A bérleti díjak sávos csökkentésével igyekszik segíteni a pécsi vállalkozásoknak az önkormányzat

2020. április 21. 16:00 2020. ápr. 21. 16:00

Elkészült a pécsi vagyonhasznosító bérlőinek kedvezményrendszere, melyben a városvezetés megpróbál minden érintettnek kedvezményt nyújtani a bérleti díjaikban. A mérséklés 10-tól 100 százalékig terjed, áprilisra és májusra szól. Ha júniustól újraindulhat a gazdaság, akkor a kedvezményrendszert fokozatosan fogják kivezetni. A bezárt vendéglátóhelyek bérlői például 100 százalékos kedvezményt kapnak.

Április 21-én, kedden közleményt adott ki a pécsi önkormányzat, a téma a városi gazdasági életet érintő kedvezményrendszer volt, melyet az elmúlt hetekben állított össze a városvezetés.

A közlés szerint az elmúlt hetekben áttekintették azt a több mint 1000 vállalkozást, melyek az önkormányzat cégétől, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-től (PVH) bérelnek üzleti alapon helyiséget.

"Elsődleges célunk természetesen a pécsi munkahelyek megőrzése, a kedvezményrendszer kidolgozásakor elsősorban ezt tartottuk szem előtt. E mellett külön figyelmet fordítottunk a legfeljebb 10 főt foglalkoztató kis pécsi cégekre, amelyek a legkitettebbek a gazdaságot sújtó problémáknak"

- olvasható a közleményben, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy a válsághelyzet az önkormányzatot sem kíméli.

Az érintett (tehát a PVH-val szerződéses viszonyban lévő) vállalkozásoknak a bérleti díjait fogják sávos renszerben csökkenteni, a kedvezmény mértéke 10 és 100 százalék között mozog és áprilisra, valamint májusra szól első körben. Az önkormányzat igyekezett egy

"egyszerű, mechanikus döntés helyett olyan rendszert alkotni, amely figyelembe veszi, hogy az adott vállalkozást mérete és tevékenysége mennyire teszi sérülékennyé a mostani időszakban."

A kedvezményrendszerrel a közlemény szerint a város 90 millió forinttal támogatja a PVH-val szerződésben álló vállalkozókat, és a támogatások úgy vannak kiszámolva, hogy az ne veszélyeztesse a PVH létszámát (vagyis hogy ne kelljen elküldeni dolgozókat). 

A vásárcsarnokbeli és vásártéri bezárt területek bérlőinek például teljesen, 100 százalékban engedi el a bérleti díját áprilisra és májusra a PVH, a már befizetett bérleti díjakat később beszámítják a közlemény szerint. De a bezárt vendéglátóhelyek bérlői is 100 százalékos kedvezményt kapnak.

Ha júniustól enyhülni fognak a kormányzati korlátozó intézkedések és újraindulhat a gazdaság, akkor a kedvezményeket csak feltételekkel tartja fenn a továbbiakban a PVH (ilyen feltélel például, hogy az adott vállalkozás alkalmazottainak száma eléri a március elsejei létszám kétharmadát, akkor azt tovább támogatják a kedvezménnyel).

"A pécsi önkormányzat és vagyonhasznosító cége a járvány későbbi időszakában folyamatosan igyekszik a körülményekhez igazítani bérleti díjakkal kapcsolatos rendelkezéseit. A PVh Zrt. a fenti rendelkezésekről minden egyes bérlővel külön megállapodást köt, az áprilisi és májusi bérleti díj megfizetésére pedig 90 napos fizetési határidőt biztosít.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a közterületek tulajdonosa a fentiekre tekintettel lemond a vendéglátóipari előkertek után fizetendő közterülethasználati díjakról és utasítja a BIOKOM Nonprofit Kft-t, mint a közterületek kezelőjét, hogy 2020. április 1-től a szóban forgó díjakat a veszélyhelyzet ideje alatt engedje el"

- áll a közleményben.

A kedvezményrendszer (a képet egy külön lapon megnyitva lehet nagyítani):

A kedvezményrendszer

 

Az önkormányzat közleményének teljes szövege:

"Tiszta, átlátható és alaposan átgondolt döntések – ezt vállaltuk, ehhez tartjuk magunkat. Különösen nagy szükség van erre most, az új koronavírus járvány idején, legyen szó a pécsiek biztonságát közvetlenül célzó rendelkezésekről, egyre égetőbbé váló szociális kérdésekről vagy éppen gazdasági intézkedésekről.

