A PTE nem ad 70 plusz pontot a fideszes érdekeltségű MCC diákjainak

2023. november 2. 13:30 2023. nov. 2. 13:30

A Pécsi Tudományegyetem minimális pontszámot tud adni a felvételik során azoknak a tanulóknak, akik a Mathias Corvinus Collegium diákjai.

Már októberben kiderült, hogy jövőre azok a középiskolások, akik befejezik a Mathias Corvinus Collegium programját, akár hetven többletpontot is szerezhetnek több egyetemen a felvételin - állítja a hvg.

2024-től a győri Széchenyi István Egyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem is hozzáadott pontként értékeli majd az MCC bizonyítványt a felvételin, lehetővé téve akár a nyelvvizsga követelményének kiváltását.

Azonban az új pontszámítási rendszerben már egyetemi hatáskörben dől el hivatalosan, hogy melyik intézmény miért ad többletpontot.

A Pécsi Tudományegyetem határozottan nem fog 70 pontot adni az MCC-s diákoknak - közli a lap a Népszava írása alapján.

A PTE szenátusa ugyanis úgy döntött, hogy csak néhány szakon kaphatnak plusz pontokat a felvételizők az MCC tanulmányokért. Lengvárszky Attila oktatási igazgató azt mondta a lapnak, hogy a Pécsre jelentkező MCC-s hallgatók legfeljebb tíz pontot kaphatnak.

A Népszava a pécsi egyetemisták véleményét is megkérdezte a hírrel kapcsolatban, és bár az ötven megkérdezett hallgató közül háromnegyedük a lapból értesült az MCC-képzés által elnyerhető pontokról, sokan mégis kifejezték álláspontjukat.