15 fát vágnak ki a pécsi világörökségi negyed fejlesztése előtt

2019. május 7. 16:12 2019. máj. 7. 16:12

A 900 millió forintos uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során 15 fát már biztos, hogy ki fognak vágni a Cella Septichora körzetében, ugyanis a látogatóközpontot akarják bővíteni. A beruházás amúgy már most csúszásban van a tavalyi tervekhez képest.

Máris csúszásban van a pécsi "Világörökségi Negyed" fejlesztése című projekt, amelyet a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt-vel közösen visz, és amelyre 900 millió forintos uniós forrás van betervezve.

Még tavaly szeptemberben zengedezett arról az önkormányzati hírharsona, hogy idén tavasszal várhatóan be kell zárnia a Szent István (Séta) téri Kioszknak, mert hogy a környezetében 900 milliós fejlesztés indul, ami előtt régészeti feltárásokat tartanak. Akkor Merza Péter, a városfejlesztési nonprofit zrt. vezetője még arról beszélt, hogy minden a tervek szerint halad.

Az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetmény szerint ugyanakkor valami csúszás lehet a dologban, mert hogy május 7-ei dátummal írták ki az ajánlattételi időszak kezdetét, amely június 21. reggeléig tart jelen állás szerint.

A programnak 3 része van:

  • Apáca utca 8. alatti épített örökség védőépületeinek felújítása, közös bejárati épületrész kiépítése
  • Cella Septichora látogatóközpont épületének bővítése
  • Ókeresztény Mauzóleum új bejárati épületrész felújítása
  • A hirdetmény szerint mindhárom részfeladatra 15 hónap áll rendelkezésre, és mindháromnál a munkálatok előtt lesz régészeti feltárás, amit csak és kizárólag a janus Pannonius Mózeum végezhet.

    Mindhárom részfeladat esetén szerepel az a kitétel, miszerint ha a rendelkezésre álló fedezetnél nagyobb ajánlatok érkeznek be, akkor az ajánlatkérő (a ZSÖK) további támogatást igényel (nyilván az államtól). Ám ha kevés, vagy egyáltalán semmilyen pluszforrást nem kap, akkor eredménytelenné nyilváníthatja a közbeszerzést. Amúgy az ajánlatkérő "gazdasági és pénzügyi helyzetre vonatkozóan alkalmassági feltételt nem ír elő" a jelentkezőknek.

    A Cella Septichora látogatóközpont épületének bővítésénél szerepel a hirdetményben a feladatok között a következő tétel is:

    "Fakivágás: 15 db"

    A hirdetményben ugyanakkor nem találtunk fapótlásra vonatkozó kitételt, csak a gyepesítés szerepel ennél a részfeladatnál. Vagyis jelen állás szerint a Séta tér keleti részén 15 fával kevesebb lesz a beruházás után.