80 ezernél többen látták a pécsi fényvarázst

2019. július 1. 08:43 2019. júl. 1. 08:43

Több mint 80 ezer látogató gyönyörködött a pécsi fényalkotásokban a negyedik alkalommal megrendezett Zsolnay Fényfesztiválon június 27-30. között - adta hírül a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Közleményük szerint vasárnap éjjel hirdették ki a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott 10 versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3 dimenziós fényfestéssel.

A versenyt több tízezren követték figyelemmel a helyszínen, az első helyen Michele Pusceddu végzett Olaszországból, így ő kap meghívást a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligájára, a szeptemberi iMapp Bukarest fényfestőversenyre. A nézők véleménye egyezett a szakmai zsűriével, így a közönségdíjat is ő kapta. A második díjat a kínai Toopfire nyerte, a harmadik helyen a német ruestungsschmie.de csapata végzett.

Az új helyszínekkel bővült, közel 30 állomáson végigvezető Fény Útja esténként káprázatos fantáziavilággá varázsolta Pécs belvárosát szemkápráztató fényfestésekkel és fényinstallációkkal. Nappal újcirkuszi előadások, kreatív foglalkozások és koncertek fogadták a látogatókat. Közel ezren készítettek saját kezűleg világító díszeket, ékszereket a Fénybütyködében, és több száz bátor jelentkező sajátította el a zsonglőrködés alapjait.

- Turisztikailag sikerült elérnünk a maximumot: a hétvégén nem volt szabad szállás Pécsett, a fesztivál alatt megtelt a teljes belváros, telt házzal zajlottak a programok és a közösségi média tele van a látogatók Fényfesztiválos fotóival, élményeivel. Minden visszajelzés azt mutatja, hogy valóban Pécs a nyár fénypontja – számolt be Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Forrás: pecsistop.hu