európai Beruházási Bank által biztosított hitelből 2019 óta 2 milliárd forintot vett fel fejlesztési célú beruházásokra. Ez megegyezik a korábbi ciklusban lehívott keret összegével, a különbség annyi, hogy a jelenlegi városvezetés fenntartható és megtérülő projektekre költi a rendelkezésre álló forrást.