Az világosan látszik, hogy a járvány okán elrendelt veszélyhelyzeti korlátozások nagyon gyorsan nehéz helyzetbe hoztak sok pécsi családot és vállalkozást. Önkormányzatunk a járvány kitörésével egyidőben megkezdte a felkészülést arra, hogy a pécsi vállalkozások komoly nehézségekkel kerülnek szembe, mire levonul a járvány. 

A kérdésekre összetett választ keresünk, ennek keretében vizsgáltuk felül annak az 1000-nél is több vállalkozásnak a helyzetét, amelyek a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt-től bérelnek üzleti célú helyiséget. Az ő problémáikat közvetlen módon a bérleti díjakra kidolgozott részletes kedvezményrendszeren keresztül igyekszik enyhíteni Pécs önkormányzata.

Elsődleges célunk természetesen a pécsi munkahelyek megőrzése, a kedvezményrendszer kidolgozásakor elsősorban ezt tartottuk szem előtt. E mellett külön figyelmet fordítottunk a legfeljebb 10 főt foglalkoztató kis pécsi cégekre, amelyek a legkitettebbek a gazdaságot sújtó problémáknak.

A munka hetek óta zajlik, a PVh Zrt. folyamatosan dolgozta fel a bérlői igényeket és jelzéseket. Ezek alapján a célokat és azt figyelembe véve, hogy a vírus elleni védekezés a közpénzekből gazdálkodó önkormányzatot is kivérezteti, a következő szempontrendszert dolgozta ki közösen a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Április és május hónapokra kiterjedően egy komplex díjcsökkentés-rendszert dolgoztunk ki figyelembe véve az adott bérlő tevékenységi körét és a vállalkozás által foglalkoztatottak számát. Igyekeztünk egy egyszerű, mechanikus döntés helyett olyan rendszert alkotni, amely figyelembe veszi, hogy az adott vállalkozást mérete és tevékenysége mennyire teszi sérülékennyé a mostani időszakban. A szempontok függvényében a megítélt díjmérséklés 10 és 100 % között alakul – a mértéket a közlemény mellékletében részletezzük. Elengedi a PVh Zrt. a teljes bérleti díjat például a vásárcsarnok és a bezárt vásártéri területek bérlőinek, a már előre beszedett díjakat a későbbeikben beszámítja az önkormányzati társaság.

A kedvezményrendszer PVh Zrt-re, közvetve a pécsi önkormányzatra gyakorolt gazdasági hatása is jelentős. Csak ennek a kedvezményrendszernek köszönhetően havi 90 millió forinttal támogatja a város azt a vállalkozói kört, amely szerződéses viszonyban áll a vagyonhasznosítóval. Mivel számunkra minden pécsi munkahely fontos, arra kértük a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatóját: a támogatás összegét úgy gazdálkodja ki, hogy a társaság dolgozói létszámát emiatt ne kelljen csökkenteni.  

A kedvezmények rendszerét a járvány előrehaladásával a júniusi hónaptól újratervezzük. Amennyiben júniustól enyhülnek a kormányzati kijárási és egyéb veszélyhelyzeti korlátozások, azaz megkezdődik a gazdasági újranyitás, az áprilisra és májusra megítélt kedvezményeket csak feltételekkel fogjuk fenntartani. Ebben az esetben a vagyonhasznosító csak akkor biztosítja továbbra is a megítélt kedvezményt, ha az adott vállalkozás alkalmazottainak száma eléri a március elsejei létszám kétharmadát. Célunk, hogy közpénzből azokat a vállalkozásokat segítsük, amelyek igyekeznek megőrizni a pécsi munkahelyeket.

A pécsi önkormányzat és vagyonhasznosító cége a járvány későbbi időszakában folyamatosan igyekszik a körülményekhez igazítani bérleti díjakkal kapcsolatos rendelkezéseit. A PVh Zrt. a fenti rendelkezésekről minden egyes bérlővel külön megállapodást köt, az áprilisi és májusi bérleti díj megfizetésére pedig 90 napos fizetési határidőt biztosít.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a közterületek tulajdonosa a fentiekre tekintettel lemond a vendéglátóipari előkertek után fizetendő közterülethasználati díjakról és utasítja a BIOKOM Nonprofit Kft-t, mint a közterületek kezelőjét, hogy 2020. április 1-től a szóban forgó díjakat a veszélyhelyzet ideje alatt engedje el.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata"

 

 

 

 
 
Forrás: Pécsi STOP/Pécsi önkormányzat