3 ütemben, önköltségből javítja az utakat a pécsi önkormányzat

2024. február 22. 13:52 2024. feb. 22. 13:52

17 helyszínen, 33 ezer négyzetméteren újulnak meg Pécs útjai az elkövetkező hónapokban. A munkálatokra 846 millió forint áll rendelkezésre. A tervek szerint a májusig tartó kivitelezés során odafigyelnek a lakossági igényekre és a közlekedés zavartalanságára.

A most induló útfelújítási program keretében rengeteg közlekedési probléma megoldódik. A 17 helyszínen 33 ezer négyzetmétert érintő munkálatokról csütörtökön adott tájékoztatást Péterffy Attila, Pécs polgármestere, valamint Ruzsa Csaba alpolgármester. Az eseményen elhangzott, hogy a felújítások a Biokom az elmúlt években elkészített, helyszíni műszaki vizsgálatokat, költségbecsléseket is tartalmazó felmérései és a lakossági igények szerint történnek. 

Ruzsa Csaba a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a munkálatokat nem lehet egy bizonyos városrészre leszűkíteni, Pécs szinte minden pontján várható útfelújítás. Az alpolgármester hozzátette, hogy minden munkálat alaposan átgondolt, együttműködnek több céggel is, hogy kizárólag olyan területeket érintsen a felújítás, amelyik a közeljövőben nem lesz újra járhatatlan állapotban, például egy víziközmű cserének köszönhetően.

A munkálatok már folynak a Bor, Dobó és Ditz-Malom utcákban, ezt követik majd a három ütem helyszínei, amelyek között éppúgy megtalálható a Bálicsi út, mint az uránvárosi Páfrány utca. Péterffy Attila szerint ezzel a programmal az önkormányzat az elmúlt 10 év mulasztásait kezdi majd pótolni. Az útfelújítási program pénzügyi alapjait az elmúlt évek takarékos gazdálkodása és a város megnövekedett iparűzési adóbevételei teremtették meg.

„Hiába termeltük meg a szükséges forrásokat, nem engedhetjük meg magunknak, hogy hirtelen a város minden utcáját elkezdjük aszfaltcsere programban felújítani, hiszen megállna Pécs közlekedése. Ezért nagyon megfontoltan, és nagyon indokolt lépésekben tudjuk ezeket a burkolatcseréket végrehajtani" - mondta a polgármester a sajtótájékoztatón.

A városvezetés célja a közeljövőben az lesz, hogy a program folytatódjon és a város úthálózatának összes megújítandó szakaszát érintse. A kivitelezés három szakaszban májusig tart majd, az ütemezés során fontos szempont volt, hogy a munkálatok a nyári szabadságolások előtt befejeződjenek.