A szakszervezettel egyetértésben változtatja a munkaidőkeretet a Hauni, hogy megtartsák a dolgozókat

2019. december 4. 14:35 2019. dec. 4. 14:35

Termékportfólió-váltást hajt végre és átalakítja a munkaidőkeretet az elkövetkezendő időben a pécsi Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., ugyanis kedvezőtlenül alakult a gazdasági évük. A munkaidőkeret átalakításának módját a Vasas Szakszervezettel együtt dolgozták ki, hogy ezzel is a munkaerő megtartását tudják elérni.

A napokban adott ki közleményt a pécsi Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. arról, hogy kedvezőtlenül alakult a gazdasági évük, ami a megrendelések visszaesését hozta magával, emiatt termékportólió-váltást fognak végrehajtani az elkövetkezendő időkben, valamint a munkaidőkeretet is átalakítják.

Közleményük szerint a több mint ezer főt foglalkoztató gyárnál a munkaidőkeret átalakítása a kollektíva egyben tartását célozza, a lépéseket a cégnél jelen lévő Vasas Szakszervezettel együtt dolgozták ki. (A termékportfólió-bővítés pedig a hosszú távon kiegyensúlyozott működést kívánja biztosítani.)

A munkaidőkeretet a cégnél három évre emelik a szakszervezettel egyetértésben 2020. január 1-től. A cég közleménye szerint Katona Gábor ügyvezető a lépést a következővel magyarázta:

„Ezzel a megoldással a cégnek lehetősége lesz az esetlegesen keletkező munkaidő-hátralékot a következő évekre szétteríteni, miközben minden haunis az aktuálisan ledolgozott munkaóráktól függetlenül minden hónapban a teljes fizetését és egyéb juttatásait meg fogja kapni.”

Az ügyvezető arra is kitért a közleményben, hogy a 2019-2020-ra elfogadott kétéves béremelési program ettől függetlenül érvényben marad, 2020. január 1-től még magasabb alapbérre és továbbra is kimagasló béren kívüli juttatásokra számíthatnak a gyár munkavállalói.

Futács Miklós, a Vasas Szakszervezet gyárban működő szakszervezeti titkára a közleményben így indokolta a lépést:

„Számunkra a legfontosabb a munkahelyek hosszú távú stabilitásának biztosítása. A három éves munkaidőkeret pedig jelentős számú munkahely hosszú távú megtartását teszi lehetővé.”

A Pécsi STOP kérdésére Benke Norbert, a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivője elmondta, mivel még nem tudni biztosan, hogy a cég pontosan mikor fogja végrehajtani a profilváltást, ezért választották a munkaidőkeret három évre emelésével, mert ennek munkaerőmegtartó hatása van, a cél pedig az, hogy ne legyenek elbocsátások, és hosszabb távon prosperálni tudjon a gyár.

Hozzátette, a szakszervezet és a cég hosszas tárgyalások után jutott erre a közös álláspontra, a munkaidőkeret-változtatásról minden dolgozót értesítettek és mindenkinek felajánlották a lehetőséget a vállalatnál. Természetesen, aki elhagyná a céget, azok ezt nyugodtan megtehetik, ez nem kötelező dolog. A portfólió átalakításakor lesznek olyan időszakok, mikor otthon ül a munkás, de így is kapja a fizetését, viszont ha lezajlott a váltás, lesznek húzós munkahetek - magyarázta.

Benke Norbert arra is kitért, hogy hiába a pletykák, nincs arról szó, hogy a Haunit beszántják és a helyén kínai raktár lesz - erről szó sincs. A cég felé nagy a szakszervezet bizalma, mert a múltban is bizonyították már, hogy van perspektívájuk és törődnek a munkásokkal - mondta el lapunknak a regionális ügyvivő.

 

Forrás: Pécsi STOP