9,5 milliárdot kap Pécs a kormánytól, cserébe mindenre ráteszik a kezüket

2017. december 12. 23:13 2017. dec. 12. 23:13

Két részletben 9,5 milliárdos mentőcsomagot kap Pécs a kormánytól, a pénzt azonban vissza is kell adni. Az önkormányzat önállóságának, vagyonelemeinek és adóinak lőttek a következő évekre.

9,5 milliárdos mentőövet dob a kormány a legalább 7,5 milliárdos hiánnyal küzdő Pécsnek, erről a Csizi-Hoppál-Páva-trojka számolt be a Pécsi Újság.hu-nak.

A hármas interjúban újfent sok szó esik a szocialistákról, abban ugyanis a hármasfogat egyetért, hogy mindenért, a legutóbbi adósságátvállalás után kialakult újabb hiányért is a szocialista városvezetések a felelősek.

Az interjú szerint a mostani támogatás nem ingyenpénz, elég súlyos dolgokat kér érte a kormány, ám ezt a trojka elég szépen megpróbálta elkenni.

A Magyar Közlönyben - melyet a Zoom.hu szemlézett - megjelent rendelet szerint azonban úgy tűnik, a pénzért cserébe az önkormányzat önállósága fog elveszni.

A közlönyben megjelent rendelet szerint a támogatás két részletben fog érkezni: 6,54 milliárd forintot év végéig kap meg a város, és ha a szigorú feltételeket teljesíti, akkor 2018-ban jöhet még egy 3 milliárd forintos csomag. Az első 6,54 milliárdot a városnak 2020 végéig kell visszafizetnie.

A rendelet szerint a pénzért cserébe a következőket várja a kormány a baranyai megyeszékhelytől:

  • Pécs és költségvetési szervei fizetési számláját 2018. január 1-jétől legalább a 6,54 milliárdos visszatérítendő támogatás visszafizetéséig a Magyar Államkincstárnál vezeti;
  • a Pécs tulajdonában lévő teljes vagyon – a  helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő vagyont kivéve – biztosítékként szolgál a 6,54 milliárdos visszatérítendő támogatásra annak összege erejéig, és a forgalomképes ingatlanok teljes állományára jelzálog kerül a magyar állam javára;
  • a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a 6,54 milliárdos visszatérítendő támogatás fedezeteként Pécs pénzfogalmi számláján túl a  helyi adó alszámlájára is kiterjedjen a  Magyar Államkincstár beszedési megbízása;
  • Pécs folytatja a  2017. évben megkezdett megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását a 2018. évben is;
  • Pécs tűrni köteles a  Magyar Államkincstár megbízott munkatársainak a 6,54 milliárdos visszatérítendő támogatás felhasználása felett gyakorolt folyamatos előzetes kontrollját és utólagos ellenőrzését.
  • Amennyiben a fentebb felsorolt tételeket teljesíti Pécs (erre szerződés fogja amúgy kötelezni), úgy a 2018-as likviditás fenntartására újabb 3 milliárd forintos visszatérítendő támogatást kaphat (és nem jár, mint ahogy a Csizi-Hoppál-Páva-trojka fogalmazott) a jövő év elején.