A Kúria döntött: nem lesz újraszámlálás

2024. június 26. 10:01 2024. jún. 26. 10:01

A június 9-én tartott önkormányzati választás után Pécsett a 8-as és 9-es választókörzet eredményét kifogásolta a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben induló két jelölt. Az ügyben a Kúria meghozta a döntését.

Auth István, a Pécs Jövőjéért színeiben induló jelölt, szoros vereséget szenvedett a fideszes Barkóczi Csabával szemben a választáson. Auth az eredményt a törvényi határidőn belül megtámadta. Az ügyet először a helyi, majd a Területi Választási Bizottság vizsgálta, és bár megállapították, hogy Barkóczi Csaba megsértette a választás rendjét, a jogsértés mértéke nem indokolta a szavazatok újraszámolását.

Auth István és támogatói az ügyet a Kúriáig vitték, amely tegnap meghozta jogerős ítéletét. A Kúria helybenhagyta az előző döntéseket, így hivatalossá vált, hogy a 9-es körzetben nem lesz újraszámlálás, és Barkóczi Csaba marad a választás nyertese.

A 8-as körzetben szintén szoros eredmény született, ahol a fideszes Cziráki Attila mindössze 5 szavazattal előzte meg Zag Gábort. Zag Gábor kifogással élt, és újraszámlálást kezdeményezett. Az ügy itt is a Kúriához került, amely végül kimondta a végső szót. Újraszámlálás nem lesz, így a következő ciklusban Cziráki Attila lesz a körzet egyéni képviselője.